Internet Explorer 10 İncelemesi

Windows 8 üzerinde varsayılan tarayıcı olarak kullanılmakta olan Internet Explorer 10 sürümü bilindiği üzere Windows 7 işletim sistemi sahiplerinin de kullanabilmesi için birkaç aylık deneme sürümünden sonra geçtiğimiz hafta içerisinde final sürümüne ulaş

Internet Explorer 10 İncelemesi

Windows 8 üzerinde varsayılan tarayıcı olarak kullanılmakta olan Internet Explorer 10 sürümü bilindiği üzere Windows 7 işletim sistemi sahiplerinin de kullanabilmesi için birkaç aylık deneme sürümünden sonra geçtiğimiz hafta içerisinde final sürümüne ulaşarak piyasaya sürüldü.

Microsoft'un yeni tarayıcısı yerel yönetici hesabına sahip olan Windows 7 işletim sistemleri üzerinde Otomatik Güncelleştirmeler aracılığıyla herhangi bir bildirim olmadan sisteminize indiriliyor ve otomatik olarak yükleniyor.

Yerel yönetici hesabı olmayan bir sistem üzerindeyse kullanıcılara otomatik güncelleştirmeler Internet Explorer 10 indirme seçeneğini sunmamakta ve doğal olarak kurulum prosedürlerini tamamlamak için bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekmekte.

Internet Explorer 10'u ilk defa başlattığınızda Internet Explorer 9'da olduğu gibi bir karşılama sayfası ile karşılacak olsanızda muhtemelen güncellenmiş grafikler dikkatinizi çekecektir.

İlk bakışta göze çarpan özellikler arasında Do Not Track (Takip Edilmeme) özelliğini yeni sürümle birlikte de kullanıyoruz. Buna ek olarak SmartScreen Filtresi, Önerilen Siteler ve Uyumluluk Listesi Güncellemeleriyle ilgili ayarları ve bu ayarlarla ilgili bilgilendirmeler de Internet Explorer 10 ile bizleri bekleyen özellikler arasında.

Varsayılan olarak aktif şekilde kullanılan Do Not Track özelliği istenildiği taktirde güvenlik bölümü altında bulunan internet ayarları sekmesinin gelişmiş seçenekler bölümünden etkisizleştirilebilir. Microsoft tüm eleştirilere rağmen Google Chrome ve Firefox üzerinde varsayılan olarak kapalı olan Do Not Track özelliğini kullanıcılarına aktif olarak sunması gerçekten kullancıları düşündüğü için mi yoksa bir pazarlama hamlesi mi gerçekten kestirmek zor.

Eklenti yönetim paneli, internet ayarları ve güvenlik özellikleri gibi birçok önemli seçeneğe erişim sağlayabileceğiniz bölüm tarayıcınızın sağ üst köşesinde bulunan dişli simgesi altında yer alıyor. (ActiveX Filtreleme, Takip Edilme Korunması, SmatScreen Filtresi ve Gizli Gezinti ayarları gibi)

Farklı tarayıcılar üzerinde yıllardır aktif olarak kullanılmakta olan kaldığın yerden devam etme özelliği Internet Explorer 10 ile birlikte ilk kez kullanıcılarla buluşacak. Çok büyük bir yenilik olmasa da Microsoft'un uzun zaman sonra böyle bir özelliğin gerçekten kullanıldığının farkına vararak Internet Explorer kullanıcılarının da beğenisine sunması güzel olmuş.

Performans açısından değerlendirdiğimizde Internet Explorer 10, Internet Explorer 9'a gerçekten çok daha hızlı ve farkettiğim kadarıyla sistem kaynaklarını daha az kullanmakta. İki versiyon üzerinde de aynı internet sayfalarına ait sekmeleri açtığınızda bellek kullanımı açısından bir karşılaştırma yapınca, Internet Explorer 10'un Internet Explorer 9'a göre yaklaşık yüzde 23 civarı daha az bellek kullanımına sahip olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

Google Chrome gibi güçlü rakipleriyle karşılaştırdığımız zaman Internet Explorer 10'un sistem kaynaklarını gerçekten çok daha ılımlı bir şekilde kullandığını söyleyebiliriz.

