İnternetin Ne Kadarı Gerçek, Ne Kadarı Yalan?

İnternet için yapılan 'kullanıcı sayısı' analizlerinin ne kadar gerçeği yansıttığı sorgulandı, çıkan sonuçlar şaşırtıcı.

İnternetin Ne Kadarı Gerçek, Ne Kadarı Yalan?

Küresel faaliyet gösteren dijital pazarlama ajansı We Are Social, 2015 yılının internet ve sosyal medya kullanım istatistiklerini 370 küsür sayfalık bir raporda topladı ve açıkladı. Raporda internet üzerinde sosyal ağlar ve mobil kullanıcı sayıları hakkında önemli bilgiler var. Bu bilgilerin ışığında da kümülatif sonuçlara varılıyor. Ama bu bilgilerin gerçeği ne kadar yansıttığı konusunda da derin bir tartışma var. İşte tez ve anti tez karşılaştırması ile gerçek internet rakamları.Global Web Index verileri ile hazırlanan rapor, Türkiye de dahil olmak üzere 30 ülkenin internet kullanıcı istatistiklerini içeriyor. 376 sayfalık rapor, geçtiğimiz yıla kıyasla 525 milyon artış ile dünya üzerindeki yaklaşık 3 milyar kişinin internete bağlanabilir olduğuna da dikkat çekiyor.

Ancak bu araştırmalar gerçek rakamları yansıtıyor mu? Çünkü bu rakamların içinde sahte hesaplar ve analizlerde yer alabiliyor ve bu durum genel kanının aksine bambaşka bir internet istatistiğine gerek duymamızı gerektiriyor.

Sahte hesaplar dijital pazarlama araştırmalarının işine mi geliyor

Ghost Proxies araştırma şirketi We Are Social’ın tüm verilerini yalanlamıyor ancak bunların gerçeği yansıtmadığını ifade ediyor. Çünkü Ghost Proxies, We Are Global’ın hayalet ve sahte hesapları da saydığını savunuyor. Ghost Proxies pazarlamada son derece önemli olan çevrimiçi veri analizlerinin bir pazarlama şirketi tarafından araştırılmasını tamamen pazarı etkilemek adına yapılmış olabileceğini de alttan alta mesaj olarak veriyor. 

Evet internet üzerinde çevrimiçi nüfus çoğalıyor. Facebook, Twitter ve benzeri dev sosyal ağlardan bunu anlamak çok kolay. Ancak Sahte Twitter Hesabı Sayısı 23 Milyonu Aştı ya da Instagram'daki Sahte Hesaplar Kapatılıyor haberlerimizi hatırlarsanız tüm rakamların çok da net veriler olmadığını hemen anlamak çok da zor olmuyor. Üstelik bu durumun ne kadar belirgin olduğunu Tamindir’de efsane bir haber olan Bir Kişi 750 Bin Twitter Hesabı Açarak Satış ve Pazarlama Yaptı yazımızdan da anlayabiliyoruz.

İnternet rakamları manipülasyona çok açık, gerçek rakamlara ulaşmak çok zor. Ancak Ghost Proxies aşağıdaki araştırmayla bize biraz fikir verebiliyor.

Ghost Proxies bu rakamları elbette kafasından uydurmuyor. Araştırmasının dayandığı önemli veri kaynakları, çevrimiçi analizlere dijital pazarlama şirketleri gözüyle bakmıyorlar. Ghost Proxies bu araştırmada; ibTimes, Venturebeat, Wall Street Journal gibi hatırı sayılır ciddi veri madencileri ile çalışmış.

Sahte Paylaşımlar Size Facebook İletilerinizin Telif Hakkını Vermez

Facebook Kullanıcılara Sahte İçerik ve Haberleri Bildirme İmkanı Verecek

Sahte Facebook Uygulamaları Tehdit Saçıyor!

YORUMLAR