Bilgisayar ve Konsol Oyunları Beynimizi Nasıl Etkiliyor

PC ve konsollarda hatta mobil telefonlarda oyunu oynamanın faydası dışında zararı da olduğu kesin, biz de bunları derledik.

Bilgisayar ve Konsol Oyunları Beynimizi Nasıl Etkiliyor

Video oyunları olarak da tanımlanan PC, mobil ve konsol oyunları, dünyanın önde gelen eğlence sektörlerinden biri. Gerek PC, gerek konsol ya da mobil olsun oyun oynadığımız bir platform mutlaka var ve bu çeşitlilik teknolojik gelişmeler tarafından da destekleniyor. Video oyunları tam 40 yıldır var. Yıllara yayılan ve gelişen oyun endüstrisinde oyuncular dinamik görsel verilerle, dikkat ve beceri isteyen görevlerle oyunların bağımlısı olabiliyorlar. Bambaşka evrenlerde yaşanan türlü maceralar aslında oyuncuların beyinlerinde bir takım değişikliklere de sebep oluyorlar.

Bu konuyla ilgili olarak yapılan araştırmalar ikiye ayrılıyorlar. Bir tarafta oyun oynamanın beyni geliştirdiği savunulurken, diğer tarafta son derece zararlı olduğunu savunan araştırmalar mevcut. İlk olarak oyun oynamanın olumlu yönlerine kısaca bir göz atalım.

Motor refleksler ve el-göz koordinasyonu

Yapılan araştırmalar göre bilgisayar oyunları el-göz koordinasyonunu geliştirse de bunu bir noktaya kadar yapabiliyor. Daha fazla oyun oynayarak Örümcek Adam hislerine sahip olamıyorsunuz. Bilgisayar oyunu oynayanlar ve oynamayanlar arasında yapılan karşılaştırmalı testler bilgisayar oyuncularının bilgisayar oyunu oynamayanlardan çok daha hızlı tepkiler verdiğini kanıtlıyor. Bu testlere daha hızlı tepki veren çocuklar oyun esnasında da hareketli ve oyuna karşı daha ilgililer. 

Derinlik algısı

Bilgisayar oyunlarının derinlik algısını geliştirip geliştirmediği 1985’ten beridir araştırılıyor. Bu araştırmalarda katılımcılardan görsel bir nesneyi takip etmeleri ve belirli bir anda yakalamaları isteniyor. Araştırma sonuçları önceden bilgisayar oyunlarında tecrübesi bulunan kişilerin nesneleri takip etmede ve hedefi yakalamada daha başarılı olduklarını gösteriyor.

Cinsiyete göre avantajlar

Yapılan araştırmalarda kadın ve erkek cinsleri arasında saptanan görsel yetenek skorları da farklı. Erkek katılımcılar görsel dikkat ve görselleştirmede daha başarılı oluyorlar. Öte yandan, kadın katılımcıların el-göz koordinasyonunda daha başarılı oldukları gözlenebiliyor.

Çocuklar üzerindeki etkisi

Video oyun oynayan çocuklar üstünde yapılan araştırmalara göre, oyuncu tabir edebileceğimiz çocuklar görsel bir nesnenin yerini tahmin etmede çok başarılı oluyorlar. Özellikle tahmin yürütürken nesnenin son bulunduğu yer ve yer değiştirmeler arasındaki zaman farkını temel alabiliyor ve hemen küçük hesaplamalar yapabiliyorlar. Video oyunları oynayan çocuklar dış dünyadan gelen uyarıları da daha çabuk fark ediyor ve hemen tepki verebiliyorlar.

Yan etkileri ve riskleri

Bilgisayar oyunları oynamanın beyni çok fazla çalıştırıyor olması, gerçek dünyadan bünyeyi uzaklaştırması ve başka evrenlere götürüp aidiyet temelini değiştirmesi aslında iyi değil. Bu durum zamanla gerçek dünyayı kabul etmeme, devamlı bir inkar durumunda inkar durumunda olunmasına yol açabiliyor. Bağımlılık yapan her madde gibi bilgisayar oyunları da beyinde yaptığı etkilerden dolayı bağımlılık yapabiliyor. 

Her şey beyinde başlıyor

Bağımlılık olgusu kişinin iradesinin devre dışı kalarak, zarar verici herhangi bir uyaranı tüm zararlarına rağmen kullanmaya devam etmesi, bırakamaması, o uyaranı bırakması durumunda ise bir takım yoksunluk belirtileri yaşayarak tekrar kullanma eğiliminde olması durumu olarak tanımlanabilir. Bilgisayar oyunları bağımlılarında da madde bağımlılarının yaşadığı tüm semptomları gözlemlemek mümkün olabiliyor. Günümüzde bilgisayarların, internetin ve sosyal ağların yaygınlaşmasıyla yaygın bir bağımlılık türü olan “bilgisayar oyunu bağımlılığı” da gündeme geliyor.

Bilgisayar oyuncuları ve aile kavramı

Bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre tüm bağımlıların yaşadığı gibi, bilgisayar oyunu bağımlılarının da hem kendi yaşamlarını, hem de ailelerinin yaşamlarını olumsuz etkiledikleri saptanmış. Oyun bağımlılığı yaşayan bireylerin okul yaşamları, sosyal hayatları, fiziksel ve ruhsal sağlıkları olumsuz olarak etkilenebiliyor ve bu durum aileler tarafından yanlış önlemler alınmasına sebep olabiliyor. Bu durum kişinin kendini daha çok oyunlara gömmesine sebep oluyor. Anti sosyal bir yaşama mahkum olabiliyorlar. 

Son söz

Yani video oyunu oynamanın faydası dışında zararı da olduğu kesin. Ancak zararlarının durum abartıldığında ortaya çıkıyor olması bilinçli oyun oynamak için önemli bir sebep. Kısaca her şeyin fazlası beyine zarar. 

Ne Tip Bir Oyuncusunuz? İşte Kendinizi Tanımanız İçin İpuçları

İyi Bir Online Oyuncusu musunuz? Testimizi Deneyin.

İyi Bir Oyuncu Olmak İçin Ne Gerekiyor?

YORUMLAR