Kablosuz Ağ Bağlantı Problemlerinizi Çözecek 6 İpucu

Merhaba Tamindir takipçileri. Kablosuz bağlantılar günümüzde hemen hemen her evde yer alan teknolojiler. Bu kablosuz ağlardan faydalanarak internet bağlantımızı normalde kablo ulaşmayacak yerlere iletebiliyor ve mobil cihazlarımızda internetin keyfini çı

Kablosuz Ağ Bağlantı Problemlerinizi Çözecek 6 İpucu

Merhaba Tamindir takipçileri. Kablosuz bağlantılar günümüzde hemen hemen her evde yer alan teknolojiler. Bu kablosuz ağlardan faydalanarak internet bağlantımızı normalde kablo ulaşmayacak yerlere iletebiliyor ve mobil cihazlarımızda internetin keyfini çıkartabiliyoruz. Fakat kablosuz ağlar her zaman ihtiyaçlarımızı karşılayamıyor. Yetersiz sinyal gücünün yanısıra kablosuz ağımıza izinsiz müdahaleler ve izinsiz kullanım bağlantı hızımızı düşürebiliyor ve kablosuz interneti kullanılamaz hale getiriyor. Biz de bu yazımızda bu tür kablosuz internet problemlerinizi çözmenize yardımcı olacak ipuçlarını paylaşacağız.

İşe ilk olarak kablosuz internet bağlantınızı kullanacağınız evinizin veya iş yerinizin uygun şartlara sahip olup olmadığını tespit etmekle başlayalım.

Sinyal Gücünüzün Yeterli Olup Olmadığını Ölçün:

Kablosuz ağlar genel olarak kullanılacakları alana radyo dalgalarının yayılması mantığı ile çalışırlar. Bu radyo dalgaları farklı nedenlerden dolayı kesintiye uğrayabilirler. Etrafta yer alan farklı kablosuz ağlar, modem ile internete erişilecek cihaz arasındaki mesafe ve arada yer alan duvarlar sinyal kalitesini etkilemektedir. Evinizin veya iş yerinizin hangi noktasında ne kadar güçlü sinyal aldığınızı ise Ekahau HeatMapper yazılımı ile ölçebilirsiniz:

Ekahau HeatMapper temel olarak dizüstü bilgisayarınızın kablosuz ağ alıcısından faydalanarak farklı noktalarda sinyal günüzü ölçüyor ve harita üzerine işliyor. Bu sayede bulunduğunuz mekanın hangi noktasında daha çok sinyal gücü elde edebileceğinizi öğrenebiliyorsunuz. Ekahau HeatMapper kullanmak için bulunduğunuz mekanın planını programa tanıttıktan sonra dizüstü bilgisayarınızla birlikte etrafta yavaşça yürümeye başlıyorsunuz. Harita üzerinde bulunduğunuz konumun üzerine sol tuşla tıklayarak haritayı güncelliyorsunuz. İşiniz bitince sağ tuşa tıklayarak sonuçları görebiliyorsunuz.

Kablosuz Ağ Alanınızı Genişletmek için WiFi Hotspotları Oluşturun

Kablosuz modeminizin sinyali farklı nedenlerden ötürü kablosuz internet kullanacağınız alanın farklı noktalarına yetişmiyor olabilir. İşte bu durumlarda kendi WiFi hotspotlarınızı yani kablosuz ağ erişim noktalarınızı oluşturabilirsiniz. Bu iş için herhangi bir ek donanım almanıza da gerek yok. MaryFi adlı yazılım size bilgisayarı WiFi hotspot yapma konusunda yardımcı oluyor. MaryFi ile kablo ile internete bağladığınız bilgisayarınızı kablosuz bağlantı dağıtmak amacıyla kullanabiliyorsunuz. MaryFi indirmek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz:

