İnternette Sizin için Hız Mı Yoksa Adil Kullanım Kotası Mı Daha Önemli?

Ay sonu geldiğinde adil kullanım kotanız dolduysa internet hızınız düşüyor. Size şans verilseydi hızlı interneti mi yoksa daha yüksek adil kullanım kotasını mı seçerdiniz?

İnternette Sizin için Hız Mı Yoksa Adil Kullanım Kotası Mı Daha Önemli?

Bilgisayar, laptop, cep telefonu, akıllı saat vb. tüm cihazlarımızdan bağlanma imkanına sahip olduğumuz internetin aslında en büyük sorunlarından bir tanesi de hız ve adil kullanım kotası. Özellikle Türkiye'de yüksek fiyatlara rağmen kullanıcıların hala sınırsız ve yüksek hızda internet kullanamıyor olması pek çok kişinin canını sıkmaya devam ederken, ay sonlarına yakın takıldığınız adil kullanım kotası ise çileden çıkma sebebi olabiliyor. Biz de bu tür bir içerik hazırlayarak sizlere şans verilse internette hızı mı yoksa adil kullanım kotasını mı seçerdiniz diye sormak istedik.

Öncelikle sizlere soracağımız internette hız ve internet adil kullanım kotaları hakkında minik bilgilere vererek eğer bilmeyen takipçilerimiz varsa gerekli bilgilerini alabilmeleri sağlamak istiyorum. Sonrasında hazırladığımız minik ankete katılarak sizin için hız mı yoksa kota mı daha önemli bizlere iletebilirsiniz.

İnternette Hız!

"50 MB'a kadar süper hızlı internet ayda sadece 59 TL" diye mutlaka sağda solda görmüşsünüzdür. Tam 50 MB hız. Standart bir kullanıcı için gerçekten inanılmaz. Her ne kadar son zamanlarda video kalitelerinin 4K'lara kadar çıkmasına rağmen 50 MB'lık bir bağlantı yapmak istediğiniz pek çok şeyi çok ama çok rahat yapmanızı sağlayacaktır. Bu nedenle internette hız önemlidir. Eğer interneteiniz yavaşsa oynadığınız oyunlarda lag, dinlediğiniz müziklerde takılmalar ve yapacağınız indirme işlemlerinde yavaşlık ile karşılaşırsınız. Fakat hızlı internetin de bire maliyeti var elbette. Oturduğunuz muhitte Fibernet varsa kesinlikle şanslı olduğunuzu bilmelisiniz. Çünkü benim henüz yok ve gerçekten zaman zaman internet hızı yüzünden acı çekiyorum.

Hızlı İnternetin Avantajları:

  • Yüksek indirme hızı
  • Oyuncular için daha düşük tepki süresi (ms)
  • Videoları ya da müzikleri takılmadan izleme ve dinleme
  • İnternet sayfaları arasında çok daha hızlı gezinme

Evinizde çok hızlı bir internet bağlantısına sahip olsanız bile gel gelelim birazdan da bahsedeceğim AKK yani adil kullanım kotanız varsa işin bütün tadı kaçıyor. Yok ben akşamdan akşama kullanıyorum kotam dolmuyor diyorsanız sizin için bir problem yok. Fakat dizi ve film izleyen ya da indiren, müzikler indiren, sürekli YouTube ve benzeri sitelerde vakit geçiren yani interneti aktif olarak kullanan kişilerin adil kullanım kotasına takılmaması neredeyse imkansız. Takıldığınızda neler olduğuna ise birazdan değineceğim!

Hız çok önemli olsa bile eğer videolu canlı yayınlar yapmıyorsanız ya da 4K videolar izlemiyorsanız internet hızınızın 50 GB gibi yükseklerde olması size indirme hızı yüksekliği dışında çok büyük faydalar sağlamaz. Fakat az ama öz yani hızlı kullanmak istiyorum diyen kullanıcılar için internet hızı daha ön planda gelir.

Adil Kullanım Kotası!

Kesin olmamakla birlikte ülkemizdeki internet kullanıcılarının çok büyük çoğunluğunun acı çekmesine neden olan 3 sihirli kelime. Kısalttığınızda AKK olup sevimli bir şey gibi duruyor ama her ayın 20'si geldiğinde gözlerimizden yaş getiren bir sistem aslında.

Zamanında internet üzerinde AKK gibi sınırlamalar yokken, internet bağlattım boş mu dursun mantığına girip gerekli gereksiz arşiv yapmaya başlayan kullanıcıların tüm internet kullanıcılarına ettiği bir zulümdür aslında AKK. İnternette hızın önemli olduğu kadar hatta daha fazla öneme sahip olduğunu düşündüğüm şey olan "Adil Kullanım Kotası" kullanıcılara yüksek hızlı erişimleri karşılığında koyulan veri kullanım limiti. Yani firmalar öyle güzel pazarlıyorlar ki, ben sana 1 MB yerine 16 MB internet bağlantısı veriyorum ama bu hızda en fazla 50, 75 ya da 100 GB kullanabilirsin. Bu limiti aşarsan internet bağlantı hızını 1'e 3'e 5'e vb. şekilde düşürürüm diyerek aslında bize iyilik yaptıklarını düşünmemizi sağlıyorlar.

Elbette internet üzerinde gereksiz yere yapılan indirmelerin hepsi internet sunucularına yük oluyor ve kullanıcılar tamamen özgür bırakıldığında bunun kontrolünü sağlamak çok zor oluyor. Her bir ya da birden fazla internet bağlantısı olduğunu düşünürseniz, milyonlarca bağlantı için sınırsız internet kullanımı sağlamak güç. Daha doğru maliyetli. O zaman en güzel çözüm AKK diyerek basıyorlar üstümüze kotaları. Sunulan kotalar size yetmiyorsa normalde ödediğiniz faturanın 2 - 3 katını ödeyerek sınırsız internet kullanımı ya da çok yüksek AKK'ya sahip olabiliyorsunuz ama faturalar çok kabardığı için herkesin böyle bir şansı olmuyor.

Yazının başlığında da belirttiği üzere sizlere asıl sormak istediğim şey ise size internette hız mı isterseniz yoksa adil kullanım kotasının kalkmasını mı istersiniz diye sorulsa cevabınız ne olur? Bunu aşşağıdaki ankete katılarak yanıtlayabilirsiniz.

Daha Yüksek Adil Kullanım Kotasının Avantajları:

  • Daha rahat hızlı internet kullanımı
  • İnternet hızının düşmemesi
  • Daha çok video, dizi ve film izleme
  • Daha çok yüksek hızda indirme yapabilme

Hem hızlı internetin hem de yüksek adil kullanım kotasının ya da sınırsız intrernetin kendine göre avantajları olduğu bir gerçek. Fakat internet kullanıcılarının asıl ihtiyacı ise bu iksinin bir araya geldiği bir internet bağlantısı. Günden güne hızlanan ve artan internet hız limitleri sayesinde yakın zamanda çok daha yüksek adil kullanım kotalarına ve yüksek hızlı internetlere kavuşabiliriz ama şimdiden biraz geride kaldık desem de gayet doğru olur. Anketimize katılıp cevabınızı vermeyi unutmayın!

Not: Tüm bunları yazarken kendi evimde 8 Mbps'a kadar internet bağlantımdan sadece 5 Mbps hız alabilmem ve üstelik gayet düşük bir AKK'ye sahip olmam bir DRAMDIR.

YORUMLAR