Kaçırmamanız Gereken Skype İpuçları ve Hileleri

Skype kullanıcıları için hazırladığımız bu yazımızda Skype'ın en kullanışlı özelliklerini ve ipuçlarını bulabilirsiniz..

Kaçırmamanız Gereken Skype İpuçları ve Hileleri

2003 yılında piyasaya sürülmesinden bu yana iletişim ve sohbet kategorisinin önde gelen programlarından biri olan Skype’ın milyonlarca kullanıcısı bulunuyor. Hem yazılı hem de görüntülü konuşmaya imkan sunan Skype sayesinde cep telefonlarını bilgisayar üzerinden aramak bile mümkün.

Google Hangouts’ın bu pazara katılmasının ardından yeri biraz sarsılsa da Skype hala en popüler iletişim programları arasında yer alıyor. Hatta en popüleri dememiz sanıyoruz ki yanlış olmaz. Bu kadar tercih edilen bir programın sunduğu özellikleri tam anlamıyla bilmek kullanım açısından pek çok kolaylığı da beraberinde getirecektir. Bu düşünceyle yola çıkıp, Tamindir ekibi olarak Skype’ın mutlaka bilinmesi gereken özelliklerini bir araya topladık.

Yazımızda yer alan Skype ipuçlarını uygulayarak siz de Skype deneyiminizi bir adım ileriye taşıyabilir ve daha rahat bir kullanım elde edebilirsiniz.

1- Skype kişilerini transfer etme

Skype üzerinde bulunan kişi listenizi kolayca yedekleyebilir ve oluşturduğunuz bu yedek dosyayı daha sonra başka bir Skype hesabı üzerine aktarabilirsiniz. Böylece mail adresinizi değiştirmeye karar verirseniz aynı kişileri tekrar tekrar eklemek zorunda kalmaz ve vakitten kazanmış olursunuz.

Skype kişilerini yedeklemek için;

Kişiler > Gelişmiş > Kişileri dosyaya yedekle

Bu adımdan sonra kişileriniz yedeklenmiş olacak ve daha sonra ne zaman isterseniz yeni bir Skype hesabına aktarılabilecek imkana sahip olacaksınız.

2- En son yazdığınız mesajı düzenleme

Diyelim ki son yazdığınız mesajda herhangi bir hata var ve düzenlemeniz gerekiyor. Bunu yapmak son derece basit. Sadece son yazdığınız mesaja sağ tıklayın ve mesajı düzenle seçeneğini tıklayın. 

Buradan düzenlemek istediğiniz kısmı düzeltin ve enter’a basın. Bu noktada belirtmemiz gereken bir nokta var o da düzenlenen mesajların sağ tarafından düzenlendiğini belirten bir simgenin çıkıyor olması.

3- Herhangi bir kişiye çift tıklayarak telefon araması yapma

Skype’ın sunduğu bu özellik daha hızlı telefon aramaları yapmamıza olanak sağlıyor. Bu özelliği aktif edebilmek için bir dizi adımı izlemek gerekiyor.

Araçlar > Seçenekler > Genel ayarlar > Bir kişiye çift-tıkladığımda çağrı başlat (aktif edin)

4- Hareketli kalem ikonunu kaldırma

Yazışmalarınız esnasında karşı taraf size cevap yazarken veya yazdığını silerken beliren hareketli kalem ikonu zaman zaman için rahatsız edici ve gereksiz olabiliyor. Elbette bu her iki taraf için de geçerli. Neyse ki bu özelliği kapatmak mümkün.

Araçlar > Seçenekler > Anlık Mesajlar & SMS > Gelişmiş seçenekleri göster > Yazıyor olduğumu karşı tarafa göster (seçili olmaması gerekiyor)

Özelliği kapattıktan sonra siz yazı yazarken veya yazdığınızı silerken karşı taraf bu eylemlerinizi göremeyecek.

