Kaçırmamanız Gereken Instagram İpuçları ve Hileleri

Facebook tarafından satın alındıktan sonra beklenenin aksine oldukça büyük bir hızla büyümeye başlayan Instagram, şüphesiz ki şu an dünya üzerinde en çok kullanılan fotoğraf paylaşma servislerinden bir tanesi. Sürekli olarak gelişmeye devam eden servis,

Kaçırmamanız Gereken Instagram İpuçları ve Hileleri

Facebook tarafından satın alındıktan sonra beklenenin aksine oldukça büyük bir hızla büyümeye başlayan Instagram, şüphesiz ki şu an dünya üzerinde en çok kullanılan fotoğraf paylaşma servislerinden bir tanesi. Sürekli olarak gelişmeye devam eden servis, rakiplerine karşı geride kalmamak için geçtiğimiz yıl içerisinde video çekme ve paylaşma özelliğini bünyesine katmış, ardından kullanıcıların birbirleriyle doğrudan mesajlaşmalarına olanak tanımıştı. Son olarak da geçtiğimiz günlerde yeni fotoğraf düzenleme araçlarını kullanıcılarının beğenisine sunan Instagram, sürekli olarak daha fazla kullanıcıyı kendi tarafına çekmeyi başarıyor.

Instagram Yeni Fotoğraf Düzenleme Araçlarını Tanıttı

Hem web hem de mobil cihazlarınız üzerinde kullanabildiğiniz fotoğraf paylaşma servisi Instagram ile fotoğraf çekmek, fotoğraflarınızı düzenlemek, fotoğraflarınıza efektler eklemek ve farklı etiketlerle diğer Instagram kullanıcılarıyla paylaşmak gerçekten de oldukça keyifli ve eğlenceli bir uğraş. Hatta paylaşmış olduğunuz fotoğrafların diğer Instagram kullanıcıları tarafından beğenilmesi ve yorum alması da olayın farklı bir boyutu.

Neredeyse hepimizin günlük hayatlarımızda sık sık kullandığı bir servis olan Instagram üzerinde eminim ki memnun olduğunuz birçok nokta olduğu gibi hoşunuza gitmeyen ve memnun olmadığınız noktalar da yer almaktadır. Ayrıca servisi her ne kadar etkili olarak kullandığınızı düşünüyor olsanız da eminim ki Instagram hakkında bilmediğiniz veya merak ettiğiniz birçok nokta vardır. Örneğin yayınlamak istediğiniz fotoğrafların Instagram yayın akışı üzerinde görüntülenmemesini nasıl sağlayacağınızı biliyor musunuz? veya Instagram üzerinde otomatik olarak yüklenen ve oynatılmaya başlanan videoları nasıl engelleyeceğinizi?

İşte bu yazımda sizlere Instagram üzerinde kullanabileceğiniz arka planda kalmış özelliklerden, ipuçlarından ve hilelerden bahsetmeye çalışacağım. Sizler için bi araya topladığım ve yazıya döktüğüm bu 10 Instagram hilesini ve ipucunu umarım beğenirsiniz. Lafı daha fazla uzatmadan Instagram ipuçlarını sırasıyla incelemeye başlayalım.

1- Instagram'da Fotoğrafları Sadece Seçtiğiniz Kişilere Gönderme:

Paylaşmak istediğiniz fotoğrafların kişisel yayın akışınız veya başka bir deyişle zaman tüneliniz üzerinde görüntülenmesini istemiyorsanız, fotoğraflarınızı doğrudan seçeceğiniz maksimum 15 kişilerle paylaşabilirsiniz. Bu şekilde paylaşmış olduğunuz fotoğrafların sıradan paylaşımlarınızla yayın akışında görünmemesi dışında hiçbir farkı yoktur. Arkadaşlarınızla diret olarak paylaşmış olduğunuz fotoğraflarınızı sadece paylaştığınız kişiler görüntüleyebilir, beğenebilir ve fotoğrafın altına yorum yazabilir. Ayrıca paylaşmış olduğunuz fotoğraflar herhangi bir şekilde arama sonuçlarında görüntülenmeyecektir ve istediğiniz zaman kolayca bu fotoğrafları silebileceksiniz.

