Facebook Veri Arşivi Kullanarak Sizi Kim Silmiş Hemen Öğrenin

Facebook veri arşivini kullanarak hesabınızı ilk açtığınız günden itibaren neler paylaştığınızı ve sizi arkadaşlıktan çıkaran hesapları görebilirsiniz.

Facebook Veri Arşivi Kullanarak Sizi Kim Silmiş Hemen Öğrenin

İnterneti açan hemen hemen herkesin ilk olarak Facebook hesabına giriş yaptığını düşünürsek, bu sosyal medya sitesiyle oldukça fazla vakit geçiriyoruz. Peki ama artık standart olarak haber akışında gezinmek yerine kendi profilinizde yeni bir keşif yapmaya ne dersiniz?

Yıllar önce açtığınız Facebook hesabınızda elbette zamanla çok şey değişti. Mesela artık o ilk yıllardaki heyecan ile paylaşılan saçma durumlar veya bir dönem çok popüler olan iğrenç esprileri paylaşmıyorsunuz. Artık daha dikkatli paylaşımlar yapıyorsunuz ve Facebook profilinizi seviyeli tutmaya çalışıyorsunuz. Şuan hesabınızdaki paylaşımlarınız ve yaptığınız etkileşimler sizi havalı gösterebilir ama ya eskileri? Bir programda da söylendiğini gibi "geçmişinden kaçamazsın sayın kullanıcı".

Facebook, hesabınızı ilk açtığınız günden itibaren sizinle ilgili olan tüm verileri sunucularında saklıyor ve bu verileri istediğiniz zaman indirebiliyorsunuz. Hatta bu arşiv sayesinde bir zamanlar yaptığınız paylaşımlar ile birlikte kendinizden soğumanız bile mümkün. Ortalama olarak bu veriler sayesinde 10 yıl kadar geriye seyahat yapabiliyorsunuz. Mesela ben bir çılgınlık yapıp eski paylaşımlarından bazı alıntıları bu yazıya ekleyeceğim. Yalnız yorumlarda çok fazla vurmazsanız sevinirim.

Hadi şimdi benim Facebook verimi indirip ona bir göz atalım. Bu arada aynı işlemleri kendi hesabınızdan da  yapabilirsiniz.

Facebook geçmişimizde neler olmuş nasıl öğrenilir

1) İlk olarak Facebook hesabıma giriş yaptım ve aşağıdaki resimden de gördüğünüz gibi "ayarlar" kısmına ulaştım.

Facebook geçmiş arşivi nedir?

2) Ayarlar bölümüne tıkladıktan sonra bende olduğu gibi sizin de karşınıza böyle bir sayfa açılacak. Buradan kırmızı ok işareti ile gösterilen yazıya tıklıyoruz.

3) "Verilerimi indir" dedikten sonra karşıma bu kısımla ilgili bazı açıklamalar çıktı. Bu kısım bana veri arşivinin ne olduğunu anlatıyor. Biz genelde bu tarz şeyleri pek okumuyoruz zaten, o zaman hızlıca "arşivimi başlat" demekte fayda var. Başlatma işlemini yaptıktan sonra bu işlemin biraz zaman alacağı söyleniyor. Elbette anlayışla karşılıyoruz çünkü onca yıllık verinin toplanması biraz uğraştırır. 

4) Elektronik posta adresime gönderileceği söylenen veri indirme linki uzun süre beklemelerime rağmen gelmedi. Bende aynı sayfadan tekrar yukarıdaki işlemleri yaptım ve bu sefer benden hesabımın şifresi istendi. Hesabımın şifresini giriş yaptığımda yaklaşık olarak 30 MB boyutundaki Facebook profil arşivim indirilmeye başlandı.

Facebook geçmiş arşivi nasıl incelenir?

5) Sıkıştırılmış dosya şeklinde inen arşiv tüm hesabınızı barındırıyor. Hesabınıza ait tüm verileri bu .rar dosyasında bulabilirsiniz. Bu yüzden bu dosyayı ortalık yerde bırakmayın ve güvenli bir şekilde saklayın. Gelelim şimdi arşivin incelenmesine. Mesela benim yaptığım bir paylaşım aşağıda yer alıyor. Bu paylaşımı indirdiğim arşiv sayesinde buldum.

İşin en güzel tarafı bu yedeklerde sadece metinler yer alıyor. Yani internet tarayıcısı üzerinden kullandığınız sürüm gibi yavaş değil. Mesela internet sürümünden eski paylaşımlarınıza bakarken çok zorlanırsınız. Ama bu veri arşivi sayesinde ilk gün yaptığım paylaşımı bile rahatlıkla görebiliyorum. Aynı zamanda arşivlerin arasında sorunsuz geçiş yapabiliyorsunuz. İnternete bağlı olmasanız bile internetteymiş gibi Facebook hesabınızda gezinebilirsiniz.

Aşağıda gördüğünüz resmi ben 2011 yılında paylaşmışım. Ve bu resmi paylaştığım bilgisayarın IP'sine bile ulaşabiliyorum. Normal şartlarda IP adresini internet üzerinden görmeniz biraz zordur.

Profil kısmına tıkladığınızda ise kayıt tarihinizi ve kayıt olduğunuz tarihten itibaren yaptığınız isim değişikliklerini görebiliyorsunuz. Mesela ben bir zamanlar oldukça fazla gündeme gelen isimlerden birine geçiş yapmışım. Şu anda normal ismimi kullanıyorum fakat hala ismini değiştiremeyenlerde yok değil.

“Güvenlik” bölümünden ise hesabınıza ait tüm giriş ve çıkış işlemlerini görebiliyorsunuz. Ben bu bölümü resim olarak eklemeyeceğim çünkü eklediğim taktirde hesabımı ortak olarak kullanmış olacağız.

Facebook'tan sizi kim sildi, öğrenin

Not: Facebook arkadaşlarınız arasında geniş bir araştırma yapmak istiyorsanız yazının sonunu beklemeniz iyi olmuş. Çünkü bu veri arişivi sayesinde kimlerin sizi sildiğini rahatlıkla görebilirsiniz. Hem de sadece ufak bir araştırma sayesinde. Yalnız bu tür olayları çok fazla araştırmayın çünkü, insanın başına her şey meraktan gelirmiş.

Gördüğünüz gibi Facebook veri arşivini indirip bilgisayarınızdan rahatlıkla araştırma yapabiliyorsunuz. Hesabınızı ilk oluşturduğunuz günden itibaren tüm bilgilerinizi ve IP adreslerinizi saklayan Facebook, hesabını tamamen silecekler ve arşivini saklamak isteyenler için böyle bir kolaylık sunmuş. Ben şimdi bu arşivi silmeyi düşünüyorum çünkü bilgisayarımda kaldıkça güvenli olmayacak. Ayrıyeten sildiğimiz dosyaların ne kadar sağlam bir şekilde silindiğini ise zaten siz biliyorsunuz.

Bu blog yazımız burada sona eriyor. Okuma keyfinizi devam etmek ve internet dünyasında yeni keşiflere yelken açmak isterseniz aşağıdaki bağlantılar tam size göre:

Teknolojinin İş Dünyasını Ne Kadar Değiştirdiğine İnanamayacaksınız!

Chrome'da Masaüstü Bildirimleri Nasıl Devre Dışı Bırakılır?

İnternet Alışverişlerinizi Daha Ucuza Getirmenin Yolları

YORUMLAR