Civilization VI İçin 8 Önemli İpucu

Bu küçük numaralar ile oyun zevkinizi arttırabileceğiniz gibi seriye altıncı oyundan giriyorsanız, birkaç yeni şey öğrenebilirsiniz.

Civilization VI İçin 8 Önemli İpucu

Strateji oyuncularının dört gözle beklediği gün geldi çattı ve Civilization VI piyasaya sürüldü. Çıkışının üzerinden geçen süre içerisinde birçok ayrıntının da gün yüzüne çıktığı oyun hakkında 7 önemli ipucunu sizler için bir araya getirdik. Bu küçük numaralar ile oyun zevkinizi artırabileceğiniz gibi seriye altıncı oyunla birlikte başlıyorsanız, birkaç yeni şey öğrenebilirsiniz.

Civilization serileri diğer gerçek zamanlı yada 4K strateji oyunlarına göre çok farklı mekaniklere sahip. Hatta hiç çekinmeden kendine has bir oynanış tarzı olduğunu ve bunun detaylarını bilmeden, oyunda hemen ilerleyemeceğinizi söylemeliyiz. Bununla birlikte oyundaki bütün detayların anlatılamayacağının da altını çizmek gerekir. En küçük hareketin bile oyunun ilerleyen safhalarında farklı bir sonuca çıkması sebebiyle, tüm bunları Civilization 6'yı tekrar tekrar oynayarak öğrenmenin, daha akıllıca olduğunu daha en baştan belirtelim. Yine de hemen aşağıda göreceğiniz başlıklar, yeni oyuna başlarken dikkat etmeniz gereken en önemli noktaları belirtiyor:

1- Ordular

Eski oyunlarda, taş devrinde olsanız bile şehirlerin kendi korumaları mevcuttu. Herhangi bir şehrin yanına düşman askerleri geldiğinde, onlara zarar verebiliyordunuz. Fakat Civilization 6'da şehirlerinizin saldırı özelliğini kazanması için birkaç teknolojiyi öğrenmeniz gerekiyor. Genellikle savunma birimleri, şehrinize bir sur yaptıktan sonra keşfediliyor ve teknoloji ağacından savunmayla ilgili olanları görebiliyorsunuz. 

Oyunun en başında çok savunmasız olmanız nedeniyle, hızlıca ilerlemeden önce birkaç askeri birliği ortaya çıkarmanız gerekiyor. Bu askeri birlikler, başka şehirler kurmak için gönderdiğimiz yerleşimcileri koruduğu gibi şehirleriniz için de savunma görevi icra ediyorlar. Özellikle yeni oyunda, barbarların çok daha aktif olması sebebiyle, askeri birliklerin önemi artıyor. 

Ayrıca oyunun ilerleyen yıllarında, teknoloji ve kültür alanında ilerlediğinizde yeteri kadar askeri birliğiniz olmazsa, diplomatik olarak da sıkıntıya girebiliyor ve diğer dost ülkeler tarafından uyarı alabiliyorsunuz.

2- Bölgeler

Civilization 6 ile birlikte gelen önemli değişikliklerden bir tanesi de bölgeler. Daha önceki oyunlarda bütün yapıları şehrinizin içine kurabiliyor, geri kalan altıgenleri de tarım ve madencilik gibi kollara ayırabiliyordunuz. Hatta inşa edeceğiniz harikalar bile yine şehirlerin çevresinde rastgele şekilde beliriyorlardı.

Yeni oyunda askeri, endüstri, bilim, konaklama, su sistemi gibi şehrinizi geliştiren özelliklerin yanı sıra yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi çeşitli harikalar için de şehrinizin altıgenlerini harcıyorsunuz. Bunun için daha en başında tarım arazilerini kurarken, doğru yerleri seçmeniz ve ilerleyen safhalarda kuracağınız bölgeleri düşünerek hareket etmelisiniz. Eğer rastgele seçimlerle ilerlersiniz, belirli bir gelişim evresinden sonra şehrinizin ileriye gitmediğini ve uzay araç gereçlerini yapamadığınızı görebilirsiniz.

Üzerine bir şeyler inşaa etmiş olduğunuz bölgelere oyunun ilerleyen bölümlerinde yeni yapılar yapmak isterseniz; o bölgeye bir inşaat ekibi göndererek yıkım veya başka bir deyişle bölgeyi düzleştirme çalışmalarına başlamalısınız ama böyle bir durumda o bölgeden elde ettiğiniz herhangi bir ürüne ait geliri kaybedeceğinizi de aklınızın bir kenarında bulundurun. Eğer gelişmeye açık olmayan bölgelere yerleşmişseniz, bu puanların çok işinize yarayacak zamanlarda eksikliğini çekebilirsiniz.