Sizin İçin En Uygun Olan Kablosuz Ağı Belirleyin

Eğer etrafınızda birden fazla kablosuz ağ varsa ve bu ağlardan hangisinin size daha yüksek sinyal gücü vereceğini bilmiyorsanız Xirrus Wi-Fi Inspector yazılımından faydalanabilirsiniz. Xirrus Wi-Fi Inspector temel olarak etrafınızdaki kablosuz ağları analiz ediyor ve hangisinin ne kadar çok sinyal gücüne sahip olduğunu raporluyor. Bu sayede en yüksek bağlantı hızı sağlayacak ve internet kopması gibi problemler yaşatmayacak kablosuz ağı tercih edebiliyorsunuz. Xirrus Wi-Fi Inspector yazılımını indirmek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz:

Kablosuz İnternetinizin Kaçak Kullanılıp Kullanılmadığını Belirli Aralıklarla Denetleyin

Günümüzde kablosuz ağ güvenliği konusundaki en büyük problemlerden biri kaçak kullanımdır. Kablosuz internet şifreniz ele geçirildikten sonra internetiniz kaçak bir şekilde kullanılabiliyor. Bu da internet bağlantı hızınızın düşmesine, internet kotanızın çabuk tükenmesine sebep olabiliyor. İşte bu nedenle kablosuz ağınıza izinsiz erişimlerin olup olmadığını denetlemek için bir kablosuz ağ izleme programı kullanmamız bir ihtiyaç olmakta. Zamzom Wireless Network Tool bu amaçla kullanabileceğiniz bir kablosuz ağ takip programı

Zamzom Wireless Network Tool temel olarak kablosuz ağınıza hangi IP numaraları ve Mac adresleri üzerinden erişildiğini listeliyor. Eğer bir bilgisayar sahibi değilseniz kablosuz ağınızı denetlemek için mobil uygulamalardan da yararlanabilirsiniz. Fing bu amaçla kullanabileceğiniz kullanışlı bir uygulama:

Kablosuz Ağ Ayarlarınızı Yapılandırın

Kablosuz ağ problemlerinden en yaygın görülenleri IP çakışmalarıdır. Aynı kablosuz ağa size ait bilgisayar veya mobil cihazlardan biriyle bağlanabilirken diğeriyle bağlanamadığınız olabiliyor. İşte bu durumlarda kablosuz ağ yapılandırmanızı değiştirmeniz gerekebiliyor. Bunun için NetSetMan adlı yazılımdan faydalanabilirsiniz. NetSetMan size mevcut kablosuz ağ yapılandırmanızı gösterebiliyor ve çeşitli ayarları değiştirmenizi mümkün kılıyor. NetSetMan indirmek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz:

Kablosuz Ağ Kontrolü İçin Kısayol Oluşturun

Kimi zaman kablosuz ağ ayarlarınızı yenilemek için kablosuz ağ alıcınızı kapatmanıza veya modeminizi resetlemenize gerek olmayabilir. Bilgisayarınız üzerinden kablosuz ağ bağdaştırıcınızı devre dışı bırakıp etkinleştirebilirsiniz. Bu iş için öncelikle denetim masasını açın ve "Ağ ve Paylaşım Merkezi" bölümüne gidin. Karşınıza çıkan pencerede sol taraftan "Bağdaştırıcı ayarlarını değiştir" seçeneğinin üzerine tıklayın:

Karşınıza çıkan yeni pencerede mevcut ağ bağlantılarınız listelenecek. Burada kablosuz ağ bağlantınız üzerine farenin sağ tuşuyla tıklayın ve "Kısayol oluştur" seçeneğini seçin:

Artık masaüstünüzde kablosuz ağınıza ait bir kısayol olacak. Bu kısayolun üzerine sağ tuşla tıklayarak kolayca kablosuz ağınızı devre dışı bırakabilir ve etkinleştirebilirsiniz:

Umarız bu ipuçları bağlantı problemlerinizi çözmenizde size yardımcı olur. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, hoşçakalın.

Silinen Dosyalarınızı Geri Getirmek / Kurtarmak için Kullanabileceğiniz Programlar

YORUMLAR