Kablosuz Sabit Disk Nedir? Nasıl Çalışır? Ne Gibi Özellikleri Vardır?

Kablosuz taşınabilir diskler hakkında merak ettikleriniz bu yazımızda

Kablosuz Sabit Disk Nedir? Nasıl Çalışır? Ne Gibi Özellikleri Vardır?

Taşınablir diskler günümüzde giderek yaygınlaştılar ve eskiden kullandığımız CD ve DVD gibi optik medyaların yerlerini aldılar. İçerisinde defalarca veri yazıp bu verileri silebildiğiniz, yüksek depolama kalitesine sahip bu taşınabilir diskler ilk karşımıza çıktığında pek de taşınabilir değillerdi. 3.5" boyutundaki ilk taşınabilir diskler temel olarak masaüstü bilgisayarlarda kullandığımız büyük sabit disklerin bir taşıyıcı kasa içerisine oturtularak çalıştırılan halleriydi. Bu taşınabilir diskleri kullanabilmek için için hem USB bağlantı kablolarını bilgisayarımıza hem de güç kablolarını prize takmamız gerekiyordu. Bu da büyük ebatlarla birleşince bu aygıtların taşınabilirliklerini ciddi derecede baltalıyordu. Bu sıkıntı nedeniyle bir süre sonra 2.5" boyutundaki taşınabilir diskler karşımıza çıktı ve halen de en yaygın olarak kullanılan taşınabilir diskler bu tür diskler. 2.5" taşınabilir sabit diskler temel olarak dizüstü bilgisayarlarımızda kullandığımız daha küçük boyutlu diskleri içerisinde barındırıyorlar.

2.5" taşınabilir disklerin küçük olmalarının yanında bir diğer avantajları da çalışmak için ekstra bir güç kablosu bağlamanızı gereketirmemeleri. Bu sayede priz arama bulma ve kabloyu prize yetiştirme derdinden kurtuluyorsunuz. 2.5" taşınabilir disklerin bu özellikleri onları çantada taşınabilmeye uygun kılıyor.

Taşınabilir disklerde 2.5" disklerin bir adım ötesi de kablosuz sabit disk ya da kablosuz taşınabilir disk çözümleri. Bu yazımızda da bu türdeki taşınabilir diskleri inceleyeceğiz, avantajlarına ve dezavantajlarına değineceğiz.

Kablosuz Taşınabilir Disk Nedir?

Kablosuz sabit diskler temel olarak 2.5" taşınabilir sabit disklerle hemen hemen aynı donanımsal yapıya sahipler. Yani bu taşınabilir diskerin içerisinde dizüstü bilgisayarlarda kullanılan küçük 2.5" sabit diskler yer alıyor. Aradaki fark ise bu disklerin kablosuz ağınız üzerinden veri transferi yapabilmesi. Yani herhangi bir USB kablosunu bilgisayarınıza bağlamadan işlem yapabiliyorsunuz. Ayrıca kablosuz taşınabilir disklerin güç ihtiyacı da dahili bataryalar aracılığıyla gideriliyor. Yani taşınabilir kablosuz diskinizi şarj ederek kullanıyorsunuz.

Taşınabilir sabit disklerin bağlantı için USB arayüzünü kullanmıyor olması onları mobil cihazlarda kullanılabilecek ideal bir depolama çözümü yapmakta. Mobil cihazlardan bu sabit disklere bağlanılarak veri depolaması yapılabiliyor veya kablosuz disklerde depolanan video ve müzik dosyaları gibi dosyalara erişilebiliyor.

Eğer evinizde veya iş yerinizde kullandığınız birden fazla mobil cihaz veya bilgisayara ortak bir depolama çözümü arıyorsanız kablosuz taşınabilir diskler ihtiyacınızı karşılamanız için pratik bir çözüm olabilir. Kablosuz taşınabilir diskleri kullanmak tıpkı bir Wi-Fi ağına bağlanmaya benziyor.

Kablosuz taşınabilir disklerin dahili bataryaya sahip olmaları onları standart 2.5" taşınabilir disklere göre biraz daha kalın yapmakta.

Kablosuz Sabit Disk Nasıl Çalışır?

Kablosuz taşınabilir diskler temel olarak bir Wi-Fi erişim noktası gibi çalışmaktalar. Yani bu cihazlar kendi özel kablosuz ağlarını yaratıyorlar ve bu cihazlara bilgisayarlarınızdan veya mobil cihazlarınızdan bağlanabilmek için oluşturulan kablosuz ağa katılmanız gerekiyor.

