Google Gerçekten Nereye Gittiğinizi Takip Ediyor mu?

Hepimizin aklından Google aramalarının, Gmail’in, Google Haritalar gibi Google uygulamalarının nasıl bedava olduğu sorusu geçmiştir. Peki bunu neden yapıyor? İşte yanıtı.

Google Gerçekten Nereye Gittiğinizi Takip Ediyor mu?

Hepimizin aklından Google aramalarının, Gmail’in, Google Haritalar gibi Google uygulamalarının nasıl bedava olduğu sorusu geçmiştir. Cevap şu, Google bilgilerimizi işinin ehli yazılım mühendisleri sayesinde reklamcılara satıyor. Peki bunu nasıl yapıyor? İşte yanıtı.

Google Haritalar

Google Haritalar uygulamasını kullandığınızda, Google sizin nerelere gittiğinizi izler. Eğer bir kafeye gitmek için yol tarifi almak istiyorsanız, Google nerede olduğunuzu bilmeli. Mobil uygulamasından ya da web uygulamasından baktığınızda aslında sizi ne kadar yakından izlediğini görebilirsiniz. Uygulama, gitmek istediğiniz yere yürüyerek mi gideceksiniz, arabayla mı yoksa toplu taşımayla mı gideceksiniz diye size soracaktır.

Şimdi gelelim konum geçmişini nasıl kapatabileceğinize. https://myactivity.google.com/myactivity?hl=tr Bağlantısına tıkladıktan sonra, sol taraftan etkinlik geçmişine tıklayın ve konum geçmişini kapalı duruma getirin. Bu sayede Google’ın konum geçmişinizi kaydetmesini engelleyebilirsiniz.

Android ve iOS

Android cihazlarınızda konum geçmişinizin kaydedilmesini engellemek için Google Ayarları > Konum > Konum Geçmişi > Kapalı adımlarını izlemeniz gerekiyor.

iOS’te ise eğer Google Haritalar uygulamasını kullanmıyorsanız yapmanız gereken bir şey yok. Eğer Google Haritalar uygulamasını kullanıyorsanız, Ayarlar > Gizlilik > Konum Servisleri > Google Haritalar > Uygulamayı kullanırken seçeneğini seçmeniz yeterli.


Diğer Google Servisleri

https://myactivity.google.com/myactivity?hl=tr Bu bağlantıya tıkladıktan sonra sol taraftaki Etkinlik Kontrolleri kısmından cihaz bilgilerinizi, Google Voice etkinliğinizi, YouTube arama ve İzleme geçmişinizi Google ile paylaşmak istemiyorsanız ilgili başlık altındaki butonlardan kapat seçeneğini seçebilirsiniz.

Bilgilerim nasıl kullanılıyor?

Google bilgilerinizi şöyle kullanıyor, bulunduğunuz konuma yakın olan sizin daha önce Google üzerinden aratmış olduğunuz anahtar kelimelerle alakalı reklamları önünüze getirmek için, bu bilgileri reklam sahibine satıyor. Siz de Google reklamlarına tıklamaya farkında olmadan teşvik edilmiş oluyorsunuz.

Google Bunlara Çok Dikkat Ediyor!

Google Allo Nedir, Nasıl Kullanılır?

YORUMLAR