Google Chrome'mu, Internet Explorer'mı, Mozilla Firefox'mu?

Merhaba arkadaşlar, bugünkü yazımda internet ile birlikte gün içerisinde en çok kullandığımız tarayıcıları inceleyip karşılaştıracağım. Karşılaştırmak için başlıkta belirttiğim gibi en popüler 3 internet tarayıcısı olan Chrome, Firefox ve İnternet Explor

Google Chrome'mu, Internet Explorer'mı, Mozilla Firefox'mu?

Merhaba arkadaşlar, bugünkü yazımda internet ile birlikte gün içerisinde en çok kullandığımız tarayıcıları inceleyip karşılaştıracağım. Karşılaştırmak için başlıkta belirttiğim gibi en popüler 3 internet tarayıcısı olan Chrome, Firefox ve İnternet Explorer'ı belirledim.

Bu 3 popüler internet tarayıcının arkasından Safari ve Opera gelmesine rağmen kullanım oranlarını karşılaştırdığımızda Chrome, Internet Explorer ve Firefox'un ezici bir üstünlüğe sahip olduğunu görebiliyoruz. Özellikle Chrome'un son yıllardaki hızlılık farkı ve etkili araçları sayesinde pek çok kullanıcı internet tarayıcısını değiştirerek Chrome'a geçiş yapmıştı.

Tarayıcıların tasarım ve kullanımlarını, hızlarını ve ekstralarını inceleyerek size en uygun olan tarayıcını bulmanızda yardımcı olmaya çalışacağı. Genel olarak son dönemlerde tarayıcılar arasındaki büyük farklılıklar yok olmuş olsada, hala kendilerine özel avantaj ve dezavantajları bulunuyor.

Tasarım ve Kullanım

Bildiğiniz üzere son zamanlarda tüm tarayıcılar tasarımlarını neredeyse ekranda görünmeyecek şekilde ayarlamaya başladılar. Bunun nedeni kullanıcılarına ekranlarında maksimum alan yaratmak, rahat ve keyifli bir internet gezintisi yaşatmak. Her 3 tarayıcınında klasik tasarımları birbirlerine oldukça benzemekte. tasarım konusunda tüm tarayıcılar istedikleri hedeflere ulaşarak kullanıcılarına sade ve kullanışlı arayüz sunmaktalar.

Google Chrome, en ince ve en sade adres çubuğuyla birlikte ayarlamalarını sunan tarayıcı olarak öne çıkıyor. Diğer tüm tarayıcılar gibi açılan yeni sekme sayfası çoğaldıkça adres çubuğu görünümü biraz bozulsada, google Chrome yapması gereken işi mükemmel bir şekilde gerçekleştiriyor. Görüntülemek istediğiniz internet sayfalarındaki içerikleri oldukça hızlı açan tarayıcı şua en popüler ve en çok kullanılan tarayıcı konumunda. Chrome'u yükleme işlemini gerçekleştirdiğinizde klasik olarak üst çubuk üzerinde standart ileri, geri, yenile ve anasayfa butonları geliyor. Tek tıklama ile yer imi ekleme seçeneği ise oldukça kullanışlı. Yer imlerinize eklemek istediğiniz sayfaları sağ üstteki yıldız tuşuna basarak gerçekleştirebiliyorsunuz. Do Not Track özelliği standart olarak kapalı gelen Chrome'da gerekli ayarları yaparak özel bilgilerinizin korunmasını sağlayabilirisniz.

Mozilla Firefox, rakiplerine benzer olarak tarayıcınızın üst kısmında adres çubuğu ile birlikte onun üstünde yer alan sekme çubuğunu sunuyor. Yer imi ekleme seçeneği olarak Chrome'un sistemi tamamen aynı. Adres çubuğunuzun sağındaki yıldıza tek tıklama yaparak yeni yer imi ekleyebiliyorsunuz. Tarayıcınız üzerinde dğeişiklikler yapmanızı sağlamak için diğer rakiplerinden farklı olarak Firefox'un sol üstünde turuncu bir Firefox tuşu yer alıyor. Bu tuşu kullanarak tarayıcı ayarlarını değiştirebilirsiniz. Klasik ileri, geri, yenile ve anasayfa butonları yerine standart olarak sadece geri tuşu bulunan Firefox'ta diğer tuşlar daha ufak boyutlarda adres çubuğunun sağında kalıyor. Oldukça iyi bir HTML5 desteği bulunan ve çok sayıda sekmeyi rahatça organize etmenizi sağlayan Panorama özelliği sayesinde Firefox'da diğer 2 popüler rakibi kadar güçlü ve etkili bir internet tarayıcısı.

