Emeklilik İşlemleri İle İlgili Sorularınızın Cevabı e-Devlet Kapısında!

Emeklilik işlemleriyle ilgili soruların cevabını ve e-devlet kapısındaki emeklilik işlemleri ile ilgili servislerin analizini yazımızda sizler için derledik.

Emeklilik İşlemleri İle İlgili Sorularınızın Cevabı e-Devlet Kapısında!

Emeklilik işlemleri ile ilgili sıkça sorulan soruların cevabını ve e-devlet kapısındaki emeklilik işlemleri ile ilgili servislerin analizini yazımızda sizler için derledik. Güncel mevzuata göre emeklilik şartları ve e-devlet kapısının sunduğu imkanlar ile alakalı sorular artık kafanızı karıştırmayacak.

Normal Şartlar Altında Ne Zaman Emekli Olabilirim?

Uzun yıllar alın teri dökerek emek sarf eden değerli büyüklerimizin kafasına takılan en çetrefilli sorulardan biridir. Nitekim bu konuda internet sitelerine müraacat eden çalışanlar yoğun bir bilgi kirliliğine maruz kalıyorlar ve resmi kaynaklarca doğrulanmamış bilgiler veren web sitesi/bloglar sebebiyle yanlış yönlendirilebiliyorlar.

Bu Sorunun en doğru cevabı hiç şüphesiz e-Devlet kapısında. Bu adresten ilgili hizmete gidiyoruz. Sigorta kolu ve hizmete giriş tarihi bilgileri bizden istenmektedir. Sigorta kolu kısmı bazı çalışanların kafasını karıştıran henüz pek çoğumuzun aşina olmadığı kavramlardan biri. Sizler için kısaca izah edelim.

4A: Eski mevzuata göre SSK diye yani "işçileri" kapsayan sigorta koludur.

4B: Eski sistemde BAĞ-KUR diye anılan esnaf, sanatkar ve işletme sahiplerini kapsayan sigorta koludur.

4C: Emekli sandığı diyede anılan ve memurlarımızı kapsayan sigorta kolu.

Bilgileri girerek hesaplama yapmaya başlayabilirsiniz. Bugün itibariyle işe başlayan bir kişi emekli olabilmek için 60 yaşını doldurup 20 yıllık prim ödeme gün sayısına veya 63 yaşını doldurup 15 yıllık prim ödeme gün sayısına sahip olması gerekiyor.
Bilindiği üzere geçtiğimiz yıllarda yapılan düzenleme ile emeklilik yaşı 2000 yılı sonrası işe başlayan için 60 yaşa çıkarılmıştır.

Prim Ödeme Gün Sayısı Nasıl Öğrenilir?

Emeklilik kıstasının temelini oluşturan prim gün sayısını yine e-devlet kapısından kolaylıkla sorgulayabilirsiniz. Çalışanlar bu adresten kolaylıkla hizmet dökümünü barkodlu (ıslak imzalı belgeye eş değer) şekilde alabilirler.

Prim Borcu Nasıl Öğrenilir, Ödemesi Nasıl Yapılır?

Emekli olabilmeniz için SGK'ye kesinlikle prim borcunuzun olmaması gerekiyor. E-Devlet kapısı üzerinden prim borcunuzu öğrenebilir ve kredi kartıyla anından ödeme yapabilirsiniz. İlgili hizmete ulaşmak için bu adrese tıklamanız yeterli.

Kısmi Zamanlı ve Stajyer Çalışanların Sigortalılık Durumu Sistemde Görünür mü?

Bu türdeki çalışmalarınız hizmet dökümü sayfasında Tüm SGK Hizmet Dökümü sayfasında görüntülenir fakat ne yazık ki stajyer ve kısmi zamanlı çalışmaların emekliliğe herhangi bir etkisi yok.

Öğrenci Belgenizi e-Devlet'ten Nasıl Alırsınız?

YORUMLAR