Instagram üzerinde yer alan bu güzel özelliği kullanmak için yapmanız gereken şey oldukça basit. Resim çekme ve düzenleme işlemini tamamladıktan sonra paylaşma sayfası üzerine geldiğiniz zaman, öncelikle sağ üst bölümde yer alan "Direct" seçeneğini seçmelisiniz. Ardından liste şeklinde karşınıza gelen arkadaşlarınızdan fotoğrafı göndermek istediklerinizin isimlerinin sağ tarafında yer alan seçme butonuna dokunarak tek tek seçmeli ve seçme işlemi tamamlandıktan sonra fotoğrafınızı göndermek için ileri sekmesine dokunmalısınız.

2- Instagram'da Kişilerden Gelen Direkt Mesajları Yok Sayma/Engelleme:

Instagram üzerinde fotoğraf paylaşımını gereğinden fazla ciddiye alan arkadaşlarınız varsa ve sürekli olarak sizinle yedikleri yemekleri, gördükleri gün batımlarını, sevimli bebek veya hayvan fotoğraflarını doğrudan sizinle paylaşıyorlarsa ve siz bu durumdan ciddi anlamda sıkıldıysanız onları Instagram üzerinde tamamen engelleyebilirsiniz ama sonuç olarak ortada bir arkadaşlık söz konusu olduğu için bu biraz fazlaya kaçmak olabilir. Arkadaşınızı tamamen engellemek yerine sosyal olarak yaptığı tüm direkt fotoğraf paylaşımlarını yok saymayı deneyebilirsiniz. Peki bunu nasıl mı yapacaksınız? Oldukça kolay, hemen anlatıyorum.

Öncelikle uygulamanın anasayfası üzerindeyken sağ üst köşede yer alan ve arkadaşlarınızdan gelen direkt mesajları görüntülemenize olanak sağlayan sekmeye dokunarak işe başlıyoruz. Ardından bize sürekli direkt mesajlar göndererek artık rahatsızlık vermeye başlayan arkadaşımızdan gelen bir mesajın üzerine dokunarak açılan yeni sayfanın sap üst köşesinde yer alan (Android için 3 nokta alt alta - iOS için üç nokta yan yana) simgeye dokunuyoruz. Son olarak açılan yeni sayfa üzerinde yer alan "Bu kullanıcıdan gelen tüm gönderileri yok say" ifadesine dokunuyor ve gelen onay penceresinde de "Yok Say" ifadesini seçerek işlemi tamamlıyoruz. Artık arkadaşınız tarafından doğrudan size gönderilen fotoğraf paylaşımları sizi asla rahatsız edemez.

3- Instagram'da Etiketlendiğiniz Fotoğrafları Gizleme ve Silme:

Herhangi biri Instagram üzerinde paylaştığı bir fotoğraf üzerinde sizi etiketlerse, etiketlenmiş olduğunuz tüm fotoğrafları kendi profil sayfanız üzerinde yer alan "Olduğun Fotoğraflar" sekmesi altında kolayca görüntüleyebilirsiniz. Eğer etiketlenmiş olduğunuz fotoğraflar arasında başkalarının görmesini istemediğiniz özel fotoğraflar veya sizi genel olarak rahatsız eden fotoğraflar yer alıyorsa; bu fotoğrafları kolayca gizleme şansına sahipsiniz.

Etiketlendiğiniz bir fotoğrafı kendi profiliniz üzerinde gizlemek için öncelikli olarak etiketlenmiş olduğunuz fotoğraf üzerinde yer alan size ait etiketi bularak üzerine dokunmanız gerekiyor. Ardından açılan yeni sayfa üzerinde "Profilimde Gizle" seçeneğini seçerek, etiketlenmiş olduğunuz bu fotoğrafın profiliniz üzerinde görüntülenmesini engelleyebilirsiniz. Ayrıca aynı sayfa üzerinde yer alan "Diğer Seçenekler" butonuna dokunarak açılan menü üzerinde yer alan "Beni Fotoğraftan Kaldır" seçeneği sayesind etiketlenmiş olduğunuz fotoğraftan kendinizi kaldırabilirsiniz.

