Instagram'da Daha Çok Beğeni ve Yorum Almak için Bilimsel Olarak Yapmanız Gerekenler

Instagram'da beğeni ve yorum sayılarınızı artırmak için uygulayabileceğiniz ipuçlarını sizler için derledik.

Instagram'da Daha Çok Beğeni ve Yorum Almak için Bilimsel Olarak Yapmanız Gerekenler

Instagram'ın ne kadar popüler olduğunu sanıyoruz ki anlatmaya gerek yok. Zaten kullanıcı rakamları ve sadece iki yılda milyar dolarlık bir şirket haline gelmesi bunun en somut kanıtı. Peki bu denli popüler olan bir sosyal medya platformunda, daha fazla beğeni ve yorum almak için neler yapmamız gerekiyor?

Instagram bu konuda bizlere hali hazırda birkaç seçenek sunmuş. Bu seçenekler arasında filtreler ve çeşitli düzenleme araçları bulunuyor. Elbette kelimelerin gücünü de unutmamamız gerekiyor. Bu kadar seçeneğin arasında bazen ne yapmamız gerektiğine karar vermekte zorluk çekebiliyoruz.

Bu yazımızda Instagram kullanıcıları için birkaç öneride bulunacağız. Bu öneriler daha fazla beğeni, yorum ve takipçi kazanmaya yardımcı olacak niteliğe sahipler. Üstelik hepsi bilimsel olarak incelenmiş ve işe yaradıkları konusunda ortak görüş sağlanmış.

Sizleri daha fazla merakta bırakmadan Instagram'da daha fazla beğeni almanın yollarına, üstelik bilimsel olarak, göz atalım.

1- Kontrastı yükselten ve görsele sıcaklık katan filtreler kullanın

Instagram'da kullanımımıza sunulan birçok filtre mevcut fakat bunların her biri farklı konseptlere sahip fotoğraflara yönelik hazırlanmış.

Başka bir deyişle her fotoğrafı öne çıkaracak filtre farklı. Dolayısıyla fotoğrafın değerini yükseltecek filtreyi bulmak çok önemli. Yapılan araştırmalara göre fotoğraların kontrast seviyesini artıran ve sıcak renkleri ön plana çıkartan filtreler daha fazla beğeni toplama potansiyeline sahip.

Örneğin yukarıdaki fotoğrafımızı ele alalım. İlk görselimiz fotoğrafın orijinal hali. Ortadaki fotoğrafa ise soğuk renklerin ön planda olduğu bir filtre ekledik. Sağdaki versiyonda ise kontrastı artıran ve sıcak renkleri öne çıkartan bir filtreye yer verdik. Gördüğünüz gibi sıcak renklerin ön planda olduğu fotoğraf gözü yormaktan uzak ve daha samimi bir izlenim bırakıyor. Soldaki orijinal fotoğraf soluk, ortadaki fotoğraf ise epey soğuk olduğu için kullanıcılarda sempati uyandıramıyor.

Söz konusu bu veri, Yahoo Labs'ta görev yapan araştırmacılardan olan Saeideh Bakshi tarafından yürütülmüş bir araştırmanın sonucunda elde edilmiş. Tam tamına 7.6 milyon Flickr fotoğrafın incelendiği bu araştırmaya 15 mobil uygulama kullanıcısı katılım göstermiş.

Uzmanlara göre Mayfair ve Inkwell isimli filtrelerin beğeni toplama oranı diğer filtrelere göre çok daha fazla. Fotoğraflarınızda bu filtreleri kullanırsanız çok daha fazla beğeni rakamlarına ulaşabilirsiniz.

2- Yüzler daha fazla ilgi görüyor

Fotoğrafın sadece filtrelerden ve renklerden ibaret olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Yine Bakshi tarafından yürütülen başka bir araştırma dahilinde içerisinde yüz bulunduran fotoğrafları çok daha fazla beğeni topladığı tespit edilmiş. Söz konusu araştırmanın bir milyon fotoğraf üzerinde gerçekleştirildiğinin de altını çizmeden geçmeyelim.

Yaş, cinsiyet veya fotoğraftaki insan sayısı, beğeni faktörüne etki etmiyor. Sonuçlara göre fotoğrafta yüz varsa %38 daha fazla beğeni ve %32 daha fazla yorum alma şansı var. Bu sebepten dolayı özellikle arkadaşlarınızla çekildiğiniz grup fotoğraflarının çok daha rağbet göreceğini söylemek yanlış olmaz.

3- Hashtag'ler altın değerinde

Instagram üzerinde her gün onlarca mükemmel fotoğraf hashtag'lerin yanlış kullanımı sebebiyle hak ettiği değeri göremiyor. Uzmanların yaptıkları açıklamalara göre bir fotoğrafın en fazla beş tane hashtag'e sahip olması gerekiyor. Daha fazla hashtag ne yazık ki fotoğrafın değerini düşürüyor.

Elbette fotoğrafın değerini düşüren tek şey gereğinden fazla hastag kullanılması değil. Fotoğrafınıza uygun olmayan hastag'ler de ne yazık ki kullanıcılar arasında negatif tepkilere yol açabilirler. Bu yüzden mümkün olduğunca sade, yalın ve ilgili kelimeler kullanmaya özen gösterin.

4- Metinlerin uzunluğuna dikkat edin, destan yazmayın

Twitter'da 140 karakter ile sınırlı tutulan kullanıcılar Instagram'da 2200 karaktere kadar metin yazabilme özgürlüğüne sahipler. Fakat bu karakter sayısı fotoğrafın etkisini azaltabilecek unsurlar arasında. Üstüne üstlük bu kadar uzun bir metni ne yazık ki çoğu takipçi okumadan geçecektir.

Araştırmalara göre Instagram'da kullanılması gereken maksimum karakter sayısı maksimum 240 olmalı. Bu sayının yukarısına çıkan metinler ne yazık ki pek fazla dikkat çekemeyecek ve fotoğrafın başarısını negatif yönde etkileyecek.

5- Her şeyden öte, günde bir taneden fazla paylaşım yapmayın

Takipçilerinizin fotoğraflarınıza bıraktıkları yorumların ve beğenilerin düşük sayılarda kalmasının sebebi çok fazla paylaşımda bulunuyor olmanız olabilir. Uzmanların yaptıkları araştırmalara göre günde tek bir fotoğraf paylaşmak beğeni ve yorum sayısını artırabilecek yöntemler arasında.

Kendinizden pay biçin, yayın akışınızda sürekli olarak tek bir kişinin fotoğraflarını görmek ister miydiniz? Aynı şey takipçileriniz için de geçerli. Gerçekten ilginç ve paylaşmaya değer bulduğunuz fotoğrafları öne çıkartırsanız beğeni sayılarınızda dramatik bir yükseliş gözlemleyeceksiniz.

Mobil Cihazlardaki Silinen Verileri Dr.Fone ile Kurtarın!

Kaybolan ya da Silinen Web Sayfalarını Bulma

iOS 9'da Kullanıcıları Neler Bekliyor?

YORUMLAR