Çin, İnternet'te Ne Kadar Büyüyebilir? İşte Şaşırtıcı Bazı İstatistikler

Mevcut durum aşağıdaki gibi: Çin toprakları üzerinde 485 milyon İnternet kullanıcısı bulunuyor. Eğer Hong Kong' u da katarsak, bu sayı 490 milyona kadar çıkmakta. Bu, dünyadaki 2,1 milyar İnternet kullanıcısının %23'ü demek. Çin'den sonra, 245 milyon İnt

Çin, İnternet'te Ne Kadar Büyüyebilir? İşte Şaşırtıcı Bazı İstatistikler

Mevcut durum aşağıdaki gibi:

  • Çin toprakları üzerinde 485 milyon İnternet kullanıcısı bulunuyor.
  • Eğer Hong Kong' u da katarsak, bu sayı 490 milyona kadar çıkmakta.
  • Bu, dünyadaki 2,1 milyar İnternet kullanıcısının %23'ü demek.
  • Çin'den sonra, 245 milyon İnternet kullanıcısı ile ABD geliyor. Bu,  daha önce de belirttiğimiz gibi Çin'deki sayının yarısı kadar.

Ayrıca Çin'deki internet kullanım yaygınlığı %36,3. Diğer bir deyişle, nüfusunun sadece 3'te 1'i İnternet kullanıyor. Bu oran, internet kullanım yaygınlığı %78,2 olan ABD veya %82 olan İngiltere gibi ülkelere kıyasla oldukça düşük.

Sert nüfus kontrolü uygulamaları  sebebiyle önümüzdeki 10 sene içerisinde Çin'in nüfusunda ciddi bir artış olması beklenmezken, 1,34 milyar olan nüfusu hali hazırda zaten olağanüstü. Bu, dünya nüfusunun (6,94 milyar) neredeyse 5'te 1'i ve çok sayıda potansiyel İnternet kullanıcısı demek.

Çin'in büyüme kapasitesi

Bu düşük İnternet kullanım yaygınlığı ve Çin'in kalabalık nüfusu, ülkenin İnternet'te sahip olduğu yerin genişlemeye oldukça müsait olduğu anlamına geliyor.

Çin,  bugün Amerika'dakiyle aynı oranda bir İnternet kullanım yaygınlığına sahip olsaydı; bir milyardan fazla sayıda İnternet kullanıcısına sahip olurdu.

Çin’in ekonomisinin hızla gelişmekte olduğunu hepimiz biliyoruz ve Çin hükumeti ülkenin İnternet altyapısının geliştirme konusuna ciddi önem veriyor. Giderek daha fazla sayıda Çinli’nin İnternet’e erişeceği konusunda hiç şüphe yok, ama yine de akıllarda büyük bir soru işareti kalıyor.

Bir tahmin ve Çin'in şu ana kadarki kayıtları

Bu yazı, Çin’in şu anda ABD ve İngiltere gibi ülkelerin sahip olduğu İnternet kullanım yaygınlığı oranları ile aynı seviyeye erişebileceğine dair ciddi bir tahminde bulunuyor. Çin, kalabalık bir nüfusa ve kendine özgü bir takım zorluklara sahip bir ülke, bu yüzden bunun gerçekleşmesi uzun zaman alabilir. Esasında, bu hiçbir zaman gerçekleşmeye de bilir. Bunu bize söyleyebilecek sihirli bir tür küreye sahip değiliz.

Bununla birlikte, Çin’in İnternet’teki büyüme oranları ile ilgili herhangi bir şüpheniz varsa; bu yazıyı, Çin’in İnternet’teki pozisyonunun 2000 ve 2010 yılları arasında nasıl değiştiğine göz atarak bitirelim.  2000 senesinde, Çin sadece 22,5 milyon İnternet kullanıcısına sahipti. 10 sene sonra bu sayı 420 milyona yükseldi ve şimdi, sadece bir sene sonra, bu sayı 480 milyon.

Yani Çin, potansiyelinin sadece küçük bir kısmını kullanmasına rağmen, çoktan bir İnternet süper gücüne dönüşmüş durumda.

YORUMLAR