Kablosuz taşınabilir disklerin bu yapısı nedeniyle internet bağlantınızı kullandığınız mevcut kablosuz ağınızdan taşınabilir diskinizin oluşturduğu kablosuz ağa geçiş yapmanız gerekli. Bu da akla kablosuz taşınabilir diski kullanırken internete bağlanılıp bağlanamayacağı sorusunu getiriyor. Sorunun cevabı şu; evet, kablosuz diskleri kullanırken internete de bağlanabiliyorsunuz. Bu sistem özel bir geçiş teknolojisine dayanıyor. Kablosuz sabit diskiniz bir yandan evinizde kullandığınız kablosuz internet ağınıza bağlanıyor, diğer yandan da kendi oluşturduğu kablosuz ağ üzerinden size mevcut internet bağlantınızı aktarıyor.

Kablosuz disklerin bu yapısı beraberinde belli kısıtlamaları da getirmekte. Eğer kablosuz modeminiz veya kablosuz dağıtıcınız yüksek kablosuz transfer hızına sahipse kablosuz sabit diskiniz kullandığı kablosuz standardına göre veri transfer hızınızı kırpabilir. Bu nedenle bir kablosuz disk almayı düşündüğünüzde kullandığı kablosuz bağlantı standartlarının modeminizle veya dağıtıcınızla uyumlu olup olmadığını kontrol etmeniz faydanıza olabilir.

Kablosuz bir sabit diskin size sunabileceği avantajlardan biri de televizyonunuz veya medya oynatıcınızda diskinizin içerisinde yer alan filmlere ve videolarınıza erişebilmenize imkan vermesi. Genel olarak bu işi gerçekleştirirken akıcı bir şekilde filmleriniz oynatılmakta; fakat filmi ileriye veya geriye almaya çalıştığınızda gecikmeler yaşanabilmekte.

Bir kablosuz taşınabilir disk kullanırken belli sayıda cihazın bu taşınabilir diske erişebileceğini belirtmekte de fayda var. Genelde bu sayı 5 ve 8 cihaz arasında değişmekte. Eğer bu diski 8'den fazla bilgisayar veya mobil cihaza paylaştırmayı düşünüyorsanız farklı bir çözüm aramanız yararınıza olabilir.

Pil Ömrünü Unutmamalı

Kablosuz taşınabilir diskler şarjla çalışan cihazlar oldukları için pil ömürleri de önemli olmakta. Ayrıca kablosuz diskinizi kablosuz olarak kullanabilmeniz için belli bir süre şarj etmeniz gerektiğini de unutmayın.

Kablosuz taşınabilir disk seçimi yaparken size ne kadar pil ömrü sunduğunu ve nasıl şarj olduğunu araştırmanızı tavsiye ediyoruz. Kimse bir film seyrederken filmin yarıda kalmasını istemez. Ayrıca dosyalarınızı transfer ederken diskinizin şarjının bitmesi veri kaybı yaşamanıza neden olabilir. Bu durumu kablosuz sabit disklerin en büyük dezavantajı olarak nitelendirebiliriz.

Bir kablosuz sabit disk alırken USB kablosu üzerinden şarj olabilen bir model tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Bu sayede bir yandan veri transferi yaparken diğer yandan cihazınızın şarj olmasını sağlayabilir, işlemlerinizi kesintiye uğramadan devam ettirebilirsiniz.

Kart Okuma Özelliği Tercihinizde Etkili Olmalı mı?

Piyasadaki kablosuz taşınabilir disk seçeneklerinin bazıları üzerilerindeki kart okuyucu özellikleriyle birlikte geliyor. Bu özellik temel olarak dijital fotoğraf makinanızdan veya farklı bir cihazınızdan çıkardığınız hafıza kartlarındaki verileri kablosuz olarak paylaştırmanızı mümkün kılıyor. Fakat bu özelliğin uygulama kısmında ciddi sıkıntılar yaşanmakta.

Birçok kullanıcı kablosuz sabit disklerine bağladıkları hafıza kartlarından dosya transfer ederken transferin yavaş olduğundan, tam olarak tamamlanmadığından şikayetçi. Ayrıca bu okuyucuların hafıza kartlarını tanımadığını belirten kullanıcılar da az değil.

Kablosuz taşınabilir diskleri bir hafıza kartı yedekleme aracı olarak öneremiyoruz; çünkü yedekleme çözümlerinin güvenilir yapıda olmaları gerekli. Bütün bu faktörler bir araya toplandığında almayı düşündüğünüz kablosuz diskin hafıza kartı okuyucusuna sahip olma özelliğini bir tercih kriteri olarak düşünmemeniz sağlıklı olacaktır.

Sabit Diskinizin Ömrünü Uzatmak İçin 5 Altın İpucu

YORUMLAR