İnternet Explorer, en son sürümü 10 ile birlikte en yeni ve zarif görünüme kavuştu. En minimalistik ve biçimli tasarımı sunanlar arasına giren Internet Explorer son zamanlarda Chrome'a karşı kullanıcı kaybetmesine karşılık, hala en etkili ve en şık tarayıcılardan biri olma özelliğini koruyor. Öyleki tasarımında diğer 2 tarayıcıyagöre farklı olarak üst kısmında sadece tek bir çubuk kullanılarak hem arama hem adress çubuğu olarak kullanılmış. Üstteki çubukta adres yazma kısmından sonra kalan boşlukta çok aşırı sayıda yeni sekme açmadığınız sürece endişe etmenize gerek yok. Diğer yeni özelliklerinden birisi ise, rakipleri gibi tek tıklama ile yer imi ekleyebilmesi. Star ikonuna tıklayarak İnternet Explorer üzerinde de kolayca yer imi ekleyebiliyorsunuz.

Hız ve Uyumluluk

Günümüzde kullanılan tarayıcıların neredeyse hepsi kullanıcıların hız isteklerini karşılıyor. Google Chrome'un geçtiğimiz yıllarda bariz bir şekilde üstünlüğünü kurduğu hız konusunda artık o kadar da önde olmadığını biliyoruz. Firefox ve İnternet Explorer'da gerekli geliştirmeleri yaparak hız konusunda 3 popüler tarayıcıda da birbirine yakın sonuçlar alınıyor. Yapılan testler sonucunda farklı hız alanlarıda her 3 tarayıcınında üstünlükleri bulunuyor. Internet Explorer 10'un çıkışındaki genel yayılmaya çalışılan düşünce Chrome'dan daha hızlı olduğuydu fakat Chrome gibi bir tarayıcıyıda başı boş bırakılıp geride kalmaya razı olacak değil elbette. Normal bir bilgisayar kullanıcısının gözle tespit edemeyeceği boyutlarda ufak hız dğeişmeleri olsada hem hız konusunda hemde diğer standart hizmetler konusunda bu 3 tarayıcıyı birbirinden şuan için ayırmak zor görünüyor. Chrome'un geçtiğimiz yıllarda elinde bulundurduğu hızlılık ünvanı sayesinde elinde bir koz olsada şuan için öle bir durum söz konusu değil.

Yükleme ve Güncellemeler

3 Tarayıcınında yükleme işlemleri oldukça basit ve hızlı. Kendi resmi sitelerinden güvenilir ve hızlı bir şekilde indirilebilen tarayıcıların inme süresi internet bağlantınızın hızına göre yaklaşık olarak bir kaç dakika sürüyor. Ayrıca İnternet Explorer 10, Windows 8 ile birlikte standart olarak yüklü bir şekilde geliyor.Fakat geliştirme ve güncelleştirme yapan İnternet Explorer bilgisayarınızı resetlemenizi gerektiren tek tarayıcı. Diğer tarayıcılar yüklendikten sonra herhangi bir bilgisayar resetleme gerektirmiyor.

Güncellemeler için konuşacak olursak, bu konudaki galibi tam olarak belirleyemedim diyebilirim. Çünkü her 3'üde arkaplanda sessiz, hızlı ve şeffaf bir şekilde güncelleştirmelerini otomatik olarak yüklüyor. Chrome ve İnternet Explorer kullanıcıları farkına bile varmadan otomatik güncelleştirmeleri yüklerken, Firefox kulanıcıları otomatik güncelleştirme seçeneğini kapama şansına sahip. Farklı nedenlerden dolayı otomatik güncelleştirmeleri kapatarak elle kendileri güncelleştirmeleri yükleme şansına sahipler. Tarayıcınızı kendiniz kontrol etmek veya eski ve sevdiğiniz bir versiyonunu kullanmak için bu özelliği deneyebilirsiniz. Fakat tarayıcınızın yeni bir sürümü çıktığı halde yüklememek bilgisayarınızı risk altında bırakacaktır. Çünkü, şirketler tarayıcıların güvenlik sorunlarını tespit ederek çözdükten sonra güncelleştirme yayınlayabiliyor yada diğer işlevleri etkileyen bazı problemler üzerinde dğeişikler yapabiliyorlar.

