Facebook’ta Popüler Olmanın 9 Yolu

Sosyal ağın güçlü ismi Facebook'ta popüler olmanın yollarını anlattık.

Facebook’ta Popüler Olmanın 9 Yolu

Facebook, farklı insanlar tarafından farklı amaçlarla kullanılır. Bazıları için arkadaşlarla temas kurmaya yarayan bir araç, bazıları için bir oyun alanı, bazıları için haber ve hikayeleri paylaşmak ya da markaların reklamlarını yapmak için kullanılan bir araçtır. Bu anlamda düşündüğümüzde Facebook kullanıcılarının belki de tek ortak özelliği, popüler olma arzusu ve beğenilme isteğidir.

Facebook, yaptığınız güncellemeleri korumaya alır ve her şeyi herkese doğrudan göstermez. Postaları kaç kişinin gördüğünü belirleyen EdgeRank adı verilen bir algoritma vardır. Bu algoritma sonucunda elde edilen veriler, haber akışınıza düşen paylaşımları belirler. Facebook üzerinde bir paylaşımın viral hale nasıl geldiği net olarak bilinmemekle birlikte, popüler olma yolunda şansınızı önemli ölçüde arttırmak için dikkat edebileceğiniz bir takım konular da yok değildir.

Bu yazımızda bu konular hakkında sizleri bilgilendirerek, popülerliğe giden yolda sizlere arkadaşlık etmek istedik. İşte yapmanız gerekenler:

İyimser ve Pozitif Olun

Geleneksel kitle iletişim araçlarının aksine, sosyal medyada haberler daha hızlı ve daha geniş bir alana yayılır. Psikologlar arkadaşlarımızı önemsediğimiz için onlarla sosyal medya üzerinden iletişime geçmekten keyif aldığımız ve onların da bizim paylaşımlarımıza tepki verdiğini açıklamıştır. Madem arkadaşlarınızın sizi takip etmelerini sağlamak istiyorsunuz, o zaman onları mutlu edecek bir şeyler paylaşmanız gerekiyor. Sonuç olarak, eğer güncellemeleriniz iyimser ve pozitifse kelimenin tam anlamıyla daha çok sevileceksiniz. Aslında bu bilgi sizi şaşırtmamalı çünkü aynı şeyler günlük yaşantınız için de geçerli.

Etkileyin!

Araştırmalar insanların güçlü duygusal tepkiler uyandıran içerikleri daha çok beğendiklerini ve paylaştıklarını göstermiştir. Heyecan uyandıran ve güldüren içerikler daha çok takip ediliyor ve paylaşılıyor. Pozitif duygular uyandıran içerikler, öfke ya da kaygı gibi güçlü duyguları tetikleyen içerikle nazaran daha fazla beğeniliyor. Sizler de arkadaşlarınızın duygularını harekete geçirecek paylaşımlarda bulunmaya özen gösterirseniz, onları kolaylıkla etkileyebilirsiniz.

Arkadaşlarınıza ve Takipçilerinize Hitap Edin

Eğer arkadaşlarınızın ve takipçilerinizin ilgisini çekmeyi başaramazsanız, pozitif olmanız ya da güçlü duyguları tetikleme potansiyeline sahip olmanız hiç bir anlam ifade etmez. Onların nelerle ilgilendiklerini bilmeli ve dikkatlerini çeken konulara yönelmelisiniz ya da gerçekten sizin neler paylaştığınızla ilgilenen bir takipçi kitlesi oluşturmalısınız. Farklı arkadaş gruplarına göre farklı hedefler belirlemelisiniz.

Arkadaşlarınızın ve Takipçilerinizin Kimlere Hitap Etmek İstediğini Bilin

Bu konu biraz daha karmaşık fakat bir o kadar da önemli. İnsanlar sadece kendilerini etkileyen şeyleri değil başkalarının da etkileneceğini düşündükleri şeyleri paylaşırlar. Diğer bir deyişle, bir kişi ilgisini çeken bir yazıyı okurken, aklından o yazıyı beğenebilecek başkaları geçiyorsa, o yazıyı mutlaka paylaşır. Doğru taktiği belirleyerek arkadaşlarınızın zihnine girmeli ve arkadaşlarınızın arkadaşlarına hitap etmeyi başarmalısınız.