Microsoft'un yeni tarayıcısı Internet Explorer 10 üzerinde HTML 5 desteği konusunda sanırım çok da değişen birşey yok. HTML5Test.com üzerinden elde ettiğimiz test sonuçlarına göre; Google Chrome toplamda 500 puan üzerinden değerlendirilen test sonuçlarına göre 463 puan alarak ilk sırada yer aldı, hemen arkasından 378 puanla Firefox gelirken, HTML 5 konusunda gerçekten zayıf olduğunu gösteren Internet Explorer 10 sadece 320 puan almayı başarabildi. (Testte tarayıcıların son sürümleri kullanılmıştır: Google Chrome 25, Firefox 19.0.1, Internet Explorer 10)

Ayrıca Internet Explorer 10'un JavaScript konusunda ne kadar başarılı olduğunu test etmek için Mozilla tarafından geliştirilen ve gerçek iş yüklerini ortaya koyan Mozilla Kraken testine de sokarak, diğer rakipleriyle karşılaştırdık. Bu testi arka arkaya üç kez uyguladığımızda ortaya çıkan sonuçlar gerçekten şaşırtıcıydı. Google Chrome için 5167 ve Firefox için 5724 olan ortalama puanlar Internet Explorer 10 için 15153 gibi yüksek bir ortalamayı gösteriyordu. Bu da demek oluyor ki Internet Explorer 10, Mozilla Kraken testinden sınıfta kaldı.

Bu sonuçlara göre sayfa yükleme hızı konusunda en başarılı tarayıcı Google Chrome olurken, ikinci sırada Firefox, son sıradaysa Internet Explorer 10 yer alıyor.

Her ne kadar JavaScript ve HTML 5 testlerinde Internet Explorer 10 rakiplerine göre geride kalmış olsa da donanım hızlandırma performans testleri sırasında en dişli rakibi Google Chrome'un önüne geçmeyi başarıyor. Arada değer olarak çok büyük oynamalar olmasa bile hatta yakın değerlere sahip olsalar da Internet Explorer 10 bu alanda liderlik kolduğuna Google Chrome'un önünde oturmayı başarıyor. Microsoft'un yüksek performanslı bilgisayarları göz önüne alarak geliştirmelerini bu yönde yaptığını söylememiz doğru olacaktır.

Şu an görüldüğü kadarıyla Internet Explorer 10'un tarayıcı pazarında kendisine iyi bir yer edinebilmek için hala geliştirilmesi gerektiği açık. Hızlı bir geliştirme sürecinden kaynaklı olarak HTML5 ve Java testlerinde yeterli düzeyde gelişme kaydedemediğine şahit olduğumuz Internet Explorer 10'u açıkçası direkt olarak karalamamız doğru değil. Çünkü birçok kullanıcı kullanacakları tarayıcıyı seçerken arka planda kalan özelliklerden çok gözle görebildikleri özelliklere daha çok dikkat etmektedirler. Internet Explorer 10 geliştirilmiş kullanılabilirlik ve işlevsellik seçenekleri ile birçok kullanıcı için hala iyi bir seçimdir.

Göz ardı edilmemesi gereken bir konu daha var ki birçok kullanıcı aynı anda birden fazla tarayı profili kullanarak hesaplarını senkronize etmek ve farklı bilgisayarlar üzerinden tarayıcı deneyimlerini birleştirmek isterler. Bu noktada Internet Explorer ile maalesef böyle bir seçenek kullanıcılara sunulmamış.

Internet Explorer 10'un Artıları:

  • Şimdiye kadar piyasaya sürülen en iyi ve en hızlı Internet Explorer sürümü.
  • Kaldığın yerden en son oturuma devam etme ve otomatik düzeltme gibi özellikleri sayesinde geliştirilmiş kullanıcı deneyimi. 
  • Do Not Track özelliğinin varsayılan olarak aktif olması nedeniyle kimlik avı amaçlı durumlara karşı ekstra güvenlikli.

Internet Explorer'ın Eksileri:

  • Birçok kullanıcının diğer tarayıcılar üzerinde kullandığı standart olarak kabul edilen seçenekleri hala barındırmıyor.
  • Kullanılabilirlik dile getirildiği gibi çok yüksek değil ve hala üzerinde geliştirmelere ihtiyacı var.

Sonuç:

Anlaşılan o ki Internet Explorer 10 hala eski özellikler ve kullanılabilirlik seçenekleri konularında ısrarcı olmaya devam ediyor. Sanırım bu sayede daha iyi bir performans ve daha hızlı bir web deneyimini kullanıcılarına sunabiliyor. Ve kısa bir geliştirme sürecinin ardından yoğun baskılar nedeniyle piyasaya biran önce sürülmesi eksikliklerin daha net bir şekilde görülmesine neden oldu. İlerleyen zaman içerisinde yapılacak olan geliştirmeler ile Internet Explorer 10'un daha iyi yerlere geleceğine eminim. Sonuç olarak önümüzde geçmişten günümüze kadar gelen bir efsane duruyor.

Internet Explorer 9'a göre çok daha hızlı olsa da, Google Chrome ve Mozilla Firefox gibi rakiplerinin yanında Internet Explorer 10'un ayakta durabilmesi şu an için zor görünüyor.

Internet Explorer 10 için Editör Puanı
Performans 7/10
Kullanıcı Arayüzü 10/10
Kullanılabilirlik 7/10
Özellikler 6/10
Ortalama 7.5/10

YORUMLAR