Bir Web Sitesinin Kime Ait Olduğunu Nasıl Bulursunuz?

Bir web sitesinin sahibinin kim olduğunu görmek için sadece basit bir WHOIS sorgusu yapmanız yeterli!

Bir Web Sitesinin Kime Ait Olduğunu Nasıl Bulursunuz?

Web sitelerinin kime ait olduğu bazen sadece meraktan dolayı, bazen de çeşitli yasal işlemlerin takibini başlatabilmek için bilinmesi gerekenler arasında yer alabiliyor. Dolayısıyla web sitelerinin sahipleri, eğer bu bilgi web sitesinin kendisinde yazmıyorsa, genellikle bulunması zor bir halde olabiliyorlar ve bazen ulaşmaya çalışmanız halinde iletişim formlarından bile geri dönüm alamayabiliyorsunuz.

Lakin bir web sitesinin kime ait olduğunu bulmak için tek yapmanız gereken sitenin WHOIS sorgusuna bakmak. WHOIS bilgileri, web sitesinin domain adresinin kim tarafından kayıt edildiğinin bilgisini içerisinde barındırırlar ve genellikle içerisinde e-posta adresi, telefon numarası gibi verilere de sahip olurlar. Dolayısıyla herhangi bir sebepten bir internet sitesinin gerçek sahibinin kim olduğunu görmek istiyorsanız tek yapmanız gereken WHOIS sorgulaması yapmak.

Bu iş için kullanabileceğiniz onlarca program, uygulama veya web sitesi var. Ancak bunların bazıları düzgün çalışmıyor, bazıları da eksik bilgiler sunabiliyor. Bu konuda takip edilmesi gereken en önemli kaynak ise domain kayıtlarını gerçekleştiren esas kurum olan ICANN'ın kendi web sitesi. Bu web sitesini kullanarak tüm WHOIS sorgulamalarını kolayca gerçekleştirebiliyorsunuz.

Dilerseniz bir web sitesinin WHOIS bilgilerini sorgulama aşamasına hep beraber başlayalım ve böylece takip etmemiz gereken adımlara göz atalım.

http://whois.icann.org/en adresine giriyor ve domain sorgulama sayfasını açıyoruz.

Yukarıdaki görüntüde yer alan bölüme sorgulayacağımız web sitesinin adresini giriyoruz ve Lookup butonuna basıyoruz.

Sorgulamanızın sonucunda aşağıdaki gibi o web sitesinin kayıt bilgileri, yönetici ve teknik ekip bilgileri karşınıza çıkacaktır.

Bu bölümde web sitesine dair çok fazla sayıda detayı görebilir, dilerseniz kolayca sahibine ulaşabilirsiniz.

Ancak WHOIS sorgularından elde edeceğiniz bilgilerin tamamen doğru olduğunu iddia etmek de imkansız. İnternet adresini alan kişinin, burada yer alan verileri sahte ya da rastgele bilgiler ile doldurmuş olması maalesef ona ulaşmanıza engel olabilir.

WHOIS Privacy adı verilen bir diğer engel daha mevcut. Bu engel, web sitesi adreslerinin kayıt edilmesi esnasında satın alınabiliyor ve başka kişilerin domain adresinin gerçek sahibine ulaşmasına engel oluyor. Dolayısıyla WHOIS bilgilerinin gizlenmesini sağlamış olan bir kişinin bilgilerine bu yöntemle ulaşmak maalesef mümkün değil.

Fakat elinizde yasal bir mahkeme kararı ya da dava sonucu mevcutsa, ilgili kurumlara başvurarak WHOIS gizliliğinin ortadan kaldırılmasını, web sitesinin sahibinin size iletilmesini talep edebiliyorsunuz. Bu bilgi de aklınızın bir köşesinde bulunsun.

Aşağıdaki uygulama ve programları da WHOIS sorgulama için kullanabilirsiniz ancak sizlere verdiğimiz ICANN resmi sayfası bu konuda en güvenilir kaynak olacaktır.

YORUMLAR