Tüm bunların dışında etiketlenmiş olduğunuz fotoğrafları tek tek temizlemek istemiyorsanız, yapmanız gereken şey oldukça basit. Kendi profil sayfanız üzerinde yer alan "Olduğun Fotoğraflar" sekmesini açarak sağ üst bölümde yer alan butona dokunarak, açılan yeni sayfa üzerinde yer alan seçeneklerden "Elle Ekle" yi seçmeniz yeterli olacaktır. Bu sayede sizin izniniz olmadan herhangi biri sizi fotoğrafı üzerinde etiketleyemeyecektir.

4- Fotoğraf Filtrelerini Fotoğraflarınızı Instagram Üzerinde Paylaşmadan Kullanma:

Eğer bir fotoğraf çekmek istiyor ve çekeceğiniz fotoğrafı Instagram filtreleriyle geliştirmek istediğiniz halde Instagram üzerinde kendi profiliniz üzerinde paylaşmak istemiyorsanız, nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini biliyor musunuz? Bu işlemi gerçekleştirebilmek için mobil cihazlarınız üzerinde yer alan "Uçak Modu" özelliğinden yardım almanız gerekiyor.

Öncelikle mobil cihazınız üzerinde Instagram uygulaması açıksa, uygulamayı sonlandırarak işe başlayın. Ardından telefonunuzun bildirim menüsü üzerinde yer alan ayarlar bölümünden "Uçak Modu" özelliğini aktif hale getirdikten sonra Instagram uygulamasını tekrar çalıştırarak istediğiniz fotoğrafı çekin, filtreyi uygulayın ve paylaşma sayfası üzerine geldikten sonra fotoğrafı paylaşmayı deneyin. Merak etmeyin çünkü mobil cihazınız "Uçak Modu"'nda olduğu için internet bağlantınız olmayacaktır ve bu nedenle içeriğiniz paylaşılamayacağı için hata mesajı verecektir ama gelin görün ki paylaşmak istediğiniz içerik doğrudan telefonunuz galeri bölümü üzerinde yer alan "Kamera Görüntüleri" veya "Instagram" klasörü altında yedeklenecektir. Bu sayede Instagram filtrelerini uygulamış olduğunuz fotoğraflarınıza Instagram üzerinde paylaşım yapmadan ulaşabilirsiniz.

5- Instagram'da Harita/Konum Etiketlerini Kaldırma:

Geotag olarak da bilinen konum veya harita etiketleri mobil cihazınız üzerinde yer alan GPS verilerini kullanarak fotoğraflarınızın nerede çekildiğiyle ilgili takipçilerinize bilgi verir ve fotoğraflarınızı size ait harita üzerinde belirli konumlarda etiketler. Bu sayede eğer fotoğraflarınızı geotag özelliği ile paylaştıysanız fotoğraf haritanız üzerinde nerelerde hangi fotoğrafları çektiğinizi görebilirsiniz.

Eğer harita üzerinde yer alan ve konum etiketi eklemiş olduğunuz fotoğrafları harita üzerinden kaldırmak diğer bir deyişle paylaşmış olduğunuz fotoğraflara ait Geotag özelliğini kaldırmak istiyorsanız yapmanız gereken şey oldukça basit. Öncelikle kendi profil sayfanızı ziyaret etmeli ve ardından profil sayfanız üzerinde yer alan harita sekmesine dokunmalısınız. Açılan yeni sayfa üzerinde nerelerde hangi fotoğrafları çekmiş ve paylaşmış olduğunuzu rahatça görüntüleyebilirsiniz ve etiketlerini kaldırmak istediklerinize hızlı bir şekilde karar verebilirsiniz. Sonrasında ekranın sağ üst köşesinde yer alan butona dokunarak yeni açılan pencere üzerinde yer alan "Düzenle" butonuna dokunmanız yeterlidir.

