Facebook'a Gelen 6 Yeni Özellik ve Değişikliği Sizler için İnceledik

Facebook'a son zamanlarda gelen tüm yenilikleri sizler için inceledik. Facebook'un bilmediğiniz yönlerini hemen öğrenin!

Facebook'a Gelen 6 Yeni Özellik ve Değişikliği Sizler için İnceledik

Facebook, yıllar önce çıktığı günden bu yana getirdiği yenilikler ve özellikler ile daima yeni kalmaya ve kullanıcılarına daha güzel hizmet vermeye devam ediyor. Sürekli olarak değişiklik yapılan Facebook üzerinde yapılan tüm değişiklik ve güncellemeleri yazmak kolay değil fakat biz bunlardan son dönemlerde yapılan en önemli 6 tanesini seçerek sizler için inceledik.

Eğer sıkı bir Facebook kullanıcıysanız fakat Facebook hakkındaki haberleri düzenli takip etmiyorsanız ve yapılan değişiklikleri gördükçe farkediyorsanız yazımıza mutlaka göz atmanızı tavsiye ederim. Böylece Facebook üzeride son zamanlarda yapılan tüm güncellemelerden haberdar olabilirsiniz.

İlk çıktığı günden bu yana çok değişen ve artık sadece bir sosyal medya platformu olmanın çok daha ötesinde adeta bir ekosisteme dönen Facebook, aslında kullanıcıları için oldukça yoğun çalışıyor ve onlara daha hizmet verebilmek için sürekli yeni özellikler geliştiriyor. Farkında olmadığınız yeni özellikleri keşfedebilmek için yazının geri kalanını okuyabilirsiniz.

1. Haber Akışınızda Gördüklerinizi Düzenleyin

Facebook'u kullanırken gün boyunca kontrol ettiğimiz haber akışının kontrolü neredeyse tamamen bizim elimizde. Fakat pek çok Facebook kullanıcısı bunun farkında değil ve bu nedenle zaman zaman haber akışında takip edemeyeceği kadar çok paylaşımla karşılaşabiliyor. Bunun sonucunda da görmesi gereken bazı önemli detayları kaçırabiliyor. Bunun önüne geçmek isteyen Facebook haber akışının tercih seçeneklerini Facebook kullanıcılarına sundu. Böylelikle haber akışınızda göreceğiniz paylaşımları özelleştirebiliyorsunuz. Yeni tercihler ile birlikte yapabilecekleriniz aşağıdkai lsitedeki gibidir.

  • Paylaşımları sizin için önemli olan kişileri belirleyin ve böylece bu kişilerin yaptığı paylaşımları öncelikli olarak görün. Kişilerinizi yıldıza tıklayarak favorilere ekleyin ve bundan sonra bu kişilerin paylaşımlarını daima haber akışında her daim öncelikli olarak görün.
  • Tanıdığınız fakat paylaşımları sizi rahatsız eden kişilerin profil sayfalarına giderek onları takip etmeyi bırakın. Böylelikle yayın akışınızdaki bolluğu biraz daha azaltmış olabilirsiniz.
  • Yanlışlıkla takip etmeyi bıraktığınız kişiler ile yeniden bağlanarak yaptığınız hatayı telafi edin.
  • Markaları ve sayfaları toplu olarak takip edin. 

2. Geçmişteki Günlerinize Geri Dönün

Hayatımızın ve geçmişimizin dijital bir kopyası olan Facebook, bir çok site ve servisin sunduğu geçmişte bugün özelliğini platforma getirerek geçmişteki günlerinizi sizlere hatırlatarak neler yaşadığınızı güzel bir şekilde hatırlatıyor. Günlük olarak aynı gün geçmişte ne yaptığınızı görebileceğiniz Facebook, zamanda yolculuk yapmanızı sağlıyor.

Facebook bu özelliği oldukça güzel şekilde düzenlemiş ve çok önemli olaylar olmadıkça geçmişte bugünde yaşadıklarınızı haber akışınıza getirmiyor. Fakat geçmişte bugün neler yaptığınızı dilediğiniz zaman kontrol etmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Facebook üzerinde istediğiniz her şeyi paylaşabildiğiniz gibi geçmişteki anılarınızı da yeniden arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

3. Çocuklarınızın Fotoğraflarından Gizli ve Özel Bir Albüm Oluşturun

Facebook'un yakın zamanda getirdiği en güzel ve sevimli özelliklerden bir tanesi de çocuklarınız için gizli ve özel fotoğraf albümü oluşturabileceğiniz Scraapbook özelliği. Kupür Albümü olarak Facebook'ta yer alan bu özellik çocuklarınıza ait olan tüm fotoğrafları tek bir albümde ve özel bir şekilde korumanızı sağlıyor.

