Çevrimiçi Daha Hızlı Video İzlemek ve Oyun Oynamak İçin 5 Altın İpucu

İnternet altyapımız yavaşken bile bunu hızlandırmak çoğu zaman bizim elimizde, işte yöntemleri.

Çevrimiçi Daha Hızlı Video İzlemek ve Oyun Oynamak İçin 5 Altın İpucu

Artık internete bağımlı olduk. Aktüel yaşamımız, sosyal ilişkilerimiz ve eğlence anlayışımız tamamen çevrimiçi bir hal aldı bu yoğunluk beraberinde yavaş bağlantı sorunuyla pekişerek oldukça can sıkıcı olmaya başladı. Oysa zaten yavaş olan altyapıyı daha verimli kullanabilmek de mümkün.

Yavaş internet bağlantısı bize her gün izlenemeyen videolar, dinlenemeyen şarkılar ve en heyecanlı yerinde takılan oyunlar olarak geri dönüyor. Bazen yatırdığımız paranın karşılığını almadığımızı düşünüyoruz. Aslında hiç de haksız değiliz. Ancak altyapı böyleyken kendi başımızın çaresine de bakabiliriz. Hemen kaderimize boyun eğmemiz gerekmiyor.

Kaynağınızı paylaşmayın

Evet, biraz cimri olmanızda fayda var. Arkadaşlarınızla beraber heyecanlı bir çok oyunculu turnuvaya başladıysanız, bunu da tadına vararak yaşamak istiyorsanız bağlantı kaynağınızı kimseyle paylaşmayın. Wi-Fi kullanıyorsanız modemine bağlı olan başka PC, mobil cihaz ya da SMART TV gibi cihazları kapatın. Böylece Wi-Fi’dan sadece siz faydalanabilirsiniz. Bu da ekstra veri hareketliliğini azaltacağından internet hızınızı da hissedilir bir şekilde artıracaktır.

Geçmişe ait ne varsa silin

Aman ha! Öyle her şeyden kurtulun demiyoruz. Geçmişe ait internet dosyalarınızı, cache belleğinizi, geçici dosyalarınızın bulunduğu klasörlere dip köşe bir temizlik yapın. Bu dosyalar internet üzerinde dolanırken her zaman ayanıza dolaşırlar, çünkü internete girdiğiniz andan itibaren bağlantılarını devam ettirmeye ve tarayıcınızı meşgul etmeye devam ederler. Film seyredecek ya da tarayıcınızı kullanarak çok oyunculu bir oyun oynayacaksanız bu zincirlerden kurtulun. Mesela şu bloğumuz size yardımcı olabilir “Firefox'ta Çerezler Nasıl Silinir ve Engellenir?”. Arkasından tarayıcınıza bir de ayar çekerseniz artık filmleri ve oyununuzu rahatlıkla oynayabilirsiniz.

Bir kablosuz ağ yöneticisi edinin

Bir kablosuz ağ tarayıcısı kullanarak Wi-Fi durumunuzu ayarlayabilir ve gözetim altında tutabilirsiniz. Böyle bir yardımcı programla çevrenizde bulunan kablosuz ağların ağ adlarını, sinyal düzeylerini, MAC adreslerini, sinyal kalitelerini, bant genişliklerini, şifrelemelerini ve çok daha fazlasını hiç sorun yaşamadan görüntüleyebilir isterseniz bağlantınızı bunlardan birine aktarabilirsiniz. Özellikle çok fazla kişinin aynı Wi-Fi ağını kullandığı noktalarda, tüm kullanıcıların tek bir ağa bağlanmaları veri aktarım sorunları yaratıyor. Wi-Fi Scanner gibi bir yardımcı programla hangi ağın ne kadar kalabalık olduğunu görebilir ve yoğun hatlardan uzak durarak daha hızlı bir internet deneyimi yaşayabilirsiniz.

Wi-Fi iflah olmuyorsa kabloya geçin

Wi-Fi sinyalleri ne yaparsanız yapın güçlenmiyorsa artık bir Ethernet kablo alarak klasik yönteme dönmenin zamanı gelmiş demektir. Mobil cihazlar için bir adaptöre ihtiyacınız olsa da PC ve dizüstü için Allahtan fabrika çıkışı Ethernet girişleri kullanabiliyoruz. Kablolu ile doğrudan bağlantı araya hiçbir parazit sinyalin karışmamasından dolayı size daha temiz ve hızlı internet deneyimi sağlayacaktır.

Cihazınızdaki donanım hızlandırıcılarını kapatın

Tarayıcınızdaki donanım hızlandırıcıları genellikle görüntülerde pikselasyon (kutucuklanma) yaratıyorlar. Chrome tarayıcılarda buna donanım ivmesi deniyor. Chrome tarayıcı da Ayarlar/ Gelişmiş Ayarlar / Sistem yolunu izlerseniz orada bulunan "Kullanılabilir Olduğunda Donanım İvmesi Kullan" seçeneğini kapatın. Bunu yaptığınızda PC’niz o anda kullanacağınız uygulamanın hangi ayarı isterse onu kullanmasına olanak tanır. Bu da daha hızlı video izlemek ve oyun oynamak anlamına geliyor.

Aynı ayarı ekran kartınız için de uygulayabilirsiniz. Böylece çevrimiçi yayınları daha hızlı tecrübe etme şansınız olabilir.

İnternet Hız Testi Nasıl Yapılır

Akıllı Telefonlardan İnternet Hız Testi Nasıl Yapılır?

YORUMLAR