Şimdi geldik işin en kolay kısmına. Tek yapmanız gereken konum etiketini kaldırmak istediğiniz resimlerin üzerine dokunmak ve resimlerin üzerinde yer alan sayıları sıfırlamak. İstediğiniz tüm konum etiketlerini kaldırdıktan sonra yine ekranın sağ üst kısmında yer alan onay simgesine dokunarak işlemi tamamlayabilirsiniz. Eğer bir konum etiketini kaldıracaksınız, bu işlemin kalıcı olduğunuz ve konum etiketini tekrar geri alamayacağınızı unutmayınız.

6- Instagram'da Fotoğraf Paylaştıktan Sonra Etiket (HashTag) Ekleme:

Instagram üzerinde bir fotoğrafı paylaştıktan sonra eklemek istediğiniz etiketlerden birkaçını unuttuğunuzu fark ettiğiniz zaman ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Yapmanız gereken şey aslında oldukça kolay. Paylaşmış olduğunuz fotoğrafın altında yer alan yorum bölümü üzerine eklemeyi unutmuş olduğunuz etiketleri ekleyerek, diğer kullanıcıların yapmış oldukları aramalar sonucunda paylaşmış olduğunuz fotoğrafları görüntüleyebilmelerini sağlayabilirsiniz.

Bu yöntem sayesinde; Instagram aracılığıyla paylaşmış olduğunuz fotoğrafları diğer sosyal medya hesaplarınız üzerinde paylaşırken ortaya çıkacak olan hashtag kalabalığının da önüne geçmiş olursunuz.

7- Fotoğraflarınızı Instagram'da Paylaştıktan Sonra Diğer Sosyal Medya Hesaplarında Paylaşma:

Instagram üzerinde bir fotoğraf paylaştığınız halde, o an paylaşmış olduğunuz fotoğrafı diğer sosyal medya platformları üzerinde paylaşmak istemeyebilirsiniz ama merak etmeyin Instagram üzerinde paylaşmış olduğunuz fotoğrafları daha sonra fikrinizi değiştirmeniz durumunda diğer sosyal medya hesaplarınız üzerinde paylaşma şansına hala sahipsiniz.

Öncelikle paylaşmış olduğunuz fotoğrafın sağ alt bölümünde yer alan üç noktalı simgeye dokunmalı ve ardından açılan yeni pencere üzerinde yer alan "Paylaş" butonuna dokunmalısınız. Sonrasında karşınıza gelen "Paylaş" sayfası üzerinde fotoğrafınızı paylaşmak istediğiniz sosyal medya kanallarını seçerek ileri butonuna dokunarak işleminizi tamamlamalısınız.

8- Instagram'da Paylaşmış Olduğunuz Fotoğrafları Kaydetme:

Instagram ile çekmiş olduğunuz fotoğrafların orijinal halleri varsayılan olarak otomatik bir şekilde telefonunuzun galerisi altına kaydedilmektedir. Bunu değiştirmek için profil sayfanız üzerinden ulaşabileceğiniz "Seçenekler" simgesine dokunarak açılan yeni sayfa üzerinde yer alan "Asıl Fotoğrafları Kaydet" seçeneğini pasif hale getirebilir veya daha sonra isterseniz tekrar aktif hale getirebilirsiniz.

Eğer fotoğrafların otomatik olarak yedeklenmesini istemiyor ve sadece kendi belirleyeceğiniz fotoğrafların akıllı telefonunuzun galerisi altına kaydedilmesini istiyorsanız, öncelikle "Asıl Fotoğrafları Kaydet" seçeneğini pasif hale getirmelisiniz. Sonrasında akıllı telefonunuz üzerinde kullanmakta olduğunuz tarayıcı yardımıyla Instagrabbr web servisini ziyaret ederek ister kendinize isterseniz de başka bir kullanıcıya ait resimleri kolayca telefonunuz üzerine kaydedebilirsiniz.

