Kredi Notu ve Risk Raporu Findeks ile Nasıl Öğrenilir?

Findeks ile kredi notu ve risk raporu sorgulama, öğrenme oldukça basit.

Kredi Notu ve Risk Raporu Findeks ile Nasıl Öğrenilir?

Cep telefonlarının kredi ile taksitlendirilerek insanlara cazip bir fırsatmış gibi sunulduğu günümüzde artık ihtiyacımız olan hemen her eşyayı ya kredi kartımızla ya da kredi çekip satın alabiliyoruz. Peşin olarak satın alıp evimizde kullandığımız neredeyse hiçbir eşya yok. Bu noktada kimilerimiz için lüks kimilerimiz için ihtiyaç olan eşyayı satın almak için gerekli krediyi banka bize kredi notumuza göre veriyor. Peki kredi notu öğrenmenin en kolay yolu nedir?

Birkaç sene öncesine peşin olarak satın alabildiğimiz eşyaları artık kredi kartı veya bankadan çektiğimiz krediyle alır duruma geldik. Hatta çoğumuz için sadece “Alo, görüşürüz”den ibaret olan cep telefonlarını dahi peşin alamıyoruz. Telefonların ülkemizde neden pahalı olduğu veya üst sınıf telefonun sıradan bir vatandaş için ne kadar ihtiyaç olabileceği mevzuuna tabii ki de girmeyeceğim. Dileyen dilediği cihazı satın almakta özgür. Konumuz ev ve otomobilden beyaz eşya alımına olmazsa olmazlarımız için krediye ihtiyaç duyduğumuzda çıkan “Banka acaba bana kredi verir mi?” sorusuna ilişkin kredi notunun nasıl öğrenilebildiği ve buna kısaca değineceğim.

Kredi notu bildiğiniz üzere bankanın size kredi verirken baktığı ödeme ve kredi kullanım alışkanlarınızı hesaba katarak çıkardığı, kredi için uygun olup olmadığınızı belirleyen bir puan. Bu puan sadece kredi kullanmak istediğinizde değil; kredi kartı limitinizi belirlemede de büyük önem arz ediyor. Bankalar notunuza bakarak size sms ile olumlu ya da olumsuz yanıt veriyor. Bu noktada kredi ile taksitlendirilen bir ürün satın almadan kredi notunu bilip hareket etmek sonradan düşüncelere dalmamanız açısından faydalı olacaktır.

Kredi notunuzu öğrenmenin en basit yolu Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) herkese açık sunduğu kredi notu ve risk raporunuzu sorgulamaktan kredi notunuzu yükseltmek için yardım almaya kadar öğrenmek istediğiniz bilgilere hızlıca ulaşabileceğiniz Türkiye’nin en büyük finansal veri ağı olan Findeks. İster web tarayıcınız üzerinden isterseniz de mobil cihazınızdan uygulamasını indirerek saniyeler içerisinde kredi notunuzu ücretsiz olarak öğrenmeniz mümkün. Üsteik Findeks sayesinde öğrenebileceğiniz tek şey kredi notu değil. Hali hazırda açık olan ve 5 yıl içerisinde kapanmış kredilerinizin ödeme detaylarına ulaşma, kredi notunuz ve limitinizdeki değişiklik olduğunda haberdar olma, bankalardaki tüm kredi ve kredi kartı bilgilerinize tek seferde erişme, kredibilitenizi yönetmenize yardımcı olan not danışmanından hizmet alma, kişisel verilerinizi (kimlik, iletişim, finansal bilgileriniz) güvende tutmak adına Takipçi hizmetinden faydalanma şansına sahipsiniz.

Findeks ile alabileceğiniz hizmetleri listelemem gerekirse;

  • Findeks Kredi Notu: (Bankaların size kredi verirken baktığı ödeme ve kredi kullanım alışkanlarınızı gösteren puan)
  • Risk Raporu: (Halen açık olan ve 5 yıl içinde kapanmış kredilerinizin ödeme detaylarını içeren rapor)
  • Uyarı Hizmeti: (Kredi notunuz, limit ve borçlarınızdaki değişiklikleri haberdar ediyor)
  • İzleme: (Bankalardaki tüm kredi ve kredi kartı bilgilerinize hızlıca ulaşmanızı sağlıyor)
  • Not Danışmanım: (Kredibilitenizi yönetiyor. Kredi notunuzun yükselmesi için önerilerde bulunuyor)
  • Takipçi: (Kimlik, iletişim ve finansal bilgilerinizin internetteki güvenliğinden sorumlu)
  • Çek Endeksi: (Kişi veya kurumun çeklerini ödeme alışkanları hakkında bilgi veriyor)
  • Çek Raporu: (Geçmişte kullanılmış ve halihazırda keşide edilmiş ancak ödenmemiş tüm çeklere ilişkin bilgileri gösteren rapor. Risk Raporu’ndan farkı kişinin veya kurumun finansal sektörü dışındaki piyasalara olan ödeme alışkanlarını göstermesi)
  • Karekodlu Çek Sistemi: (Çekin üzerindeki QR kod okutularak çekin doğruluğuna, dolaşımda olup olmadığına, keşidecinin çek ödeme geçmişine ilişkin bilgilere erişilebiliyor)
  • Teminat Mektubu Durum Sorgulama: (Online sorgulama ile firmadan alınan teminat mektubunun geçerli ve güncel olup olmadığını öğrenebiliyoruz)

YORUMLAR