iOS 8 ile Yapamayıp iOS 9 ile Yapabildiğimiz Şeyler

iOS 8 ile yapamayıp iOS 9 ile yapabildiğimiz şeyler.

iOS 8 ile Yapamayıp iOS 9 ile Yapabildiğimiz Şeyler

Apple’ın yeni mobil işletim sistemi iOS 9’un final sürümünün yayınlamasıyla beraber cihazımıza indirip yeni iOS sürümüyle birlikte gelen yenilikleri sizlerle detaylı olarak paylaşmıştık. Şimdi ise iOS 8’den iOS 9’a geçmekte kararsız kalan kullanıcılarımıza yardımcı olması açısından iOS 9’la birlikte gelen iOS 8’de bulunmayan özellikleri listeleyelim dedik. İşte Apple cihazınızı iOS 9’a yükseltmeniz için onlarca sebep.

Toplu Taşıma ile Yol Tarifi Alma:

Google’ın aksine Apple’ın stock uygulamalarını sürekli güncel tuttuğunu biliyoruz. iOS cihazlarda önyüklü gelen uygulamalardan biri olan Apple Maps (Apple Haritalar) iOS 9’da geliştirilmiş olarak karşımıza çıkıyor. Harita uygulamasında rota ve yol tarifiyle birlikte toplu taşıma bilgilerine de ulaşabiliyoruz. Tahmin edeceğiniz üzere her şehre özelleştirilen uygulamada artık metro, otobüs, tren ve vapur hatlarını, iskele ve durakları görebiliyoruz. Siri ile de ulaşabildiğimiz yeni Haritalar uygulaması ne yazık ki ülkemizde kullanılamıyor ancak sık sık yurt dışına çıkıyorsanız tamamen yabancısı olduğunuz bir yerde toplu taşıma araçlarını tercih etmeniz durumunda oldukça işinize yarayacak.

Yepyeni Haber Uygulaması: Apple News

iOS 9 ile birlikte hayatımıza yepyeni bir stock uygulama girdi: Apple News. Flipboard çizgilerini taşıyan haberler uygulamasında merak ettiğimiz her konuda içeriğe ulaşabiliyoruz. İçerikleri kaynak sitenin düzenine göre karşımıza çıkaran Apple Haberler uygulaması şu an için ülkemizde kullanılamıyor ancak yakın zamanda gelecektir ve ek haber uygulaması indirme ihtiyacı duymayacağız.

iCloud'a Daha Hızlı Erişme:

Apple’ın bulut depolama servisi iCloud’un güvenlik düzeyi tartışılır ancak fotoğraflarınızı, videolarınızı, müziklerinizi atmak için iCloud’u tercih ediyorsanız bulut hesabınıza iOS 9 ile birlikte hızlıca ana ekranınızdan erişmeniz mümkün. Bunun için Ayarlar – iCloud – iCloud Drive yolunu izlemeniz ve “Ana Ekran’da Göster”i açmanız gerekiyor.

Ekranı İkiye Bölme (iPad'e Özel):

iPad Air 2 kullanıcısı iseniz veya iPad Pro satın almayı düşünüyorsanız, iOS 9’un size özel sunduğu bir yenilik var: Multitasking (Çoklu görev). Bu yenilik sayesinde aynı anda iki uygulamayı aktif olarak kullanabilmek, bir yandan e-postalara bakarken diğer yandan ekranın bir köşesinde video izleyebilmek veya webde gezinirken mesajlaşmak mümkün.

Geri Dön Butonu:

Android’de olan iOS’ta da olmasını istediğimiz, Apple’ın çok basit iş olmasına rağmen ısrarla yapmadığı “Geri Dönme” butonu iOS 9’da karşımıza çıkıyor. Uygulamalar arasında geçiş yapmayı hızlandıran bu butonun yer almasıyla birlikte Home tuşuna iki kere dokunma gereği de ortadan kalkmış oluyor.