Eğer bir Facebook kullanıcısıysanız çocuğu olan tanıdıklarınızın belirli zaman aralıkları ile sürekli olarak çocuklarının fotoğraflarını paylaştıklarını biliyorsunuz muhtemelen. Bunun yerine kupür albümü sayesinde çocuklarınızın tüm fotoğraflarını tek bir albümde toplayın ve bu albümün gizliliğini elinizde tutun. Bu özellik ve nasıl yapacağınız hakkında bilgi almak için buraya tıklayarabilirsiniz.

4. Facebook Messenger ile Videolu Aramalar Yapın

Zaman içerisinde Facebook'un vazgeçilmez ve en büyük parçalarından bir tanesi haline gelen Messenger, milyonlarca kişinin birbirleri ile mesajlaşarak iletişim kurmalarını sağlıyor. İlk çıktığında biraz sade olan Messenger tıpkı Facebook gibi zaman içerisinde gelişerek sürekli yenilendi. İletişim kurmayı eğlenceli hale getiren Messenger'ın en önemli eksikliği ise videolu sohbeti desteklemiyor olmasıydı. Bir süre önce gelen güncelleme ile birlikte uzun süredir beklenen videolu sohbet özelliği de Messenger'a geldi ve artık deyim yerindeyse kusursuz bir iletişim aracı haline geldi diyebilirim.

Eğer Facebook Messenger'ı arkadaşlarınızla yazılı ya da sesli iletişim kurmak için sık sık kullanıyorsanız ve görüntülü konuşma desteği geldiğinin farkında değilseniz hemen ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.

Facebook Messenger'a gelen bir diğer büyük değişiklik ise artık Facebook hesabınız olmasa da uygulamayı kullanabiliyor olmanız. Bir diğer ve önemli güncelleme ise Messenger'ın web uygulaması üzerinden tek başına hizmet veriyor olması. Web uygulaması üzerinden de Facebook hesabınız olmadan Facebook Messenger'ı videolu sohbet özelliği ile birlikte kullanabilirsiniz.

5. Facebook Lite ile Daha Veri Tüketimi ve Daha Hızlı Kullanım Sağlayın

Facebook'un hem cihazlarında fazla yeri olmayan hem de internet tüketimini düşürmek isteyen kullanıcılar için çıkardığı Facebook Lite uygulaması sayesinde biraz daha basit olarak Facebook kullanımı gerçekleştirbiliyorsunuz. Fakat bu basitliğin yanında bazı artılar bulunuyor. Bu artılardan en büyüğü ise normal Facebook uygulamasına göre çok daha hızlı çalışması. Bunun nedeni ise Facebook Lite uygulamasının normal Facebook uygulamasına göre çok daha az veri kullanıyor olması. Böylelikle veriler çok daha kolay elde edilip uygulama üzerinde her şey hızlıca açılabiliyor.

Özellikle düşük hafızaya sahip akıllı telefonlar için ideal olan uygulama esi cihazlar üzerinde de hızlı çalıştığı için daha efektif diyebilirim. Messenger'ı da kendi içinde barındırması ise Facebook Lite'ın öne çıkan diğer özelliklerinden bir tanesi.

6. Öldükten Sonra Hesabınıza Ne Olacağını Belirlemek İçin Vasiyetinizi Yazın

Söylemesi zor ama öldükten sonra içerisinde bir çok bilginizi, fotoğraflarınızı, verilerinizi ve mesajlaşmalarınızı barındıran Facebook hesabınıza ne olacağını belirlemek önceden mümkün değildi. Fakat birileri öldüğünde Facebook vefat eden kişinin hesabını farklı bir türe geçirerek sevdiklerinin her yıl anmasını sağlayacak şekilde değiştirebiliyordu.

Facebook'a yine bir süre önce gelen miras özelliği sayesinde yaşarken eğer ölürseniz Facebook hesabınıza ne olacağını seçebiliyorsunuz. Ayarlar kısmından güvenlik bölümüne girerek "Hesap Varisi" seçmeniz hesabınıza siz öldükten sonra kimin girebileceğini seçmek anlamına geliyor.

Yetki vereceğiniz kişiler eğer vefat ederseniz Facebook hesabınıza erişebiliyor fakat tam anlamıyla yetkiye sahip olmuyorlar. Erişim sınırları profil fotoğrafı değiştirme, gelen arkadaşlık istkelerini yanıtlama ve anma günlerinde paylaşım yapma ile sınırlı. Fakat bu kadar yetki bile bu dünyadan göçüp giden sevdiklerimizi zaman zaman da olsa Facebook üzerinden anabilmemiz için bence yeterli. Bu nedenle bu özelliğin oldukça iyi düşünülmüş ve faydalı bir özellik olduğunu düşünüyorum.

Eğer siz de öldükten sonra Facebook hesabınızın kontrolünü kime bırakmak istediğinizi seçmek istiyorsanız hemen hesabınızın ayarlarına, oradan da güvenlik ayarlarına giderek hesap varisinizi seçin.

Facebook'ta Daha Fazla Beğeni ve Paylaşım Almanın Sırları

YORUMLAR