Markaların İsimlerinin Ardında Yatan Hikayeler

Dünyaca ünlü markaların isimlerinin hikayeleri oldukça ilgi çekici. Sizin için derlediğimiz marka isim hikayeleri hem merakınızı giderecek

Markaların İsimlerinin Ardında Yatan Hikayeler

Dünyaca ünlü markaların isimlendirilme hikayeleri oldukça ilgi çekici. Sizin için derlediğimiz marka isim hikayeleri hem merakınızı giderecek, hem de marka isimlerinin doğuşu hakkında ilginç bilgiler edineceksiniz. 

NIKE

Atletlerin ve spor yapan hemen herkesin vazgeçilmez markası Nike, Antik Yunan zafer tanrısının adından esinlenilmiş.

Fanta

Almanya’da ki Coca Cola'da fabrikasında yöneticiler ve pazarlama departmanı arasında geçen hararetli bir toplantı sırasında ortaya çıkan bu isim, Fantasie kelimesinin üzerinde bolca tartışıldıktan sonra kabul edilmiş. Bu kadar tartışmalarına değmiş mi orasına siz karar verin. 

Nintendo

Tamamen hayranların seçkisi ile oluşturulmuş ünlü marka; Şansı Cennete Bırak anlamına geliyor. 

Samsung

Kore lisanında Sam üç, sung ise yıldız anlamına geliyor. Kısaca Samsung aslında 3 Yıldız olarak biliniyor. Kore’de 3 rakamı büyüklüğü ve gücü sembolize ediyor.

Hyundai

Otomobil üreticisi olarak bilinen Hyundai aslında havacılık, uzay teknolojileri, vinç, ekskavatör ve greyder gibi ağır sanayi araçları da üretiyor. Korece Hyundai “modernlik” anlamına geliyor.

Nivea

Niveus Latincede “kar beyazı” anlamına geliyor. Bu isim kurumun ürünlerinin rengine uygun bulunduğu için seçilmiş.

Reebok

Firmanın sahibi olan J.W Foster ve oğulları, bu ismi torunlarından birinin bir ansiklopedide Afrika’da yaşayan antilop türlerinden biri olan gri rhebok’u bulmasıyla benimsenmiş. 

Durex

İngiliz menşeli prezervatif üreticisi markanın ismini, Durable – Reliable – Excellence (dayanıklı-güvenilir-mükemmel) kelimelerinin ilk hecelerini kullanarak türetmiş. 

Starbucks

Hikayeye göre şirketin ismi, Moby Dick romanındaki Pequd isimli balina avcı gemisinin kaptanı Starbuck’tan esinlenilmiş. Öte yandan bir diğer hikayeye göre şirketin kurucularından Gordon Bowker isimin kendi soyadını taşıması için ilk önce Starbo markasını önermiş. Bir süre sonra her iki kavramın karışımından Starbucks doğmuş.

Lego

Markanın anlamı, Danimarka dilinde (danca) kasılma, büzüşme ve küçülme anlamlarına gelen leg godt kelimelerinin kısaltılmışı.

Volkswagen

İkinci Dünya Savaşı öncesi Alman otoyoalları tamamen pahalı arabalar ve zengin sınıf tarafından kullanılırken, Halkın Arabası manasına gelen Volkswagen kavramı biraz yumuşatmışa benziyor.

Sony

Markanın isimi Latince ses anlamına gelen sonus ve şirketi kuranların lakabı olan  Sonny Boys’dan  oluşturulmuş. Japonca’da da “sonny boys” akıllı genç adamlara takılan bir lakap. 

Adidas

Bilinen aksine marka “All Day I Dream About Sports” tamlamasının baş harflerinden oluşmuyor. Marka, firmanın kurucusunun adı olan Adolf (Adi) Dassler’ın ismini taşıyor. 

Virgin

Firma sahibi Richard Branson firmada işe aldığı bir elemanın isim için önerisini benimsemiş. İşe giren eleman “ bu firmada hepimiz yeniyiz” (we are all virgins to this bussines) dedikten sonra firma için Virgin adı kullanılmış.

Kodak

Kurucusu George Eastman’a göre firma adı kısa ve akılda kalıcı bir şey olmalıydı. Asla yanlış telaffuz edilmemeli ve bir anlama da gelmemeliydi. “K” harfini çok sevdiği söylenen George Eastman’ın tüm bu isteklerinin Kodak olarak hayata geçmesi çok doğal. 

Toyota

Marka, kurucusu Kiichiro Toyoda’nın isminden esinlenildi ancak 1937 yılında Toyota olarak değiştirildi. Değiştirilmesinin sebebi olarak “toyoda”nın verimli prinç tarlası anlamına gelmesi.

Nikon

Japon lens, mercek ve optik firması Nippon Kogaku’nun kısaltılmışı olarak markalaşmış.

Facebook Zaman Tüneli'ne Geçen Marka Sayfalarından İlk Örnekler

YORUMLAR