Google Bizi Takip Etmesin Diyorsanız İşte 4 Süper Alternatif

IP değiştirmeden arama yapabilir ve arama alışkanlığımızın kayıt altına alınmasını önleyebiliriz.

Google Bizi Takip Etmesin Diyorsanız İşte 4 Süper Alternatif

Google’ın kötü bir huyu var, arama verilerimizi arşivliyor. Bunu önemsemeyenler olabileceği gibi mutlaka fikrinden bile rahatsız olanlarımız vardır. İnternette birinin bizi izliyor olması, sosyal mecaralarda arkadaşlarımızın bizi izliyor olmasından biraz daha farklı bir şey elbette. Tanıdığımız sunucularda arama alışkanlıklarımıza göre sınıflandırılmak kimse istemez.

Bunun için VPN kullanmanın bir yol olduğunu biliyoruz. Hepimiz VPN’in ne demek olduğunu, nasıl kullanıldığını artık doktora yazacak kadar öğrendik. Ancak illa ki VPN kullanarak Google arama motorunu atlatmak gerekmiyor, bunun için doğru düzgün IP değiştirmeden arama yapabilir ve bu alışkanlığımız kayıt altına alınmasını önleyebiliriz.

Google’ın sizi adım adım takip etmesini önleyerek başka arama motorları kullanıp, arama alışkanlıklarınızı stres altında kalmadan devam ettirebilirsiniz. VPN kullanmak istemiyor ancak arama alışkanlıklarınızın da kayıt altına alınmasını istemiyorsanız işte 4 süper arama motoru alternatifi: DuckDuckGo, Disconnect, ixquicke ve StartPage.

DuckDuckGo nedir?

"Paytak paytak yürümek" olarak Türkçeye çevirebiliriz. En azından ben öyle çeviriyorum hoşuma gidiyor ve sempatik geliyor. Arama alışkanlıklarını kayıt etmeyen arama motorlarının “kralı” olarak tanımlanabilecek olan DuckDuckGo eğer varsayılan arama motoru olarak tanımlanırsa son derece rahat, başına buyruk bir kullanıcı olabiliyorsunuz. DuckDuckGo kısa zamanda muhalif arama motoru olarak da ün saldı. DuckDuckGo hiçbir şekilde Google'ın yaptığı gibi tıklamaları izlemiyor ve izlenmesine de izin vermiyor. DuckDuckGo “Senin hakkında Google'dan fazla bilgiye sahip kimse yok” argümanını benimsemiş, bütün sorunlarımızı Google ile paylaştığımızı savunan ve artık buna bir son vermemiz gerektiğini tavsiye eden bir arama motoru. www.duckduckgo.com’a giderek hemen kullanmaya başlayabilir ve varsayılan arama motoru yapabilirsiniz.

Disconnect arama motoru nedir?

VPN kullanmadan Google’a alternatif arama motorlarından biri daha. Disconnect Search sizi internet üzerinde sıkıntısız, kayıtsız, şartsız arama yapmaya davet ediyor.  Chrome ve Firefox gibi tarayıcılara da ekleyebileceğiniz bir eklenti olan Disconnect Search, internet üzerinde yaptığınız bütün aramaları anonim hale getirebiliyor. Bu eklenti ile beraber habire “gizli pencere” açma zahmetinden de kurtuluyorsunuz.

Ixquick nedir?

Ixquick’in yukarıda saydıklarımdan ne farkı var? Temel olarak yok. Ancak arama sonuçları biraz daha kapsamlı ve daha kesin. Ixquick IP adresi kaydetmiyor, meta arama mantığıyla çalışıyor, ilgisiz web sayfalarını da ayıklayabiliyor. Ixquick 17 farklı dilde arama yapabiliyor. Uluslararası bir de telefon rehberine sahip. Ixquick Video araması yaparken 6 özel sınıflandırma algoritması kullanıyor.

StartPage Nedir?

StartPage’de kardeşlerinin yolundan giderek, IP ve çerez gibi detaylara takılmadan arama yapmanızı sağlıyor. 2009 yılında kurulan StartPage o zamandan beri ABD’de popüler bir arama motoru  alternatifi. StartPage, Avrupa Veri Koruma Bürosundan 2008 yılında bir de Avrupa Gizlilik Mührü ödülü almış. Böylece Avrupa Topluluğu onaylı ilk arama motoru ünvanına da sahip. StartPage ve Ixquick kardeş arama motorları.

Google Chrome Tarayıcıyla Evleri Dinliyor İddiası Ortaya Atıldı

Google Photos ile Kişisel Bilgilerimiz Neden Güvende Değil? İşte Sebepleri

YORUMLAR