Diyelim ki Google'da Çalışıyordunuz ve Bir Şekilde Ayrıldınız, Bakın Başınıza Neler Gelebiliyor

Google'da çalışırken birden, bir sebepten işinize son verilse ya da ayrılsanız neler olabilir, işte bu senaryoyu yaşayanların tecrübeleri.

Diyelim ki Google'da Çalışıyordunuz ve Bir Şekilde Ayrıldınız, Bakın Başınıza Neler Gelebiliyor

Google’da kariyer yapmak herkesin en büyük hayali. Hatta bunun avantajlarını ve dezavantajlarını içeren bir blog da paylaşmıştık sizlerle. Ancak bugün en kötü senaryoyu değerlendireceğiz. Google'da çalışırken birden, bir sebepten işinize son verilirse ya da kendiniz ayrılsanız kariyeriniz nasıl bir yöne doğru gider dersiniz?

Doğal olarak "en kötüsünü" düşünmek de bir yere kadar. Ancak ABD’de bu tecrübeyi yaşamış olan bazı ex-Google çalışanlarının anlattıklarını kısaca derledik. İşte Google kariyeri bittiğinde yaşanan tecrübeler.

"Ben oldum artık kendi işimi açayım" demek

Kendilerini yaratıcılıklarının zirvesinde hissedip, Google’dan ayrılarak kendi işini kurmaya çalışanlar arasında başarı oranı çok düşük. Bugün ABD’de ve dünyada "startup" tabir edilen bir çok firmanın yönetim kademelerinde, bazı eski Google çalışanlarını görmek mümkün. Ancak firmaların uzun ömürlü olduğu söylenemez. Üstelik firma biraz palazlandığında yeniden Google tarafından satın alınıp aynı döngünün devam etme olasılığı da çok yüksek.

Google içinde departman değiştirmek

Bu eylem Google’da çalışmayı bırakmaktan daha acı sonuçlar doğurabiliyor. Departman değiştirme deneyimi yaşamış birçok Google emektarı an itibariyle kan ağlıyorlar. Bunun sebeplerinden biri Google’ın size biçtiği değeri göz ardı ettiğiniz algısının yaratılmış olması. Karizmayı çiziyorsunuz. İstediğiniz departmana geçmek zor olduğu gibi geçseniz de, geçmeseniz de Google’ın gözünden düşüyorsunuz. Yani her iki senaryo da iş hayatınızı yaralıyor. Geçtiğiniz departmandan zaman içinde “yetersiz” görülüp işten çıkarılma riski çok yüksek.

Google’dan ayrılmanın getirdiği kötü şöhret

Google’dan ayrılmak ya da işten çıkarılmak yeni bir iş bulmak için bir Google’ı bir referans olarak kullanmanızda bir avantaj sağlamıyor. Aksine CV’nizde Google’dan ayrılmış ya da işten çıkarılmış olarak görünürseniz başvurduğunuz işe alınma olasılığınız azalıyor. Google ABD’de o kadar prestijli bir kurum ki, burayı terk etmiş olmanız şüphe yaratıyor. Diğer yandan eğer Google’da işten çıkarıldıysanız kesinlikle güvenilir bir eleman profili çizebilmeniz mümkün de değil.

Kısa dönem Google çalışanı olmak

Bu en kötüsü. Eğer Google’da 3-5 ay çalışıp ayrılıyorsanız iş dünyasında "kara koyun" ilan ediliyorsunuz. Neden ve niçin sorularıyla karşılaşıyor her iş görüşmesinde soğuk terler döküyorsunuz. Google’dan ayrılalı 5 yıl olmuş bir eski Google çalışanının iddialarına göre, Google’da 4 ay çalışıp ayrılmanın bedelini hala ödüyormuş.

Google’da çalışmakla ilgili pozitif ya da negatif bir çok iş tecrübesi hikayesini Quora Forum sayfalarında bulmanız mümkün. 

Apple İş Görüşmelerinde Karşılaşabileceğiniz En Zor 31 Soru

Google'da Çalışmak Nasıl Bir Şey, İşte Çalışanların İtirafları ve Google Ortamları

Türkiye ve Dünya'da Çalışmak İçin Can Attığımız Teknoloji Şirketleri

YORUMLAR