Bilgisayarımızla Yapmamamız Gereken 10 Şey

Bir PC’ye bakım yaparken bile onun sınırlarını zorlayabiliyoruz. İşte bir PC’de yapmamız gereken 10 önemli hareket.

Bilgisayarımızla Yapmamamız Gereken 10 Şey

Şöyle bir düşünecek olursanız aslında ne kadar üzerlerine titresek de, PC'lerimize yine de çok fazla özen gösteremiyoruz. Bir PC'ye bakım yaparken bile onun sınırlarını zorlayabiliyoruz. İşte bir PC'de yapmamamız gereken 10 önemli hareket. 

Düzenli temizlik

PC dayanıklılığının ilk şartı onu tozdan uzak tutabilmekten geçiyor. Bu durumda iç temizliğinin belirli periyotlarla yapılması gerekiyor. PC'ler içlerinde statik elektrik taşıyan devrelerden oluştukları için soğutma fanlarından içeriye gelen hava içeriye toz da vakumluyor.

Zaman içinde bu tozlar ürkütücü boyutlara ulaşabiliyor, CPU ve GPU üzerinde bulunan fanların verimli çalışmasını önlüyor. Kartlara ve devrelere bulaşan bu pislikten düzenli olarak kurtulmayı unutmamak gerekiyor. Bu temizlik sırasında asla elektrikli süpürge kullanmayın. Bir elle hava pompalayan bir cihaz ve temiz bir anti statik toz bezi yeterli olacaktır. 

Elektrikte fazla tutmak

Şehir elektrik akımı düzenli voltaj ile gelmeyebiliyor. Her ne kadar bir düzenleyici sisteme sahip olsa da PC'lerin buna dayanması uzun vadede pek mümkün değil. PC'yi kapattıktan sonra prizini çekmeyi unutmamak gerekiyor. Sadece PC’yi kapatmak cihaza gelen elektriğin kesildiği anlamına gelmiyor. Hala içerisinde elektrik dolaşıyor ve küçük devreler voltaj dalgalanmalarından etkileniyorlar.

Monitörü kolonyayla temizlemek

Bu misafirperver Türk geleneğini monitörünüze uygulamazsanız size küsmez. Aksine hoşnut bile olacaktır. Uçucu, alkol barındıran sıvılarla ve spreylerle asla monitörleri temizlememek gerekiyor. Zamanla ekranın matlaşmamasını istiyorsanız bunu yapmayın. Monitörlerin üzerindeki tozu ve parmak izlerini kuru ve yumuşak bir bezle silmeniz yeterli. Bırakın monitörünüz mis gibi kokmasın, ne olacak?

DVD tepsisine iyi davranmamak

DVD ya da Bluray tepsisini nasıl açıp kapatıyorsunuz? Onun bir düğmesi olduğunu biliyorsunuz değil mi? Ellerinizle tepsiyi açmaya çalışmak, kapatırken düğmeyi kullanmadan ittirmek zaman içinde tepsi dişlilerine geri dönüşü olmayan hasarlar verebiliyor. Nazik olmakta fayda var.

Oyununuzu 'save' etmeden bilgisayarı kapamak

Oyunlar ne kadar süratli oynansa da, kayıt süresi bilgisayarın gücü ve kalan depolama alanıyla alakalı bir durum. Oyununuzu sakladığınızı düşünüp doğrudan bilgisayarı düğmesinden kapatmayın. Kaldığınız yeri mutlaka kaybedeceğiniz gibi oyun dosyalarının karışmasına ve oyunun bir daha çalışmamasına sebep olabilirsiniz.

Çöplüğü gerçekten çöplük gibi kullanmak

Bazı verileri çöp kutusuna gönderirken hiç önemsemeyiz. Oysa gerçekten düzenli bir çöp kutusu yaratmak elimizde. Zaman içinde bazı verileri geri almak için bu noktaya geri dönersek, düzenli klasörler oluşturulmuş bir çöp kutusu son derece faydalı olabiliyor. Resim dosyaları, dokümanları, ses ve film dosyalarını ait oldukları klasörlere atarak geri dönüşüm kolaylaştırabilirsiniz.

Yeniden başlatmadan bir program ya da sürücü kurmak

Adamlar boşuna 'yeniden başlatın' demiyor. Yeniden başlatmadan kurulan programlar özellikle sürücüler ne kadar çalışıyor gibi görünseler de, kayıt defteri ayarları siz yeniden başlatana kadar doğru düzgün yerleşmiyorlar. Bu durum kurulan her yazılımın kararlı çalışmasını engelleyen bir şey. Sabırlı olmak en iyisi. Siz siz olun, kurulumlardan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın. 

Ne yaptığınız bilmeden donanıma bodoslama dalmak

Söz konusu olan bir PC ise bir şeylerden anladığınızdan iyice emin olmalısınız. Ancak sizi üzecek bir şey söyleyelim, asla tam olarak bir donanımın ruhunu anlamanız mümkün olamaz. Bilmeden elinize tornavidayı alıp cihazın garantisini, dahası cihazın kendisini tehlikeye atmayın. PC ana kartlarında şase yaratabilir son derece basit bir problemi kabusa döndürebilirsiniz. Her işin bir profesyoneli var, çağırın ve bir şans verin size yardım etsinler.

PC’nizin sizi anladığı yanılgısına düşmeyin

Uzun süre PC başında kalmak onunla bütünleşmenizi gerektirmiyor. İşletim sisteminize çok bağlanmayın. Ona bağırıp çağırmayın, sizi anlamayacaktır. İşletim sisteminizi kişiselleştirmek ona bir karakter vermeye çalışmak onlarca üçüncü parti yazılım gerektiriyor. Bu sevdadan vaz geçin, aksi halde işletim sisteminiz sizden vaz geçebilir.

Bonus: Dışarı çıkın, dışarıda hayat var

Bilgisayarın başında çok zaman geçirmek sizi gerçek yaşamdan uzaklaştırabilir, algılarınız ve hayat değerlerinizi değiştirebilir. Bunu yapmayın. Arkadaşlarınızı sadece PC üzerinden değil gerçek hayatta da görmeyi unutmayın.

Bilgisayar Bakımı Nedir? Nasıl Yapılır?

PC Sahibi Herkesin Alet Çantasında Bulunması Gereken Araçlar

YORUMLAR