Bilmeniz Gereken 29 Sosyal Medya Kuralı

Facebook, Twitter, LinkedIn ve Instagram ilr ilgili bilmeniz gereken 29 sosyal medya kuralı

Bilmeniz Gereken 29 Sosyal Medya Kuralı

Sosyal medyada var olmanın belli bir disiplini var. Ancak hiçbir sosyal mecra bunu yazılı olarak elimize tutuşturmuyor. Deneme yanılma yoluyla öğreniyoruz. Kurallar her toplumda olduğu gibi kendi etik çerçeveleri dahilinde var oluyorlar. Eğer onlara uymazsak dışlanıyoruz. Peki, sosyal medyada var olmanın kaç kuralı var gerçekten biliyor muyuz?

Genel bir çatı altında toplamak adına bu kurallar gruplanabiliyorlar. Genel ve belli sosyal ağlara göre de değişiklik gösterebiliyorlar. Biz genel kurallardan başlayarak daha sonra sosyal medyanın yapısına Twitter, Facebook gibi bir sıralama yoluna gitmek faydalı olabilir.

Tüm sosyal ağlar için kurallar

1-Günün farklı zamanlarında paylaşımlar yapın arasını çok açmayın, böylelikle orada olduğunuzu, iletişimde kaldığınızı bilen arkadaşlarınız yorum ve aktivitelerine sizi de dahil edebilirler.

2-Size gönderilen yorum ve bildirilere elinizden geldiğince çabuk dönün, bu önemli çünkü insanlar soru soran, bilgi bekleyen ya da daha acil paylaşımlarda bulunabilirler.

3-Hashtag kullanmayı ihmal etmeyin ama abartmayın da 10 hashtag hiç iyi bir şey değil, insanları gönderinizin içinde hashtag’lere boğmayın.

4-Bir bilgi verecekseniz didaktik olmayın, eğlenceli ve esprili olmak iyidir.

5-Ailenizden, arkadaşlarınızdan ya da iş yerinizden bahsedecekseniz birinci çoğul şahıs ‘biz’ öznesini unutmayın. Bütünleşmiş olduğunuzu gösterir.

Twitter için kurallar

6-Sizi takip edenlere hemen otomatik cevaplar yollamayın, gerektiği zaman iletişim sağlayın. Hemen bir takibe cevap vermek o takipçinin en azından neler paylaştığını görmeden iyi olmayabilir.

7-140 karakterin hepsini kullanacaksınız diye bir kural yok, İnsanların Retweet yapmaları için biraz yer bırakın. Twitter analtılacak her şeyin son derece net ve kolay anlaşılması için düşük karakter saysı kullanılmasına özen gösteriyor. Yaratıcı olun.

8-Başkalarının Hashtag’lerinin aynısını kullanmayın, Twitter yaratıcılık isteyen bir mecra. Hele bir şirketseniz başka kurumların hashtag’lerine hiç dokunmayın bile.

9-Takipçi satın almayın, bu son derece saçma ve manasız bir durumdur. Sizi gerçekten takip eden 100 kişi, kim olduğunuzu ne yazdığınızı bilmeden takip eden 500 kişiden her zaman daha iyidir. Bu para tuzağına kapılmayın

10-Twitlerinizi anahtar kelimelerle doldurmayın. 

Facebook Kuralları

11-Kendi gönderinizi beğenmeyin, insanın kendi elbisesini başkasına övmesi kadar kötü bir durum. Kendinizi siz değil başkaları takdir etsin. Zorlama durumlar yaratmayın.

12-İzinsiz hiçbir arkadaşınızın, hayranınızın ya da alışanınızın fotoğraflarını etiketlemeyin, bu çok kötü sonuçlar çıkarabilir ve sosyal mecrada sıkıntılara sebep olabilir. İnsanlar o anda orada olduklarını açık etmek istemeyebilir, diğer insanlarla bir arada görüntülendiğinin yayılmasından rahatsızlık duyabilirler.

13-İletinizle ilgisi olmayan konu, resim ya da arkadaşlarınızı gönderinize iliştirmeyin ve etiketlemeyin.

14-Asla yorum ve gönderilerinize  paylaşım, beğeni ve yorum yapılması için insanları rahatsız etmeyin.

LinkedIn Kuralları

15-Bağlantı isteklerinizi kişiselleştirin, neden bağlantı kurduğunuzu mutlaka yazın, burası profesyonel bir sosyal ağ sebeplerinizin profesyonel sebeplerden olmasını dikkat edin.

16-Birisi ile bağlantı sağladığınızda bir ‘teşekkür’ mesajı gönderin.

17-Katıldığınız gruplarda hemen öne çıkıp kendinizi pazarlamaya çalışmayın.

18-LinkedIn son derece profesyonel bir mecradır, bunu unutmayın, iletişim tonunuzu buna göre ayarlayın.

 Google + Kuralları

19-Size yorum yapanlara ya da sizin yorum yaptıklarını ‘+’ atmayı unutmayın.

20-Bir ileti paylaşmadan önce her zaman kendi yorumlarınızı da eklemeyi unutmayın.

21-İçeriğinizi gruplarınız arasında çemberler içinde paylaşın.

22-Google +’ın size sunduğu yazı formatlama araçlarını kulanın, yorum ve yazılarınıza canlılık katın.

 Pinterest kuralları

23-Pinlediğiniz resimlere açıklayıcı, yaratıcı ve kısa tanımlamalar ekleyin.

24-Her zaman paylaştığınız resimlerin orijinal kaynaklarına link verin ki krediniz artsın.

25-Kategorinizle alakalı olmayan resimler paylaşmayın.

26-Kendi ürün ve resimlerinizi pinlemeyin.

27-Pinterest’te hashtag kullanmayın.

Instagram kuralları

28-İnsanlara #sevdiysenetiketle ya da #tagsforlikes gibi anlamsız hashtag’leri takip etmesini önermeyin, buna zorlamayın.

29-Üst üste onlarca paylaşımda bulunmayın, takipçilerinizi spamlamayın. Kimse sayfasında 10larca size ait resmi bir anda görmek istemez.

30-Instagram’ın hashtag sayısını 11’den fazla tutmayın, gerçekten resimle ilintili katgorize edilmiş hashtagler kullanın.

Bu kuralların hepsi uymak ya da bunları esnetmek hatta kırmak elimizde. Ancak sosyal ağların var olan kemikleşmiş yapısında bunu yapmak mecrada yalnız kalmak anlamına gelebilir. Sakın unutmayın her sosyal oluşumun belli bir var oluş sebebi ve buna bağlı kuralları vardır. Sosyal ağlar da buna dahil.

Sosyal Medya ve Yasaların Tarihçesi

Ölürseniz Sosyal Medya Hesaplarınıza Ne Olacak?

Ergenlik ve Sosyal Medya Kullanımıyla İlgili Dikkat Çekici Detaylar

YORUMLAR