Google Earth ile Alan Hesaplama

Google Earth uygulamasıyla, belirlediğiniz noktalar arasında kalan bölgenin alanını nasıl hesaplayacağınızı anlattık.

Google Earth ile Alan Hesaplama

Google Earth uygulamasıyla, harita üzerinden belirlediğiniz noktaların uzunluğunu ve alanını hesaplamanız çok kolay hale geliyor.

Google Earth uygulamasının sunduğu özelliklerden biri olan Cetvel aracı ile, merak ettiğiniz yerlerin alanını, uzunluğunu hesaplayabilmeniz mümkün hale getirilmiş. Cetvel aracının içeriğindeki çizgi, yol, çokgen, daire, 3D yol gibi yan araçları kullanarak, alan hesaplamanızı pratik olarak gerçekleştirebiliyorsunuz. İsterseniz bu aracın kullanımını incelemeye başlayalım.

Öncelikle Google Earth uygulamasını açtıktan sonra, üst menüde bulunan Araçlar butonuna basın ve ardından Cetvel’i seçin.

Belirlediğiniz bir yerin alanını her detayıyla birlikte hesaplamak için Çokgen aracına ihtiyacımız olacak. Sekmeler arasından Çokgen’i seçiyoruz. Alan hesabı yaparken ölçüm sonuçlarındaki birimleri de Yarıçap ve Alan bölümlerinde yer alan açılır menülerden seçebilirsiniz.

Artık alan seçimi yapmaya hazırız. Bu işleme başlamadan önce, bilmeniz gereken detaylardan bahsetmek istiyorum. Harita üzerinde farenizle bir noktaya tıkladığınızda, o nokta işaretlenecektir. Bundan sonra tıklayacağınız her köşeye ayrı bir işaret konulacaktır. Eğer yanlış noktaya işaret koyduysanız, oluşturulan çizginin üzerine gelerek farenizle sağ tuşa basmanız yeterli olacaktır. Ayrıca, herhangi bir noktaya koyduğunuz işaretin üzerine tıklayıp, basılı tutarak bu işareti istediğiniz yere taşıyabilirsiniz. Şimdi alanını hesaplamak istediğiniz konumu çokgen aracıyla seçebilirsiniz.

Cetvel penceresinden takip ediyorsanız, seçtiğiniz noktaların çevresinin ve alanının hesaplandığını görebilirsiniz. Cetvel aracıyla yapabilecekleriniz elbette bunla sınırlı değil. Örneğin; hesaplamak istediğiniz alan bir daire şeklindeyse, doğru hesaplama için Daire aracını seçmeniz gerekiyor.

Daire aracının kullanımını da kısaca özetleyecek olursak; daire şeklindeki alanın tam ortasına tıklayarak merkezi seçip, daha sonra farenizi kullanarak daire şeklini genişletmeniz yeterli olacaktır. Örnek olarak aşağıdaki resmi inceleyebilirsiniz.

Cetvel aracının beğendiğim bir başka güzel özelliği de, 3 boyutlu yapıların uzunluğunu ve alanını hesaplayabilme imkanı sunması diyebilirim. Ülkemizdeki çeşitli şehirlerde bulunan önemli yapıları 3 boyutlu olarak sunan Google Earth, cetvel aracıyla bu yapıların uzunluğunu, çevresini ya da alanını hesaplamamıza da olanak sağlıyor.

Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi, Ankara - Kızılay’da bulunan gökdelenin alanını hesaplayabildim. Eğer bulunduğunuz şehirde böyle yapılar varsa, siz de bu şekilde hesaplama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Hesapladığınız yerlerin ya da yapıların ölçüm sonuçlarına daha sonra tekrar ulaşmak isterseniz, yeniden işaretleme yapmanıza gerek yok. Cetvel penceresinde bulunan Kaydet butonuna basarak, .kml ya da .kmz dosyası olarak kaydedebilirsiniz.

Advanced SystemCare Nasıl Kullanılır?

YORUMLAR