Taze Olun!

Her zaman güncel ve heyecan verici bilgiler paylaşın. Yeni bir şeyler öğrenirken aynı zamanda eğlenmek hepimizin hoşuna gider. Ayrıca kendi üslubunuzu eklemeyi ve bunu korumayı unutmayın; bu sizi unutulmaz yapacaktır.

Görseller Kullanın

İnsanlar, büyük bir başlık ya da görseller dikkatlerini çekmediği sürece yazıları okumazlar. Resimler, videolardan bile daha fazla ilgi çekmektedir. Bu yüzden Facebook güncellemeleriniz için dikkat çekici resimler bulmak ya da çekmek için biraz çaba sarf etmelisiniz. Şuan için 600x600 piksele kadar olan fotoğtaflarınızı Facebook üzerinde kullanabilirsiniz. İlerleyen zamanlarda Facebook’un haber akışı üzerinde gerçekleşeceği güncellemelerle fotoğraflara ayırılacak alanın artması, görsellerin daha da önem kazanmasını sağlayacaktır. Ayrıca bir görseli kullanmaya karar verdiğinizde telif hakkı yasalarını ihlal etmemeye ekstra özen göstermelisiniz.

Kısa ve Öz Olun!

İyi bir imaj yaratmak için, kullandığınız kelime sayısını azaltmanızın olumlu etkileri olacaktır. Facebook’ta bir karakter sınırlaması olmamakla birlikte, bir yazı için 140 karakterin bile çok fazla olduğu düşünülmektedir. Ayrıca bir resmi açıklayan yazı, başlık olarak gözükmez. Bunun yerine resmin alt tarafına yerleştirilecektir. Bu nedenle, Facebook paylaşımları için en iyi sonuçlar ortalama 80 karakterlik metinlerle alınmaktadır.

Arkadaşlarınızla ve Takipçilerinizle İletişime Geçin

Birisiyle iletişim halinde olmak, onunla konuşmaya başladıktan sonra daha ilgi çekici hale geliyor. Sorular sorarak, doldurmaları için boşluklar bırakarak, komik bir fotoğrafa başlık bulmaya yönlendirerek ya da başka aktivitelerle insanları güncellemelerinize dahil edin ve meydanı onlara bırakın. Hatta bunu niye yaptığınızı kişilerinizle paylaşarak durumu eğlenceli bir oyun haline bile dönüştürebilirsiniz. Bazen hayat göründüğünden daha basittir..

Zamanlamaya Dikkat!

Herkes meşgul ve haber akışımız güncellemelerle istila edilmiş durumda. Böyle zamanlarda yapacağınız paylaşımların hedef kitlenize ulaşma ihtimali oldukça düşüktür. Bu yüzden Facebook paylaşımlarınızı yapacağınız zamanı belirlerken oldukça özen göstermeniz gerekiyor. Hedef kitlenize ulaşabilmeniz için dikkat etmeniz gereken iki önemli konu var: Hedef kitlenizin yeri ve alışkanlıkları. Ancak genel olarak düşünüldüğünde, hafta sonu sabahları paylaşımlar için en uygun zamandır.

Sonuç olarak, Facebook’ta popüler olmak ya da herhangi bir şeyi viral hale getirmek oldukça zor bir iştir. Ayrıca birçok beceri ve biraz da şans gerektirir. Yukarıdaki basit ve zekice tasarlanmış aşamaları takip eder, çok çalışır, deneyimlerinizden dersler çıkarırsanız eninde sonunda zafere ulaşacaksınız. Facebook’ta ulaşmak istediğiniz hedefi hayalinizde canlandırmanızı ve asla vazgeçmemenizi tavsiye ediyorum.

YORUMLAR