3- Kentsel planlama

Bir önceki başlıkta da altını çizdiğimiz gibi yapacak çok şey olmasına rağmen, şehirlerinizin sahip olduğu altıgen alanı çok düşük. Bu sebeple şehirlerinizi daha yakın kurmaya özen gösterebilir böylece bir tanesinde yaptığınız ensdüstri bölgesinin, diğeri için de çalışmasını sağlayabilirsiniz. Önceki oyunlarda daha uzak şehirlerden daha etkili verim alınırken, yeni oyunda bunun değiştiğini üzülerek söylemek gerekiyor.

4- Genişleme

Civilization 6'da alanınızı genişletmekten korkmayın. Eski oyunlarda alan genişletmek yani yeni şehirler kurmak ya da altıgenler almak hem pahalı hem de zaman kaybettiren şeylerdi. Tek bir şehirle bile -biraz abartıyorum burada- oyunda çok güçlü olmanız mümkün olabiliyordu. Yeni oyunda ise ne kadar çok şehir kurarsanız, o kadar hızlı geliştiğinizi ve ilerlediğinizi unutmamalısınız. Hatta oyuna başlar başlamaz, ilk şehrinizde inşaat işçileri çıkarmak yerine yerleşimciler çıkartırsanız, aradaki farklı ciddi bir şekilde deneyimleyebilirsiniz.

Üstelik doğru yere şehirler kurmak, sizin harita hakimiyetini kazanmanızı da sağlayacaktır. Örneğin; kıtalı bir haritada oynuyorsanız. İki kıta arasındaki tek geçiş noktasına şehir kurarak, bütün diğer medeniyetleri size mahkum edebilir, ticaret yollarını engelleyebilirsiniz. 

5- Kamera açısı

Bazı zamanlarda kamera açısını değiştirmek isteyip, bunun nasıl olacağını bulamadıysanız hemen söyleyelim: ALT tuşuna basılı tutun ve fareniz ile kamerayı hareket ettirin. ALT tuşunu bıraktığınızda kamera eski haline dönecektir.

6- Elçiler

Civilization 6, şehir devletleri ile iletişim kurmanın yeni bir yolu olarak elçileri devreye soktu. Eğer çevrenizde yer alan önemli bölgedeki bir şehir devletini yanınıza çekmek istiyorsanız, onlara yeteri kadar elçi göndermeniz gerekiyor. Bu elçiler, ekranın sağ üst köşesinde duran pencereden yönetilebiliyor ve belirli aralıklarla 2 ya da 3 elçi gönderme şansınız oluyor. Bunun için göndereceğiniz elçileri doğru yere göndermeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca elçi gönderdiğiniz şehir devletleri, size çeşitli ödüller de veriyorlar. Bunlar yemekten inanç puanına kadar değişebiliyor. Ayrıca sahip oldukları özel eşyaları da edinebiliyorsunuz.

Elçi göndererek, kendi yanınıza çektiğiniz şehir devletleri, herhangi başka bir uygarlığa savaş açtığınızda sizin yanınızda savaşmaya başlıyorlar. Eğer savaş açılan medeniyet, şehir devletinin yakınındaysa, onlara büyük problemler yaşattıklarını da bilmelisiniz.

7- Ticaret

Diğer oyunlardan farklı olarak Civilization 6'da yol açma bize değil, ticaret erbabına bırakılmış. Bir şehir ile ticaret yapmaya başladığınızda, o iki şehir arasında bir yol da kurulmuş oluyor. Oyundaki her türlü birim, bir yerden bir yere giderken, bu yol üzerinde seyahat ediyorlarsa, çok daha hızlı ilerliyorlar. Eğer siz ileride düşman olabileceğiniz bir medeniyet ile aranızda ticaret aracılığıyla bir yol kurarsanız, düşman askerlerin şehrinize çok daha hızlı ulaşacağını unutmamalısınız. Bununla birlikte "askeri mühendisler" de yeni yollar üretebiliyorlar. Bunun da farkında olarak doğru yere gitmenizi öneririz.

Gelişmeye müsait olmayan bir bölgede kurduğunuz bir şehrin, yemek ve üretim sıkıntısı çekeceği bir gerçek. Bu sorunu da yine kendi şehirleriniz arasında ticaret yolları kurarak atlatabilirsiniz.

8- Animasyon hızı

Oyundaki en önemli numaralardan bir tanesi de animasyon hızını kapatmak. Ayarlar bölümünden yaptığınız bu değişiklik sayesinde, karakter animasyonları kapatılıyor ve uzun süren savaşlar görmek durumunda kalmıyorsunuz. Animasyon hızını kapatma yoluyla oyunda diğer medeniyetlerin oynayış hızını çok yukarılara çıkarabildiğinizi söyleyelim.

Mark Zuckerberg Civilization 6'nın Çıkışını Böyle Kutladı

Civilization VI'nın Sistem Gereksinimleri Belli Oldu

Civilization VI Duyuruldu!

YORUMLAR