iOS 10 Public Beta Nasıl İndirilir ve Yüklenir?

iOS 10 Public Beta 1 yayınlandı. iPhone ve iPad cihazlar için indirme ve yükleme adımları blogumuzda.

iOS 10 Public Beta Nasıl İndirilir ve Yüklenir?

Apple’ın WWDC 2016’da sunduğu yeni iOS sürümü iOS 10’un herkese açık ilk betası nihayet yayınlandı. iPhone 4s ve üzeri tüm cihazlarla uyumlu olan iOS 10’un public beta sürümünü nasıl yükleyeceğinizi ve yüklemeden önce yapmanız gerekenleri adım adım gösteriyoruz.

iPhone’lar için 10 yeni özellik kazandıran iOS 10, ilk olarak WWDC 2016 sonrası geliştiricilere açılmıştı ancak iOS 10’u yüklemek için gerekli geliştirici profili internete sızdırıldığından geliştirici olmayan kullanıcılar dahi kolaylıkla cihazlarını iOS 10’a yükseltebilmişlerdi. Bu noktada bazı kullanıcılar developer sürümündeki hatalardan dolayı iOS 9.3.2’ye dönmeye tercih ederken, bazı kullanıcılar developer beta 2’yi bekledi. Geliştiriciler için yayınlanan iOS 10 Beta 2’nin ardından herkese açık sürümü de çok geçmeden yayınlandı. Biz de iOS 10’u deneyimlemek için public betayı bekleyen kullanıcılarımıza yönelik bir rehber yazı hazırlayalım dedik. Aşağıdaki adımları takip ederek cihazınızı iOS 10’a sorunsuzca yükseltebilirsiniz:

iOS 10'u yüklemeden önce:

  • iPhone, iPad veya iPod Touch’ınızı iOS 10’a yükseltmeden önce her zaman dediğimiz gibi yedek almanız son derece önemli. iCloud (Ayarlar – iCloud – Yedekleme – Şimdi Yedekle) veya iTunes üzerinden (Cihazınızı bilgisayara bağlayıp iTunes’u açın ve sol üst köşeden Telefon simgesine tıklayın. Yedeklemeler bölümünde Şimdi Yedekle’yi seçin) yedek alma işlemini iPhone Yedekleme Nasıl Yapılır? yazımızda detaylı olarak bulabilirsiniz.

  • Yedeğinizi aldıktan sonra kullandığınız sürümün (son sürüm: iOS 9.3.2) .ipsw dosyasını indiriyorsunuz. (Cihazınız için uygun ipsw dosyasını nasıl indireceğinizi bilmiyorsanız, iPhone ipsw Dosyası İndirme ve Yükleme yazımıza göz atabilirsiniz) Bu önemli zira iOS 10’dan memnun kalmazsanız geri dönmek için iOS 10’u yüklemeden önce aldığınız yedeğe ihtiyacınız olacak. (Betadan normal sürüme nasıl geri döneceğinizi bilmiyorsanız onu da iOS Betadan Çıkma, Tam Sürüme Geçiş blog yazımızda bulabilirsiniz)
  • Cihazınızın şarjının yüzde 50’nin altında olmamasını tavsiye ederiz. Hem indirme hem de yükleme işlemi uzun sürdüğünden özellikle yükleme ekranında cihazın aniden kapanması size ek iş çıkarabilir. Cihazınızın şarj seviyesi düşükse şarj edip denemenizde fayda var. Çok sabırsızsanız bilgisayarınıza kablosuyla bağlayıp devam edebilirsiniz.

iOS 10 public beta yükleme adımları:

  • Apple hesabınızla giriş yaptıktan sonra aşağıdaki sayfa karşınıza çıkıyor. Burada aşağı inip Get Started bölümündeki "Enroll your iOS device" linkine dokunuyorsunuz.

  • iOS 10’u yüklemeden önce dikkat etmeniz gerekenleri belirten bir sayfa karşınıza çıkıyor. Bu sayfada biraz aşağıya inip “Download profile” butonuna dokunarak iOS 10’u yüklemek için gerekli profili indiriyorsunuz.

  • iOS Beta yazılım profilini yüklüyorsunuz. (iOS 10 Developer sürümünü kurduysanız veya iOS 9 beta sürümündeyseniz iOS 10 profilini yüklemeden önce mevcut profilinizi silmeniz gerekiyor)

  • Profili yükledikten sonra çıkan uyarıyı dikkate alarak cihazınızı yeniden başlatıyorsunuz.

  • Ayarlar – Genel – Yazılım Güncelleme bölümüne giderek “İndir ve Yükle” bağlantısına dokunuyorsunuz.

  • İnternet bağlantı hızınıza göre oldukça uzun veya çok kısa süren indirme işlemi sona erdiğinde geri sayımın ardından tanıdığınız siyah fonda yükleme ekranı geliyor. (Bu noktada cihaza müdahale etmemeniz önemli.)

Biraz bekleyişin ardından iOS 10 karşınızda. Bu noktada iOS 10’un – her ne kadar Apple ikinci bir cihaza kurulmasını önerse de - günlük kullanıma uygun olduğunu söyleyebilirim. iOS 9’a göre oldukça hızlı bir işletim sistemi karşımızda ve sıklıkla kullanılan sosyal ağ, mail uygulamaları sorunsuzca çalışıyor. Bazı uygulamalarda uygulamanın 64-bit’e güncellenmediğine dair uyarılar çıkması, bazı widget’ların geç yüklenmesi, çoklu görev penceresinde bazen takılmalar yaşanması gibi ufak sorunlar da ilerleyen sürümlerde düzeltilecektir. Bunlar dışında iOS 10’un daha az yer kapladığını ekleyebilirim. 64GB iPhone 6s’te iOS 9.3.2 yüklü iken kapasite 55GB idi. iOS 10’u yüklediğimde kapasitenin 59GB’a yükseldiğini gördüm. iOS 10, 16GB iPhone kullanıcılarını mutlu edecektir.

iOS 10'un Dikkat Çeken Özellikleri

YORUMLAR