5- Yazışma geçmişini silme ve saklama süresi belirleme

Güvenlik açısından son derece önemli olan bir detay olan yazışma geçmişini pratik bir şekilde silmek mümkün. Buna ek olarak bir de yazışma geçmişinizin saklanmasını istediğiniz süreyi seçebilir ve silme işlemini bu sayede otomatiğe alabilirsiniz.

Yazışma geçmişini silmek için;

Araçlar > Seçenekler > Anlık Mesajlar & SMS > Gelişmiş seçenekler > Geçmişi sil (zaman dilimi seçerek işlemi otomatiğe alabilirsiniz)

Özellikle birden fazla kullanıcı tarafından kullanılan bilgisayarlarda bu özelliği kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bir gün şifreniz ele geçirilirse veya Skype’ınızı açık unutursanız yazışmalarınızı bu sayede koruyabilirsiniz.

6- Belirli kelimelere bildirim atama

Özellikle ofis kullanımları için faydalı olacağını düşündüğümüz bu özellik sayesinde belirli kelimelere bildirim özelliği ekleyebilirsiniz. Seçeceğiniz kelimelerin bahsi geçerse size otomatik olarak bildirim gelecek ve dolayısıyla işinze yaramayan metinleri okumak için vakit kaybetmemiş olacaksınız.

Bildirim almak istediğiniz kelimeleri girmeden önce hangi kişi için bunu yapmak istiyorsanız o kişiye tıkalyarak konuşma penceresi açın. Daha sonra ise aşağıdaki adımları takip edin.

Görüşme > Bildirim Ayarları... > Sadece bu sözlükler kullanılırsa beni bilgilendir (aşağısındaki pencereye sözcükleri aralarına virgül koyarak yazın)

7- Saklı ifadeler ve gülücükler

Skype‘ta yüz ifadeleri bölümünde gözükmeyen bazı ifadeler mevcut. Dolayısıyla bunları el ile girmek gerekiyor.

Aşağıda bu ifadelerden birkaçını görebilirsiniz. Bunları Skype’ta göndermek için ilgili ifadeyi paranteziyle birlikte metin yazma penceresine yapıştırmanız yeterli.

  • Poolparty – (poolparty)
  • Talking – (talk)
  • Headbang – (headbang)
  • Drunk – (drunk)
  • Toivo – (toivo)
  • Bug – (bug)
  • Broken heart – (u)
  • Mail – (e) (m)
  • Skype – (skype)
  • Smoking – (smoking) / (smoke) (ci)

8- Animasyonlu ifadeleri durdurma

Bazı kullanıcılar konuşma pencerelerinde hareketli ifadeler görmek istemeyebiliyor. Bunu gerçekleştirmenin yolu ise çok pratik.

Hareketli Skype ifadelerini durdurmak için;

Araçlar > Seçenekler > Anlık Mesajlar & SMS > Anlık mesaj görünümü > Animasyonlu ifadeleri göster (seçili olmaması gerekiyor)

9- Klavye kısayolları aktif etme

Skype’ta birçok klavye kısayolu bulunmakta. Bu kısayollar bazı eylemleri uzun uzun uğraşmadan sadece birkaç klavye tuşu kombinasyonuyla tamamlamaya yarıyor ve kullanıcılara vakit kazandırıyor.

Bu kısayolların kullanılabilmesi için öncelikle aktif edilmesi gerekmekte. Eğer siz de klavye kısayollarını aktif edip kullanmak istiyorsanız şu adımları izlemeniz gerekiyor.

Araçlar > Seçenekler > Gelişmiş > Kısayol tuşları

Bu listeden istediğiniz kısayolları seçip aktif edebilirsiniz. Aktif ettiğiniz kısayolları yanlarında belirtilen tuş kombinasyonlarını uygulayarak kullanabilirsiniz.

Skype'ı ücretsiz olarak indirmek için aşağıda yer alan bağlantımızı kullanabilirsiniz.

WhatsApp Mavi Tik Özelliğinden Kurtulma

YORUMLAR