iPhone X'i Farklı Kılan 7 Özellik

Apple iPhone 8 ile birlikte tanıtılan iPhone X'in dikkat çeken özelliklerini bir araya topladık.

iPhone X'i Farklı Kılan 7 Özellik

Apple’ın 10. yıla özel telefonu iPhone X’i farklı kılan, Android amiral gemisi telefonlardan ayıran özellikleri var mı? iPhone X, gerçekten Apple’ın lansmanda anlata anlata bitiremediği yepyeni teknolojilerle mi donatıldı? iPhone X’in öne çıkan özelliklerine bu blog yazımızda değiniyoruz.

Kullanıcıların iPhone’un 10. yılı olmasıyla sabırsızlıkla beklediği Apple Özel Etkinliği geçtiğimiz akşam gerçekleşti. Apple Park Steve Jobs Theater’da gerçekleştirilen etkinliğin sonlarına doğru beklediğimiz iPhone; iPhone X gösterildi. Apple’ın senelerdir yapmasını istediğimiz tasarım değişikliği sonunda gerçekleşti. Baştan aşağı yenilenmiş bir iPhone ile nihayet karşılaştık. Uçtan uca HDR destekli OLED ekranı, Touch ID yerine getirilen üç boyutlu yüz tarama sistemi (Face ID), OIS destekli çift arka kamerası, kablosuz şarj desteği ile şimdiden bazı Android kullanıcılarını dahi etkilemeyi başaran iPhone X, lansmanda iPhone 8 ve 8 Plus’ın ardından tanıtıldı. iPhone 8 ve 8 Plus aceleye getirildi ki; iPhone X’in tanıtımına geçildiğinde bunun neden yapıldığını anladık. Lansmanın son dakikalarını alan iPhone X’in dikkat çekilen özelliklerine bu yazıda değineceğiz. Bazılarının Apple’ca abartıldığını düşünsek te bazılarının da gerçekten bir ilk olduğunu söylemek gerek.

Üç Boyutlu Yüz Tarama (Face ID):

iPhone X ile birlikte yeni bir biyometrik kimlik doğrulama sistemi Face ID ile tanıştık. Yüz tanıma sisteminin uzun süredir Android telefonlarda kullanıldığını biliyoruz ancak iPhone X’in yüz tanıma sistemi çok daha gelişmiş ve de güvenli gözüküyor. Yüz fotoğrafı veya maske ile kandırılamayan, yüzdeki 30.000’in üzerinde görünmez noktayı analiz ederek en ince detaylarıyla bir derinlik haritası oluşturan, yapay öğrenme teknolojisi sayesinde kılık ta değiştirseniz ıslak ta olsanız sizi tanıyan, Touch ID’ye göre çok daha hatasız çalışan yepyeni bir güvenlik sisteminden bahsediyoruz. Üç boyutlu yüz tarama ile rakiplerinin bir adım önüne geçiyor iPhone X.

True Tone Ekran Teknolojisi:

İlk kez iPad’de gördüğümüz True Tone teknolojisi artık iPhone’larda. Gelişmiş altı kanalı ortam ışığı sensöründen yararlanarak ekrandaki beyaz dengesini ortamdaki ışığın renk sıcaklığıyla eşleşecek şekilde ayarlayan bir teknoloji. iPhone X’in ekranına baktığınızda ilk fark edeceğiniz capcanlı görüntü, kullanmaya başladığınızda da gözünüzün daha az yorulması bu teknoloji sayesinde oluyor. True Tone ekran, hem iPhone X hem de iPhone 8 ve 8 Plus’ta mevcut ancak iPhone X’in ekran çözünürlüğü diğer iPhone’lardan çok daha yüksek. OLED ekran üzerinden HDR içerikleri tüketmek oldukça keyifli olacak.