Sitemiz üzerinden her 3 tarayıcınında en son sürümlerini indirerek bilgisayarınıza kurabilirsiniz;

Windows platformları için verdiğimiz linkler dışında, sitemiz üzerinden arama yaparak Mac, Android ve iOS platformları için gerekli tarayıcı indirme işlemlerini yapabilirsiniz.

Ekstralar

3 Tarayıcınında hız ve uyumluluk olarak kullanıcılarını tatmin ettiğini düşünürsek, birini diğerlerinden ayırabilecek olan şey diğer özellikleri. Ektralar olarak adlandırabileceğimiz eklentiler konusunda Chrome ve Firefox'un bir adım önde olduğunu söylemek yanlış olmaz. Oldukça geniş çaplı eklenti deposuna sahip 2 tarayıcıyıda, bu eklentiler arasından işinize yarayacak, sizi eğlendirecek, zaman kazandırabilecek ve işlerinizi kolaylaştırabilecek eklentiler bulabilirsiniz. Chrome'un Google'ın servislerini en kolay ve rahat şekilde kullanmanızı sağlayan tarayıcı olmaklabirlikte ekstralar konusunda en ön sırada yer alıyor diyebilirim. Fakat Firefox'unda eklenti konusunda geri kalmayarak aynı şekilde Chrome gibi oldukça geniş çağlı bir eklenti deposuna sahip olması Firefox kullanıcıları içinde büyük avantaj. Internet Explorer'a baktığımızda Windows 7 ve 8 ile güzel entegre edilmiş olması kullanıcıları açısından oldukça faydalı. Bunun sayesinde yapabilecekleriniz arasında sekmeleri kolayca yeni sayfaya dönüştürmek var. Bu tarz ufak fakat kullanıcı işlemlerini kolaylaştıran özelliklere sahip olan Internet Explorer'da göz ardı edilecek bir tarayıcı değil.

Genel Değerlendirme

Kullanıcıların internet üzerindeki ihtiyaçlarını standart olarak hız, güvenlik ve uyumluluk konusunda rahatlıkla karşılayan 3 tarayıcı arasından en iyisi şu diyebilmek zor gözüksede, geçtiğimiz yıllarda hız konusunda diğer rakiplerini domine Chrome'un avantajlı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Geçtiğimiz yıllara göre aralardaki farklılar kapansada, tüm tarayıcıların hala kendilerine göre avantaj ve dezavantajları bulunmakta.

Kullanım oranlarına bakarak değerlendirmek gerekirse, Internet Explorer'ın 2012 yılında beri yaşağı düşüş yavaş yavaş duruluyor gibi gözüksede, bu düşüşün büyüklüğünü küçümseyemeyiz. Bu düşüşten en karlı çıkan tarayıcı şüpkesiz ki Chrome. Neredeyse Internet Explorer'ın kaybettiği tüm kullanıcıları kendisine çekmeyi başaran Chrome, Internet Explorer'ın yaşadığı düşüşün tam tersini yaparak aynı oranda kullanıcı sayısı kazandı. Toplamda yüzde 36'lık bir kullanıcı oranına sahip Chrome lider durumda, arkasından yaklaşık yüzde 30'luk kullanıcı oranın sahip İnternet Explorer gelirken, yüzde 17'lik kullanıcı dilimini alan Firefox, yüzde 7 kullanıcıya sahip Safari ve yüxde 2'lik kullanıcıya sahip Opera rakiplerini takip etmekte.

Kullanım oranlarında büyük bir üstünlük kuran Chrome'u oldukça başarılı bir tarayıcı olarak benim size önereceğim tarayıcı. Windows 8.1 ile gelecek olan İnternet Explorer 11 geldikten sonra, Chrome ve Firefox güncellemelerinide hesaba kattıktan sonra yeni bir değerlendirme daha yapılabilir. Fakat şuan için aralarında büyük farklar olmamasına rağmen, Google Chrome internet tarayıcısını kullanarak internet üzerinde hem güvenli hem hızlı gezinti yapabilirsiniz. Hem evimdeki bilgisayarda, hemde ofisteki bilgisayarımda tüm tarayıcılar bulunmasına rağmen aktif olarak Chrome'u kullanıyor oluşum, size önermemdeki büyük etkenlerden bir tanesi. Geliştirici ve programcıların yoğun olarak kullandığı Firefox ise şuan için Chrome'a alternatif olarak kullanmanızı tavsiye ettiğim 2. internet tarayıcıdır.

Tarayıcılar hakkındaki görüş ve yorumlarınızı çekinmeden sayfanın altındaki yorum bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz.

En Kullanışlı ve Yararlı Google Chrome Eklentileri

YORUMLAR