iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X Karşılaştırması

Apple iPhone X, iPhone 8 ve iPhone 8 Plus karşılaştırma yazımız üç yeni iPhone modeli arasında kalanlar için yayında.

iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X Karşılaştırması

Apple’ın sabırsızlıkla beklediğimiz yeni iPhone’ları iPhone 8 ve iPhone X, nihayet tanıtıldı. iPhone’un 10. yılı olmasıyla heyecanlandığımız Apple Özel Etkinliği’nde sahne alan iPhone X ile birlikte iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’ı sıcağı sıcağına karşılaştırdık. Üç model arasında kaldıysanız karşılaştırma yazımızı okumanızı tavsiye ederim.

iPhone 8 ve iPhone X Tanıtıldı!

Apple Park Steve Jobs Theater’da düzenlenen ilk Apple Özel Etkinliği (Apple Special Event), Türkiye saatiyle 20:00’de başladı. Tamindir ekibi olarak iPhone 8 lansmanında gelişmeleri sıcağı sıcağına Türkçe canlı yayın (Canlı yayını kaçırdıysanız Facebook sayfamızdan tekrarını izleyebilirsiniz) formatında siz değerli takipçilerimize aktardık. Lansmanı bizleri heyecanlandıran şey elbette tasarımı baştan aşağı yenilenen, lansmanın son gününe kadar sızıntıları bitmeyen iPhone’un 10. yılına özel modeldi. iPhone 8 yerine iPhone X adıyla tanıtıldı. Yanında da beklediğimiz gibi iPhone 8 ve iPhone 8 Plus tanıtıldı.

iPhone X vs iPhone 8 Plus vs iPhone 8

iPhone’larını değiştirmek için Apple’ın 10. yıl özel etkinliğini bekleyen takipçilerimiz için iPhone X ile iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’ı karşılaştıralım dedik. Lafı daha da uzatmadan tasarım, donanım ve fiyatları yönünden üç yeni iPhone modelini kıyaslamaya geçiyorum.

iPhone X iPhone 8 Plus iPhone 8
Ekran
5.8 inç, 1125x2436, OLED 5.5 inç, 1080x1920 LCD 4.7 inç, 750x1334, LCD
İşlemci
A11 (6 Çekirdek) A11 (6 Çekirdek) A11 (6 Çekirdek)
Arka Kamera
4K 60fps, 1080p 240 fps 4K 60fps, 1080p 240 fps 4K 60fps, 1080p 240 fps
Ön Kamera
7 megapiksel 7 megapiksel 7 megapiksel
Bellek
3 GB 3 GB 2 GB
Depolama Alanı
64GB / 256 GB 64GB / 256GB 64GB / 256GB
Batarya
- - -
Bağlantı
Ligthning Ligthning Ligthning
Biyometrik Doğrulama
Face ID Touch ID Touch ID
Kablosuz Şarj
Var Var Var
Fiyat
999 Dolar 799 Dolar 699 Dolar

Tasarım:

Karşılaştırmaya tasarımdan başlamak istiyorum. Zira; 10. yıl özel iPhone’u diğerlerinden ayıran en önemli nokta tasarım. Senelerdir Apple’dan beklediğimiz ancak göremediğimiz köklü tasarım değişikliği iPhone X ile birlikte nihayet gerçekleşti. Ekran kasa oranı en az Samsung Galaxy S8 kadar etkileyici bir iPhone bize bakıyor. Plus modelin ekran boyutu ile normal modelin kasa boyutunu birleştiren; tam da biz son kullanıcıların istediği bir telefon nihayet tasarlandı. iPhone X’in ekranına baktığımızda Plus’ın ekranına bakmış gibi hissediyor, elimize aldığımızda da Plus olmayan modelleri tutuyormuş hissine kapılıyoruz. Tabii ki tasarımda yapılan bu yenilik bazı şeylerin sonunu getirmiş; Touch ID’li Home butonu gibi. Evet, iPhone 7’de titreşim mekanizmalı dokunmatik hale getiren Ana Ekran düğmesi yeni iPhone’da hiç yer almıyor. Lansmandan önce Touch ID’nin arka tarafa yerleştirileceği söylentileri çıkmış olsa da bu gerçeğe dönüşmedi. iPhone 8 ve 8 Plus’a döndüğümüzde iPhone’un ikonik tasarımının korunduğunu görüyoruz. Üst ve alt taraf boşlukları, Touch ID’li Ana Ekran düğmesi, sensörler… Her şey yerli yerinde iPhone 8’de. iPhone X’in geliştirilen tek noktası ekran gövde oranı değil. Ekran çözünürlüğü de iyileştirilmiş. iPhone kullanıcılarının şikayetlerinden biri daha dinlenmiş. iPhone X’i iPhone 8 ve 8 Plus’tan ayıran bir nokta da ekran çözünürlüğü. Ekrandan bu kadar bahsetmişken iPhone X’in OLED ekrana sahip olduğunu atlamamak gerek. iPhone 8 ve 8 Plus’ın LCD ekranına kıyasla çok daha kaliteli bir ekran bize bakıyor. Ön tarafta dikkati çeken diğer bir nokta da yüz tanıma (Face ID) sistemi için gerekli sensörler. iPhone X’te Touch ID olmadığını söylemiştim. Touch ID yerine getirilen teknoloji; Face ID. Touch ID gibi ekran kilidini açarken, App Store’dan uygulama satın alırken veya Safari tarayıcıda parola yerini doldururken parmağınızı değil yüzünüzü tanıtacaksınız. Ekrana ilişkin son olarak iPhone X, iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’ın daha önce iPad’de gördüğümüz True Tone Display teknolojisine sahip olduklarını söyleyip, donanım tarafına geçiyorum.

Donanım:

iPhone X, iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’ı masada yan yana koyduğumuzda görüntü olarak birbirlerinden farklı üç cihaz görsek te donanımlarına indiğimizde – özellikle Plus modelle – tercihi etkileyecek derecede bir fark olmadığını görüyoruz. Üç cihazın da işlemcisi 6 çekirdekli A11 çip; arka kamerası 4K kalitede 60fps, 1080p kalitede 240fps video çekimi yapmaya izin veriyor ve ön kamera 7 megapiksel ve kablosuz şarjı, kablolu hızlı şarjı destekliyorlar. RAM olarak ta iPhone X ile iPhone 8 Plus, 3GB belleğe sahipken iPhone 8, 2GB belleğe sahip. Batarya kapasitelerini henüz bilmiyoruz. Üç cihazın da bağlantı noktası Lightning. Lightning demişken kutu içeriğini henüz bilmiyoruz. İlerleyen günlerde Apple’ın sürpriz yapıp yapmadığını hep birlikte göreceğiz.

Fiyat:

Son olarak, bazılarımız için belirleyici olan, bazılarımızın önem vermediği fiyata değinmek istiyorum. Lansmandan önce 10. yıl özel iPhone’un en pahalı model olacağı söylentileri vardı; öyle oldu. iPhone X’in yurt dışı satış fiyatı 999 dolar. iPhone 8’in yurt dışı fiyatı 699 dolar iken, iPhone 8 Plus’ın yurt dışı fiyatı 799 dolar olarak açıklandı. iPhone’un ikonik tasarımını seviyorsanız iPhone 8 Plus’ı tercih etmelisiniz. Elinizde hali hazırda bir iPhone varsa ve 2017 senesinde iPhone’un çerçevelerini artık itici buluyorsanız, tasarımın elden geçirildiği yeni teknolojilerle donatılmış iPhone X’e yönelmelisiniz. Bu lansmandan sonra iPhone 7 fiyatları düşer mi? diye soracak olursanız klasik olacak ama çok değil. iPhone 7 tanıtımından sonra 6s fiyatlarında biraz düşüş olmuştu. Bu, tekrar edebilir de etmeyebilir de… Apple’ın ne yapacağını kestirmek güç.

iPhone X Tanıtıldı, İşte Özellikleri

iPhone 8 Tanıtıldı, İşte Özellikleri

iPhone 8 Plus Tanıtıldı, İşte Özellikleri

YORUMLAR