4K 60fps, 1080p 240fps:

iPhone X’in arka kamerası, saniyede 60 kareye kadar 4K video kaydı, saniyede 240 kareye kadar 1080p yavaş çekime izin veriyor ki rakiplerine baktığımızda bu değerlere ulaşılamadığını görüyoruz. iPhone X satın alırsanız süre sınırlaması olmadan gerçek 4K video kaydı yapma şansına sahip olacaksınız. HDR destekli OLED ekranda 4K videoları akıcı izlemek ayrı bir keyif olacak gibi.

TrueDepth Kamera, Portre Işığı:

Üçüncü parti uygulamalarla dahi yapılabilen arka planının bulanıklaştırılması (bokeh efekti) işlemini daha hızlı, pratik hale getiren Portre Modu, iPhone X’te geliştirilmiş. Yeni getirilen Portre Işığı özelliği, gelişmiş algoritmalardan faydalanarak yüz hatlarınızın ışıkla etkileşimini hesaplıyor ve bu verileri kullanarak göz alıcı ışık efektleri oluşturuyor. Doğal ışık (yüzünüz keskin bir netlikte, arka plan bulanık), Stüdyo ışığı (yüzünüz aydınlık bir şekilde öne çıkıyor), Sahne ışığı (siyah arka planda yüzünüze spot ışığı vuruyormuş gibi düşünün) gibi pek çok ışık efektini Kamera uygulamasından basit kaydırma hareketiyle hızlıca uygulayabiliyorsunuz. Gerçek alan derinliğine sahip, çok daha profesyonel duran selfie’ler iPhone X’in TrueDepth kamerası ve Apple A11 Bionic çipi ile mümkün oluyor.

Emoji'lere Veda, Animoji'lere Merhaba:

iPhone X’in en eğlenceli özelliği; kendinizi bir emoji’lerin yerine koyabilmeniz. iPhone X, TrueDepth kamera, A11 Bionic çipin yardımıyla 50’nin üzerinde farklı kas hareketi analiz ederek yüz ifadelerinizi Animoji karakterlere yansıtabiliyor. Yani; sevimli bulduğunuz bir hayvanın yerine geçme şansına artık sahipsiniz. Sadece mimikleriniz değil dudak hareketiniz de eş zamanlı karaktere yansıtılıyor. Sizin hareketinizi sergileyen, seslendirdiğiniz bu karakteri şimdilik Mesajlar uygulamasından paylaşabiliyorsunuz. Bu özelliği Craig Federighi’nin tanıtması da ilginçti.

Nöral Sistemli Apple A11 Bionic Çip:

iPhone X’e güç veren Apple A11 Bionic, nöral sisteme sahip ilk çip olma özelliğini taşıyor. Face ID, Animoji gibi yenilikçi özellikleri bu çipe borçluyuz. Apple’ın “sistem, bilgisayarların gözlemleyerek öğrenmesini sağlayan bir yapay zeka türü olan yapay öğrenme için tasarlanmış bir donanım” olarak tanımladığı nöral sistem sayesinde insanlar, yerler ve nesneler ayırt edilebiliyor. Çinli üretici Huawei’nin nöral işlem birimi içeren ilk yapay zeka destekli mobil işlemcisi Kirin 970’e yanıt niteliğinde mi? diye soracak olursanız en kısa şekliyle çok daha gelişmiş bir çip karşımızda. Testlerde de bunu göreceğiz.

Sanal Butonların Olmadığı Göz Alıcı Ekran:

iPhone X’in ekranının üst kısmı beğenilmese de iPhone X, alt tarafında ekrandan ödün vermeyen ilk telefon. Sonsuz ekran, çerçevesiz ekran olarak lanse edilen üst seviye Android telefonlarda alt kısımda sanal da olsa butonların olmasından ötürü ekranın bir bölümünde kayıp yaşanıyor. Ancak iPhone X’de Home butonu tamamen kaldırıldığından bu alan da ekrana dahil oluyor.

Apple'ın iPhone X Hakkında Söylemediği 7 Özellik

YORUMLAR