iPhone'unuzu Daha Verimli Kullanmak İçin İpuçları

Yazımızda değindiğimiz birkaç basit adım sayesinde iPhone'unuzdan aldığınız verimi en üst seviyeye çıkarabilirsiniz.

iPhone'unuzu Daha Verimli Kullanmak İçin İpuçları

Akıllı telefonlar teknik olarak her ne kadar üstün teknolojiler kullanılarak üretilmiş olsalar da kullanım ömürleri oldukça sınırlı.

Ortalama bir akıllı telefonun kullanım ömrü 18 ila 24 ay arasında değişiyor. Bu zaman dilimi arasına giren bir akıllı telefonda yavaşlamalar, takılmalar ve performans kayıpları gözleniyor. Zaten cihaz teknik olarak verimliliğini sürdürse bile üretici firma uygulama desteğini bir süre sonra kesmeye başlıyor ve kullanıcıları yeni cihaz almaları konusunda bir nevi mecbur bırakıyor.

Yeni bir cihaz alana kadar elinizdeki cihazın performansını son ana kadar sürdürmek için yapabileceğiniz bazı şeyler ve alabileceğiniz önlemler var. Bu yazımızda iPhone sahiplerinin cihaz ömürlerini uzatmak için kullanabilecekleri bazı önerilere yer verdik.

1- Cihazınızın Bakımını Aksatmayın

Akıllı telefonların omuzları üstünde gerçekten çok fazla yük var. Onlarca farklı görevi yerine getirmek için yüksek performansta çalışan iPhone'uzun bakımını aksatmazsanız ömrü hatırı sayılır derecede uzayacaktır.

Bunu yapması ise gerçekten çok kolay:

Ayarlar > Genel > Kullanım

Bu adımları takip ederek hangi uygulamanın cihazınızı ne kadar zorladığını ne kadar hafıza kullandığını görebilirsiniz. Kullanmadığınız uygulamaların bile cihazınızı ne kadar zorladığını gördüğünüzde hayretler içinde kalacaksınız.

2- Gereksiz Uygulamaları Silin

Birinci adımı takip ederek geldiğimiz noktada yapmamız gereken tek şey; gereksizleri çöpe atmak!

Ayda yılda bir kullandığınız ve hatta hiç kullanmadığınız uygulamaları sildiğinizde cihazınız fazlasıyla rahatlayacaktır. Gereksiz uygulamaları sildikten sonra işlemci daha az ve daha verimli çalışmaya başlayacak. Bu da pil tüketimini hatırı sayılır ölçüde azaltacaktır.

3- Konum Servislerini Kapatın

Elbette sadece gereksiz olanları. Tutup da adres ararken harita uygulamasının konum servisini kapatırsanız bu son derece mantıksız olur. Fakat gerek duymadığınız uygulamaların konum servislerini kapatırsanız cihazınızın pil ömrü uzayacaktır.

Bu noktada dikkat etmeniz gereken nokta "iPhone'umu Bul" özelliğinin konum servisini kapatmamanız. Konum servislerini en yoğun kullanan uygulamalar arasında Facebook ve Twitter bulunuyor.

Konum servislerini kapatmak için;

Ayarlar > Gizlilik > Konum Servisleri > Kapat

4- Arkaplan Uygulama Yenilemeyi Kapatın

Arkaplanda çalışan uygulamalar hem pili hem de işlemciyi gereksiz yere zoluyor. Özellikle kendini sürekli yenileyen uygulamalar arkaplanda çalışır vaziyette bırakıldıkları zaman pilinizin tükenme hızı artacaktır.

Arkaplanda uygulama yenileme özelliğini kapatmak için;

Ayarlar > Genel > Arkaplanda Uygulama Yenile > Kapat

Kapat seçeneği tüm uygulamaların yenilenmesini engelleyecektir. Bunu istemiyorsanız Uygulama Yenile menüsünde yer alan listeden uygulamaları seçerek bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.


5- Yeni Verileri Alma Özelliğini Değiştirin

Gelen kutunuza düşen mailleri anlık olarak eşleyen bu özellik her ne kadar faydalı olsa da gözardı edilemeyecek derecede enerji tüketiyor.

Bu özelliği devre dışı bırakmak için;

Ayarlar > Mail, Kişiler, Takvimler > Yeni Verileri Al > Anında İlet > Kapat

Elbette bunu yaptıktan sonra gelen kutunuza düşen mailleri görebilmek için bizzat kendiniz kontrol etmek durumunda kalacaksınız. Az kullandığınız mail adresleriniz için bu özelliği devre dışı bırakıp daha sık kullandığınız mailleriniz için aktif olarak bırakabilirsiniz.

6- Güncellemeleri Es Geçmeyin

Bildiğiniz gibi Apple periyodik olarak yeni güncellemeler yayınlayarak kullanıcıların cihazlarından maksimum performansı almasını amaçlıyor.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken kritik bir nokta var. Eğer cihazınızın çok eskiyse yeni güncellemeleri başarıyla yükleme konusunda sorun yaşayabilir. Hatta cihazınız eskisinden bile kötü olabilir. Bu yüzden sunulan güncellemelerin cihazınızın teknik özelliklerine uyumlu olduğundan emin olmanızda fayda var.

7- Ara Sıra Yeniden Başlatmakta Fayda var

Aldığınız günden beri akıllı telefonunuzu kaç kere kapattınız? Bildiğiniz gibi akıllı telefonlar yüksek teknolojiyle üretilmiş olsalar bile en nihayetinde bir dizi devreden oluşuyorlar.

Sürekli açık kalan bir elektronik cihazın eskime hızı daha fazla olacaktır. Bu yüzden telefonunuz yavaşlamaya başladığında veya takılmalar meydana geldiğinde cihazınızı kapatıp bir süre sonra tekrar açmanız faydalı olabilir.

YORUMLAR