Daha Akıllı Aramalar:

iOS 9 ile birlikte Spotlight ekranı da elden geçirilmiş. Soldan sağa çekme hareketiyle ulaşabildiğimiz yeni arama ekranında artık sık konuştuğumuz kişiler, sık kullandığımız uygulamalar, mekan önerileri gösteriliyor.

E-Posta Biçimlendirme:

E-posta hesabınızı yoğun bir şekilde kullanıyorsanız, mail uygulamasına eklenen yeni markup (biçimlendirme) seçeneği oldukça hoşunuza gidecek. E-postaya eklediğiniz resimler üzerinde çizim yapmanıza izin veren yeni mail uygulamasının bu özelliğini kullanabilmeniz için fotoğraf ek olarak ekledikten sonra fotoğrafa dokunmanız ve Markup’ı seçmeniz gerekiyor.

Daha İyi Notlar:

Bir başka stock uygulama olan Notlar da iOS 9’da geliştirilmiş olarak karşımızda. Daha çok yapılacaklar listesi hazırlamak, unutulabilecek şeyleri kaydetmek için kullandığımız Notlar uygulamasının yeni sürümünde yazdığımız her şey, yaptığımız her değişiklik iCloud hesabımıza otomatik olarak aktarılıyor. Herhangi bir uygulamadaki bağlantıları, belgeleri, fotoğrafları notlarımıza ekleyebilmemiz ise harika olmuş.

Wi-Fi Assist:

iOS 9’un yeni Wi-Fi Assist (Wi-Fi Yardımı) özelliği kablosuz internet bağlantısının zayıf olması durumunda kablosuz ağı otomatik olarak kapatıp, internete hücresel veri üzerinden (3G) bağlanmanızı sağlıyor. Varsayılan olarak açık gelmeyen bu özelliği kullanmak istiyorsanız Ayarlar – Hücresel altında bulunan WiFi Yardımı’ı açık konuma getirmeniz gerekiyor.

Videoları Yakınlaştırma:

Apple “Fotoğrafları dilediğimizce yakınlaştırabiliyoruz. Bu özellik videolarda neden olmasın?” demiş ve iOS 9’da video kliplere çimdik hareketiyle yakınlaştırmayı entegre etmiş. Artık videoları oynatırken yakınlaştırma yaparak detaylara inebiliyoruz.

Müziğe Hızlı Erişim:

iPhone, iPod Touch veya iPad’inizde müzik dinlemeyi seviyorsanız iOS 9’a geçmeniz için bir sebep daha. Artık telefonumuza kulaklık veya stereoyu bağladığımızda sol alt tarafta son kullandığımız müzik oynatma uygulamasının simgesi görünüyor. Bu sayede tek dokunuşla müzik dinlemeye başlayabiliyoruz.

E-Postadan Etkinlik Ekleme:

iOS 9, e-postalarımızı otomatik olarak tarıyor ve etkinlik bulduğu vakit bizim yerimize takvimimize ekliyor. Bu özelliği kullanmak istemiyorsak kapatabiliyoruz.

Ayarlarda Arama Yapma:

Ayarlar ekranında en tepeye eklenen yeni arama kutusu sayesinde cihazın dilediğimiz noktasına daha hızlı bir şekilde ulaşabiliyoruz. Örneğin; Hücresel Veri ayarlarını gözden geçirmemiz gerek ancak yeni kullanıcı olarak ayarı nereden yapacağımızı bilmiyoruz. Arama kutusuna “Hücresel Veri” yazdığımızda doğrudan o ekrana gidiyoruz.

Reklam Engelleme:

iOS cihazınızda internette gezinmek için Safari tarayıcıyı tercih ediyorsanız artık reklamsız, güvenli internete merhaba deyin. iOS 9’la birlikte Safari’ye reklam engelleme desteği sağlandı. Reklamsız internette gezmenin keyfini çıkarmak için tek yapmanız gereken Safari ile entegre çalışan reklam engelleme uygulamalarından birini indirmek ve yeni İçerik Engelleyicileri seçeneğinden açmak.

