Bizi Teknolojiye Deli Gibi Bağımlı Kılan 4 Ana Sebep

Yavaş yavaş teknolojiye bağımlı olduğumuzu görmezden geliyoruz. Peki bizi buna zorlayan nedenler neler olabilir? İşte cevabı.

Bizi Teknolojiye Deli Gibi Bağımlı Kılan 4 Ana Sebep

Teknolojik gelişmeleri takip ettiğimiz kaynakların sayısı ilgi alanlarımızla doğru orantılı. Eğer çok meraklıysak her gelişmeye ve yeniliğe hızla internet üzerinden ulaşabiliyoruz. Geleneksel yöntemleri kullanıp aylık dergi takip edenlerimiz de var. Arkadaşlarımız ve sosyal çevremiz gerek günlük hayatta, gerekse sosyal ağlarda bu merakımızı paylaştığımız mecraların başında geliyor. Ancak yavaş yavaş teknolojiye bağımlı olduğumuzu görmezden geliyoruz. Günlük hayatımızın yaklaşık yüzde 60’ını elektronik cihazlarımızla geçirdiğimiz için bu durum bize normal geliyor. Peki, nasıl birer teknoloji bağımlısına dönüşüyoruz?

Teknolojiye bir noktadan bulaşmak elimizi verip kolumuzu geri alamamak gibi bir durum. Ama bundan şikayetçi miyiz, hayır. Teknolojiyle son derece yanak yanağa yaşamak hoşumuza gidiyor. Bizi bu duruma sessizce sürükleyen etkenler ise oldukça tanıdık.

İş yerimiz

Her gün işe gittiğimizde, bir masa üstü PC ya da dizüstü kullananlarımız teknoloji ile bunca saat beraber kalınca çaresiz teknolojiye bağımlı oluyorlar. Günlük işleri bu gibi cihazlardan takip edebiliyor olmanın verdiği kolaylık ve rahatlık ister istemez insanda "ben de istiyorum" arzusunu kamçılıyor. Öte yandan, patronunuz evden de çalışmanızı ya da, Cumartesi ve Pazar günleri de bir şeylerin ucundan tutmanızı istediğinde kaçınılmaz olarak cihazları boş zamanlarınıza da sokmuş oluyorsunuz. Bu noktada evinizde yoksa işyerinizden evinize cihaz taşımaya ya da borç harç bir cihaz satın almaya yöneliyorsunuz. Diğer taraftan evinizde var olan cihazların en az bir tanesi sadece işiniz için kullandığınız cihaz haline geliyor ve mesailerinizin evde devam etmesi kaçınılmaz oluyor.

Arkadaşlarımız

Elbette farklı gelir gruplarından insanlarla tanışıyor ve arkadaş oluyoruz. Her arkadaşımızın sahip olduğu farklı teknolojik cihazlar bizi bir şekilde kamçılıyor. Teknolojik cihazların artık neredeyse bakkal ve marketlerde satılıyor olduğunu düşünürsek, bu cihazlara ulaşamamak mümkün değil. Çoğu zaman sadece birinde gördüğümüz için bile cihaz satın alabiliyoruz. Diğer taraftan, bu durumun bir de sosyal medya cephesi var. Sosyal medyada gündem de olabilmek ve takip edebilmek için akıllı cihazlara sahip olmak artık bir mecburiyet. Gruplara dahil olmak, aktivite takip edebilmek,  iletişimi kaybetmemek için teknolojiye bağımlı oluyor ve öyle kalıyoruz.

Teknolojinin kendisi

Hızla güncellenen ve yenilen cihazlara karşı zayıfız. Her sene cihaz değiştirmeyi neredeyse gelenek haline getirebiliyor ve yeni modellerin peşinden koşmayı çok seviyoruz. Öte yandan teknolojinin birçok noktada birbirine zincir bir şekilde geliştiğini bir cihazı değiştirmenin sadece bu cihazla kalmadığı detayını atlıyoruz. CPU yükseltmek için bazen anakartın değişmesi gerekmesi vb. gibi. Akıllı cihazlarımız yeni bile olsalar "daha yeni ne var", "acaba başka mı alsaydım" soruları kafamızdan gitmiyor. Kendimizi hep bir arayış, hep bir tüketim anaforunda buluyoruz. Zaten ilk fırsatta cihazlarımızı yeniliyoruz ancak tatmin olmuyoruz. Çünkü teknolojik gelişeler pazara hakim olabilmek için bizi tahrik etmeyi her zaman başarıyorlar. Yaptıkları her yenilikle paramızı cebimizden çekmeyi başarabiliyorlar.

Kendimiz

Teknolojiye karşı irademiz çok güçlü değil. Yeni olan her teknolojik gelişmeye sahip olmakla kendimizi daha iyi hissediyor, sınıf ve statü değiştirdiğimize inanıyoruz. Oysa yeni bir cep telefonu bizi bir üst sınıfa taşımadığı gibi yıllık gelirimizi de baltalıyor. Ancak yeni cihazlarımızı ortamlarda sergilerken bunu pek fark etmiyoruz. Havamızı basmaya devam ediyoruz. Günlük yaşantımızı teknoloji işe şekillendirmeyi seviyoruz. Etrafımızda son model TV’ler, dizüstü bilgisayarlar, ses sistemleri ve akıllı telefonlar olunca kendimiz bir başka hissediyoruz. Bunun sebebini büyük olasılıkla kendimize de net olarak açıklayamıyoruz ama tüm borç batağına ve kaybedilen boş zamanlara rağmen iyi hissediyoruz işte. Sosyal medyada resim paylaşırken bu “teknolojik cicilerimizden” bahsetmeyi ya da bir şekilde onların bir köşeden göründüğü fotoğrafları paylaşmayı seviyoruz. Teknolojik cihazlarımızla geçirdiğimiz zamanların bizi üretkenlik uzaklaştırdığını görmek istemiyoruz.

Belki de silkinip uyanmamızın vakti gelmiştir, ne dersiniz?

Her Ortamda Ne Kadar Bilgili Olduğunuzu Göstermek İçin Kullanabileceğiniz 4 Muhteşem Konu Başlığı

Google Hakkımızdaki Her Şeyi Nasıl Biliyor ve Bu Bilgileri Nereden Topluyor?

Depresyonda Olup Olmadığımızı Tanımlayabilen Bir Uygulama Geliştiriliyor

YORUMLAR