Çocuklu Aileler Instagram'ı Yasaklamalı mı?

Çocuklu ailelerin Instagram hakkında bilmek isteyecekleri önemli detaylar.

Çocuklu Aileler Instagram'ı Yasaklamalı mı?

İnterneti keşfetmiş, sosyal ağlara üye olan çocuklara sahip ebeveynlerin bu geniş dünyada elbette biraz endişeli olmaları kaçınılmaz. İşte ailelerin Instagram hakkında bilmek isteyecekleri önemli detaylar

2014 yılında MediaSmart'ın yaptığı bir araştırma özellikle ergenlik çağında Instagram’a üye olan kullanıcıların çok yoğun olduğunu gözlemlemiş.

MediaSmart’ın araştırmasına göre; Instagram kullanıcılarının yüzde 90'ı, 35 yaşının altında. 18 – 29 yaş aralığının ise yüzde 28'lik bir oranda seyrediyor. Ergen yaşlardaki gençlerin yüzde 28'i, Instagram'ı en favori sosyal ağları olarak gösteriyorlar. Buna karşılık Instagram’da çocuğu aktif olarak faaliyet gösteren aileler ise şöyle belirlenmiş.

Ailelerin endişe etmesi gereken bir durum var mı?

Zaten olabildiğince geniş olan sosyal ağlar, sosyal kaygılarının yükünü hafifletmek için olumlu bir anlamda kullanılıyor olsa da endişe verici yanları da yok değil.  Gençler Instagram'ı özellikle cep telefonlarından gerçek hayatlarından tanıdıkları arkadaşlarıyla bağlantıyı koparmamak için iletişim içerisinde olmak adına kullanıyorlar. Ancak bunun yanı sıra, siber zorbalık ve elektronik taciz gibi olumsuz tehlikelerle de karşılaşabilme riskleri var.

Instagram popüler olmaya devam ederken her geçen gün çok daha fazla genç kullanıcı olarak bu ağa dahil oluyor. Araştırmalar gençlerin anlık fotoğraf paylaşımlarını, çevrimdışı arkadaşları ve seçtikleri takipçileri ile okuldaki olaylar, toplu aktiviteler, moda, özçekim ve dedikodu amaçlı iletişim kurmak için kullandığını gösteriyor.

Instagram'ı yasaklamak asla bir çözüm değil. Aileler genellikle böyle durumlarda yasağa uyulduğu yanılgısına düşerler. Bu durumda kendilerinden habersi kullanımların daha tehlikeli olabileceğini de göz ardı etmiş olurlar. Yasaklamak yerine çocuklarınızla beraber avantaj ve dezavantajların konuşulup, ortak kuralların uygulanması çok daha rahatlatıcı ve aile içi şeffalık ve güven duygusu oluşturuyor.

Bu noktada ebeveynlerin bilmesi gerekenler;

- Instagrma'a üye olmak için çocukların 13 yaşından büyük olmalarına dikkat etmek gerekiyor. Instagram kurallarında bu zaten açıkça ifade ediliyor.

- Instagram'a üye olan çocuklar için belli kuralları önceden çocuklarla paylaşmakta ve belirli sınırlar çizmekte fayda var.

- Çocukların ebeveynlerin de tanıdığı insanları takip ettiğine dikkat etmek gerekiyor. Yabancı takipçilerin de hızla araştırılarak Instagram hareketlerinin gözlemlenmesi çok önemli.

- Çocukların adres, telefon, okul ismi ve benzeri bilgileri hesap detaylarında paylamamaları çok önemli bir detay. Bunu kontrol etmek ilk yapılacak iş olmalı.

- Çocukların Instagram’da yer bildirimi (geolocation) özelliğinin kapalı olması, çocuğun güvenliği açısından önem taşıyor.

- Aile olarak sizin, okuldaki öğretmenleri ve yakınlarınızın kişisel bilgi ve resimlerinin paylaşılıp paylaşılmadığını sürekli kontrol etmeniz gerekebilir.

- Çocuklarınıza her hangi bir fotoğrafa yorum yapmadan önce mutlaka 'iki kere' düşünmelerini öğretmelisiniz. Düşünmeden yapılan yorumlar sosyal yaralanmalara sebebiyet verebilir.

- Resimlerde insan ve yer etiketlemeyi kontrol altına almayı öğretin ve bu alışkanlığı kontrol edin. Bazı durumlarda istemeden bazı insanları ifşa etmiş olmak çok da tavsiye edilecek bir durum değil.

- Çocuğunuzun hesabını 'özel' olarak kurgulamasını salık verin. Kimin takip edip, edemeyeceği kurallarını gözden beraber geçirin. Böylelikle çocuğunuzu takip etmek isteyenler bir izin bildirimi atacak ve siz de kimin izlemek istediğini rahatlıkla kontrol edebileceksiniz. 

Bu adımlar uygulandığında çocuklarınızın Instagram'da güvenli bir sosyal çevre edinmesine hem yardım etmiş, hem de onları var olan tehlikelere karşı uyarmış olursunuz.

Ailelerin yapması gereken en önemli hareket çocuklarının Instagram'da 'takipçisi' olmak. Böylelikle her şeyden anında haberiniz olacağı gibi onlarında daha dikkatli sosyal ağ kullanma farkındalığını artırabilirsiniz.

Ergenlik ve Sosyal Medya Kullanımıyla İlgili Dikkat Çekici Detaylar 

Instagram'ın Fotoğraf Makinesi Socialmatic

Instagram Resimleri Twitter'da Nasıl Görüntülenir?

YORUMLAR