Çoklu Resim Seçimi:

iOS 9’da fotoğraf uygulaması da elden geçirilmiş. Birden fazla fotoğraf seçmemiz gerektiğinde Fotoğraflar uygulamasında “Seç”e dokunuyor ve sonrasında resimlere dokunup sürükleyerek seçimimizi tamamlıyoruz. Fotoğraf seçimi her zamankinden basit olmuş.

Fotoğrafları Gizleme:

Çok kullanır mısınız bilmiyoruz ama Paylaş menüsüne eklene yeni Gizle seçeneğiyle fotoğraflarınızı meraklı gözlerden saklamanız mümkün. Tabii ki burada üst düzey yani şifreyle korumadan bahsetmiyoruz. Öte yandan cihazınızı verdiğini kişi teknolojiden biraz anlıyorsa gizli fotoğraflarınıza rahatlıkla bakabilir.

Pil Tasarruf Modu:

iOS 9’da karşımıza çıkan düşük güç modu (daha çok güç tasarruf modu olarak biliyoruz) Apple’ın söylediğini göre bize ekstra 1 saat kazandırıyor. Bu modu açtığımızda e-posta trafiğimiz kesiliyor, arka planda uygulamaların yenilenmesi durduruluyor, otomatik indirmeler kapatılıyor, görsel efektlere de veda ediyoruz.

Arkadaşlarımı Bul Widget'ı:

Arkadaşlarımı Bul yeni bir uygulama değil ancak ister sevelim ister sevmeyelim artık stock uygulama olarak karşımızda ve widget desteği kazanmış. Bildirim Merkezi’nde Bugün sayfasından tüm arkadaşlarmızı görebiliyoruz. Dilersek düzenleme yapabiliyoruz.

Hey Siri! Komutunuzla Emrinizde:

Daha da akıllı hale getirilen asistanımız Siri, önceden iPhone’umuz şarjdeyken “Hey Siri” dediğimizde uyanırdı artık cihaz normal kullanımda da olsa şarjda da olsa doğrudan etkileşime geçebiliyoruz. Ancak bu özellik ne yazık ki sadece iPhone 6S ve iPhone 6S Plus modellerinde kullanılabiliyor.

Klavye'yi Trackpad'e Dönüştürme (iPad'e Özel):

iOS 9’un klavyesinde değişen tek şey harf dizilimi değil. iPad kullanıcıları için dokunmatik klavyeyi trackpad’e dönüştüren bir kısayol eklenmiş. Herhangi bir tuşun üzerinde iki parmağımızı sürükleyerek imleci kontrol edebiliyor, metin seçimlerini, düzenlemeleri daha rahat yapabiliyoruz.

Selfie Klasörü:

Telefonla yerli yersiz selfie çekmek artık moda oldu. Apple dünya genelinde görülen bu çılgınlığı fark etmiş selfie düşkünlerine Fotoğraflar uygulamasında özel bir klasör oluşturmuş. iPhone’umuzun ön kamerasıyla çektiğimiz fotoğraflar artık “Selfie” klasöründe toplanıyor.

Resim İçinde Resim (iPad'e Özel):

iOS 9’da iPad kullanıcılarının yararlanabildiği özelliklerden biri olan Picture in Picture (Resim içinde Resim), bir yandan e-postalarımızı okurken diğer yandan ekranın dilediğmiz bir köşesinde video izlememize izin veriyor.

E-Postaya Dosya Ekleme:

iOS 9 öncesinde mail uygulamasında mesajlarımıza sadece fotoğraf ekleyebiliyorduk. Artık tüm dosya türleri destekleniyor. Gönderici adı altında çıkan iki seçenekten biri olan “İlişik ekle” butonuna dokunarak dilediğimizi dosyayı e-postamıza iliştirebiliyoruz.

iOS 9 Ne Gibi Yenilikler Getirdi?
Tamindir TV

iOS 9 Ne Gibi Yenilikler Getirdi?

16 Eylül akşamı yayına verilen iOS 9 Apple iPhone ve iPad cihazla kullanılabilir durumda. Peki iOS 9 ne gibi özellikler getirdi derseniz cevabı bu videoda.

iOS 9'un Dikkat Çeken Özellikleri

YORUMLAR