Firefox için Şifre Yönetim Eklentileri

Firefox için şifre yöneticileri hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz yazımızda, sizler için en iyi şifre yönetme eklentileri ve şifre yönetici eklentileri incelemeye ve tanıtmaya çalıştık.

Firefox için Şifre Yönetim Eklentileri

Bildiğiniz üzere internet üzerinde e-posta ve sosyal medya hesaplarınız ve farklı siteler üzerinde kullandığınız şifreler ve parolalar online gizliliğinizin ve güvenliğinizin en önemli noktasını teşkil etmektedirler. Bu nedenledir ki çevrimiçi hesaplarınıza erişmek ve oturum açmak için kullandığınız bilgilerin çeşitliliğine dikkat etmeniz gerekemektedir. Bir çok çevrimiçi hesap için farklı e-posta adresleri ve farklı şifreler kullanmak bir yerden sonra çok karışık bir hal alabilmektedir. İçine düştüğümüz bu karışıklıktan kurtulmak için kullanabileceğimiz, tarayıcımızla entegre olarak çalışabilecek ve hayatımızı kolaylaştırabilecek bir çok eklenti bulunmaktadır.

Bu yazımızda sizlere hayatınızı kolaylaştırmak için Firefox internet tarayıcınıza entegre olarak kullanabileceğiniz şifre yöetimi ve web form doldurma eklentilerinden bahsetmeye çalışacağız.

Saved Password Editor ile Varsayılan Şifre Yöneticinizi Geliştirin:

Firefox içerisinde halihazırda bir şifre yönetimi aracına sahip olması karşın, Saved Password Editor adlı eklenti ile varsayılan Firefox şifre düzenleyicisini daha gelişmiş bir halde kullanabilirsiniz. Öncelikle Firefox > Seçenekler > Güvenlik sekmesi altından "Sitelerde girilen parolaları hatırla" seçeneğinin yanındaki onay butonuna tıklayarak şifre yönetimini aktif hale getirmelisiniz. Ayrıca kendinize özgü bir ana parola belirleyerek, görmek istediğinizde kayıtlı şifrelerinizi görme imkanına sahip olabilirsiniz. Saved Password Manager ile istediğiniz zaman elle şifreler ekleyebilir ve mevcut şifreleri kolaylıkla düzenleyebilirsiniz.

Saved Password Editor, Firefox'un varsayılan şifre yöneticisi için aşağıdaki fonksiyonları eklemektedir:

  • Firefox araç çubuğuna şifre yönetim bölümü ekler
  • Elle yeni girdiler ekleyebilir ve düzenleyebilirsiniz

KeeFox Kullanarak Şifrelerinizi KeePas Üzerinde Depolayın:

Eğer bilgisayarınızda şifrelerinizi saklamak için KeePass programını kullanıyorsanız, KeeFox Firefox eklentisi sayesinde KeePass'ı internet tarayıcınıza entegre olarak kullanabilirsiniz.

KeeFox aşağıdaki temel özelliklere sahiptir:

  • Araç çubuğuna KeeFox simgesini ekler
  • KeePass bilgisayarınızda yüklü değilse yükler
  • Şifrelerinizi bilgisayarınız üzerinde muhafaza eder
  • Bilgisayarınızdaki tüm uygulamalar için kullanılabilir şifrelerin kayıtlarını tutar
  • Girişleri kategorilere göre sıralar

LastPass Password Manager ile Şifrelerinizi Çevrimiçi Olarak Kontrol Edin:

İnternet üzerinde sahip olduğum hesaplarıma ait kullanıcı adı ve şifrelerimi yönetmek için ben şahsen LastPass'ı tercih ediyorum. Bu çevrimiçi şifre yöneticisi program içerisinde birçok farklı özellik ile birlikte geliyor ve Firefox'ta dahil olmak üzere tüm tarayıcılar için eklenti desteğini kullanıcılarını sunuyor.

LastPass'ın temel özellikleri şunlardır:

  • Şifrelerinizi çevrimiçi olarak saklamanıza olanak verir
  • Şifrelerinize her yerden erişebilir ve düzenleyebilirsiniz
  • Tek tıkla giriş imkanı
  • Aynı web sitesi için birden fazla kullanıcı adı ve şifre saklayabilir
  • Şifrelerinizi gruplar halinde düzenleyebilirsiniz
  • Formları yönetebilirsiniz

LastPass veya pwgen ile Güvenli Şifreler Oluşturun:

Yazımızın şimdiye kadar olan bölümünde şifrelerimizi nasıl güvenli bir şekilde saklayarak, kolay bir şekilde kullanabileceğimiz hakkında bir fikir sahibi olduğumuzu düşünüyorum. O zaman birazda nasıl güvenli şifreler oluşturabileceğimizden bahsedebiliriz. Eğer kullandığınız tüm şifreler aynıysa zaten bahsettiğimiz şifre yönetim programlarına ihtiyaç duymazsınız ama gelin görün ki böyle bir durumda çeviriçi gizliliğiniz ve güvenliğiniz her an tehlike altında demektir. Eğer güvenliğinizi gerçekten ciddiye alıyorsanız, çevrimiçi olarak kullandığınız her hesabınız için farklı şifreler kullanmak yararınıza olacaktır. Bu şifreleri kendinize özgün bir sistemle oluşturabileceğiniz gibi isterseniz bunun için şifre üretme programlarından da yardım alabilirsiniz.

Eğer şifre yöneticiniz olarak LastPass'ı tercih ettiyseniz, LastPass programının içerisinde yer alan şifre üreticisini kullanabilirsiniz. Bunun için LastPass araç çubuğuna tıkladıktan sonra, "Araçlar" sekmesi altından "Güvenli Şifre Oluştur" seçeneğini seçerek, şifre oluşturma sihirbazına ulaşabilirsiniz. Burada gelişmiş seçenekleri seçerek; şifre uzunluğu, kullanılmasını istediğiniz karakterler ve benzeri özellikleri seçebilir, şifrelerinizi oluşturabilirsiniz.

Eğer LastPass kullanmıyor ve farklı bir araç arıyorsanız pwgen adlı Firefox eklentisini deneyebilirsiniz.

Bu şifre üretici eklenti aşağıdaki özelliklere sahiptir:

  • Araç çubuğuna bir "P" simgesi ekler ve buradan ulaşabilirsiniz
  • Butona tıkladığınızda anlık olarak şifre oluşturur ve panoya kopyalar
  • Parola uzunluğu veya kullanılan özel karakterler de dahil olmak üzere varsayılan seçenekleri özelleştirme yeteneği

Yukarıda sizlere bahsettiğimiz Firefox eklentileriyle şifrelerinizi güven içerisinde saklayabilir ve kolaylıkla yönetebilirsiniz. Bunun dışında çevrimiçi güvenliğinizi sağlamak için güçlü şifreleri üretebileceğiniz eklentilere ulaşabilirsiniz. Sizler de şifre yönetimi için kullandığınız farklı eklentileri aşağıda bulunan yorum bölümünden bizlere ulaştırabilirsiniz.

YORUMLAR