Çipli T.C. Kimlik Kartları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

2015'te dağıtılması beklenen Çipli T.C. Kimlik Kartları hakkında tüm merak ettiğiniz soruların cevapları rehberimizde.

Çipli T.C. Kimlik Kartları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dünya genelinde çok fazla ülkede uygulanmayan ancak bazı Avrupa ülkelerinde uzun yıllardır dolaşımda olan elektronik kimlik kartlarının ülkemizdeki yansıması da Çipli T.C. Kimlik Kartları olarak ortaya çıktı ve uzun yıllardır bu konuda çalışmaların devam ettiği biliniyordu. Zaman zaman ortaya çıkan teknik ve bürokratik sorunlara rağmen sonunda çipli kimlik belgelerimize kavuşmanın zamanı geldi gibi görünüyor ancak tabii ki kullanıcıların kafasında bu kartlarda hangi bilgilerin olacağına, ne zaman dağıtılacağına ve ücretine dair pek çok soru işareti mevcut.

Kartların bedelinin 18 lira olacağı konusunda herkes mutabık ve 10 yıllık bir ömrü olan bu çipli kartların eski hüviyetlerimizden daha uzun süre kullanılabileceği ortada. İçerisinde barındırdığı onlarca farklı bilgiyi 1 GB'lık bir depolama alanı sayesinde saklayacak olan kimlik kartlarımızın 10 sene sonra da 1 GB'ta kalıp kalmayacağına dair herhangi bir bilgi şimdilik mevcut değil.

Eski nüfus cüzdanları 1976 yılından beri kullanılıyorlar ve neredeyse 40 senelik bir dönemin ardından elektronik kartlar bizlerle olacaklar. Şimdiye dek toplamda 10 milyon adet kartın basıldığı biliniyor ancak 2014 sona erene kadar sadece 2 milyonun vatandaşlara dağıtılması planlanıyor. Geçtiğimiz aylarda Bolu ilinde yeni kartların denemeleri yapıldı ve pilot bölgelerdeki vatandaşlar bu kartları kullanmaya başladılar bile.

Kartların barındıracakları temel bilgileri listelemek gerekirse;

  • Vatandaşlara ait damar izi, avuç içi ve parmak izi bilgileri
  • Banka, sigorta, ehliyet, sağlık ve diğer resmi kimlik bilgileri
  • E-devlet girişi için gerekli bilgiler
  • E-imza bilgileri ile kolayca kimlik doğrulama
  • Kartın üzerinde yazılı olan klasik kimlik bilgileri ve biyometrik fotoğraf

Önümüzdeki yıllarda kartta saklanması planlanan verilerin miktarının ve çeşidinin de artması planlanıyor fakat pek çok kişinin kafasında kişisel gizliliğin ne kadar korunabileceğine dair soru işaretleri de oluşmaya başladı. Özellikle fişlenme gibi durumlardan çekinen vatandaşların Çipli T.C. Kimlik Kartları'na karşı sorgulayıcı bir bakış açısı geliştirdikleri biliniyor.

Dijital ve fiziksel güvenlik mekanizmaları barındıran yeni nüfus cüzdanlarımız, çalınma, gasp, kırılma veya kaybolma durumlarında iptal edilebilecekler ve böylece başkalarının kartları uygunsuz şekillerde kullanmalarının önüne geçilecek. Ayrıca kopyalanma gibi istenmeyen durumları engellemek için de gerekli güvenlik mekanizmaları çiplere dahil ediliyor.

Muhtarlıklar ve mektuplar aracılığıyla vatandaşlar yeni kimlik kartlarına davet edilecekleri için şimdilik herhangi bir şey yapmamıza gerek yok gibi görünüyor. Önümüzdeki dönemlerde konuyla ilgili gelişmeleri yine Tamindir'den takip edebilirsiniz.

Gmail uygulaması artık Yahoo ve Outlook hesaplarını destekliyor

YORUMLAR