Facebook Hakkınızda Sizin Bile Aklınıza Gelmeyen 100 Detay Biliyor

İnternet üzerinde hakkımızda en çok bilgiyi sosyal ağlara yüklüyoruz. Bu sosyal ağların başında ise Facebook geliyor. Facebook yan ürünleriyle de hakkımızda pek bilgi toplayabiliyor.

Facebook Hakkınızda Sizin Bile Aklınıza Gelmeyen 100 Detay Biliyor

Facebook'ta görevli olan Richard Allan bir sene önce,'Özel durumlarda, üyelerimizin kişisel verilerini paylaşıyoruz. Emniyet güçleriyle işbirliği yapmak çok önemli. Tüm ülkelerin gizli servisleri ya da güvenlik güçleri hayati bir durum söz konusu olduğunda Facebook'a başvuruda bulunabiliyor' demiş ve kullanıcılarına yeni bir sözleşmeyi sessizce kabul ettirmeyi de unutmamıştı.

Bunu çoğumuz fark etmemiş olabiliriz ancak gerçek bu. Facebook’a tüm detaylarımızı kendi isteğimizle teslim ediveriyoruz. Peki, nedir bu teslim ettiğimiz bilgiler diye soracak olursanız, işte orası biraz sıkıcı.

Facebook Bizi Neden Takip Ediyor?

Facebook’un derdi emniyet görevlileri, güvenlik otoriteleri ya da hükümetlere yaranmak değil aslında. Bu dev sosyal ağ alt yapısını, tüm gelirini reklamlardan kazanan bir yayın organı olarak düşünebilirsiniz. Doğal olarak reklam verenlere pazarlaması gereken bir veri tabanını kullanıcılardan oluşturuyor olmasını da yadsıyamayız. Bilgilerimizi pazarlamayacak da ne yapacak? Mark Zuckerberg taş mı yesin?

Facebook Verileri Nasıl Topluyor?

İnternet üzerinde hakkımızda en çok bilgiyi sosyal ağlara yüklüyoruz. Bu sosyal ağların başında ise Facebook geliyor. Facebook yan ürünleriyle de hakkımızda pek bilgi toplayabiliyor. WhatsApp, Facebook Messenger gibi oluşumların bu sosyal yapının alt birimleri olduğunu unutmayalım.  Sosyal medyaya yüklediğimiz tüm veriyi oradan silmek ise hiç kolay değil çünkü bu bilgileri kitlelerle paylaştığımız için kökleri başka hesaplara da karışıyor ve bunların yok edilmesi neredeyse mümkün olmuyor.

Kısaca, sosyal mecra tabanlı ve bağlantılı tüm sosyal ağ hareketlerimiz (Twitter, LinkedIn vb.),seyrettiğimiz videolar, dinlediğimiz müzikler, beğenilerimiz, içtiğimiz içkiler, sevdiğimiz şirketler, çevrimiçi kalma süremiz, hangi saatlerde çevrimiçi olduğumuz, internete ulaştığımız tüm cihazların markaları ve modelleri, Facebook’a nerelerden girdiğimiz, evimizin adresi, en çok gittiğimiz mekanlar, ilgilendiğimiz ve ilgilenmediğimiz reklamlar, kredi kartı limitlerimiz ve daha onlarca detayı kendi ellerimizle teslim ediyoruz.

Facebook Hangi Bilgilerimizi Bizden İyi Biliyor?

2015 yılının Kasım ayında nerede yemek yediğinizi hatırlamıyor olabilirsiniz, ancak inanın bu konuda her hangi bir sosyal paylaşım yaptıysanız Facebook ödediğiniz hesabı bile biliyordur. Çünkü Facebook aşağıdaki listede okuyacağınız her l-kalem başlıktan haberdar ve bunları düzenli olarak toplayarak depoluyor.

 Facebook Kullanıcı Verilerini En Çok Hangi Hükümetler Kurcalıyor?

Facebook'un Hükümetlerle Paylaştığı 100 Kişisel Bilgi

YORUMLAR