Servis yardımıyla Instagram fotoğraflarını indirmek için yapmanız gereken şey oldukça basit. Kendi fotoğraflarınızı indirmek istiyorsanız kendi kullanıcı adınızı serviste ilgili alana yazmalı ve "Search" butonu yardımıyla arama yapmalısınız veya başka bir kullanıcıya ait Instagram fotoğraflarını indirmek istiyorsanız o kullanıcının Instagram kullanıcı adını ilgili alana girerek yine "Search" butonu yardımıyla arama yapmalısınız. Sonrasında karşınıza çıkan fotoğrafların üzerine dokunarak büyük hallerini yeni bir sayfada açabilir ve sayfanın altında yer alan "Save image" butonu yardımıyla istediğiniz tüm fotoğrafları kolayca akıllı telefonunuz üzerine indirebilirsiniz.

9- Instagram'da Video Önyükleme Özelliğini Kapatma:

Instagram'da yayın akışına göz atarken sayfa üzerinde aşağı doğru kayarken bir video içeriğiyle karşılaştığınız zaman videoların doğrudan oynatılmaya başlaması eminim ki dikkatinizi çekmiştir. Instagram'ın kullanıcılarına daha hızlı bir yayın akışı sağlayabilmek için ortaya çıkarmış olduğu bu özellik, yayın akışı üzerinde yer alan videoların otomatik olarak önyüklenmesini sağlamaktadır ama gelin görün ki bu özellik nedeniyle izlemeyeceğiniz videolar bile önyükleneceği için internet paketinizi gereksiz yere harcıyor olabilirsiniz.

Eğer Instagram videolarının bu şekilde otomatik olarak önyüklenmesini istemiyorsanız, önyükleme seçeneğini sadece WiFi üzerinden internete bağlandığınız zamanlarda etkin olacak şekilde yapılandırma şansına sahipsiniz.

Bu işlemi gerçekleştirebilmek için öncelikle profil sayfanızı ziyaret etmeli ve sağ üst tarafta yer alan "Seçenekler" menüsüne ait simgeye dokunmalısınız. Ardından açılan "Seçenekler" sayfası üzerinde yer alan "Videolar" seçeneğine dokunarak, video özellikleri sayfasını açmalısınız. Son olarak yeni açılan sayfa üzerinde yer alan "Sadece Wifi Üzerinde Önceden Yükle" seçeneğini aktif hale getirerek, veri kullanımınızı daha düşük seviyelere çekebilirsiniz.

10- Instagram'da Videoların Sesini Otomatik Olarak Kapatma:

Instagram üzerinde oynatılmakta olan videoların seslerini telefonunuzun genel ses ayarlarını kullanarak istediğiniz gibi açıp kapayabilirsiniz ama videoların varsayılan olarak tamamen sessiz olarak oynatılmasını istiyorsanız, Instagram üzerinde yer alan ayarlar yardımıyla da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Oynatılan videoların sesini varsayılan olarak kapatmak istiyorsanız, öncelikle profil sayfanızı ziyaret etmeli ve ardından sağ üst tarafta yer alan simge yardımıyla "Seçenekler" menüsüne giriş yapmalı ve sonrasında "Videolar" seçeneği yardımıyla Instagram video ayarları menüsüne giriş yapmalısınız. Son olarak "Sesli" seçeneği yanında yer alan butona dokunarak, videolar için sesleri kolayca kapatabilirsiniz veya tekrar açabilirsiniz.

Bu bölümde ayarlayacağınız sesli veya sessiz ayarı videolar için varsayılan olarak belirlenecektir. Eğer sessiz seçeneğini videolar için varsayılan olarak belirlediyseniz ve videoların hiçbirinin sesi çıkmayacak tekrar aynı menüden açmalı mıyım? diye düşünüyorsanız merak etmeyin çünkü videoları izlerken sağ üstte yer alan ses butonuna tıklayarak sadece o video için anlık olarak sesi tekrar aktif edebilirsiniz.

Aşağıda yer alan bağlantılar yardımıyla Instagram'ın Android ve iOS sürümlerini mobil cihazlarınız üzerine indirebilirsiniz.

YORUMLAR