Bilgisayar Toplama ile İlgili Dikkate Almamanız Gereken 6 Efsane

Bilgisayarlarımızı kullanarak işlerimizi yürütüyor, oyun oynuyor, film seyrediyor, araştırma yaparak ders çalışıyoruz.

Bilgisayar Toplama ile İlgili Dikkate Almamanız Gereken 6 Efsane

Bilgisayarlarımızı kullanarak işlerimizi yürütüyor, oyun oynuyor, film seyrediyor, araştırma yaparak ders çalışıyoruz. Yüksek donanım gücüne sahip bilgisayarları genellikle oyun için, render ve 3 boyutlu modelleme gibi ağır işler için kullanıyoruz. Bu işlerin altından kalkabilecek bir bilgisayar seçmek - toplamak ise bizi korkutabiliyor. Bilgisayar toplama ilk bakışta oldukça karmaşık bir iş gibi görünüyor; fakat durum aslında hiç de öyle değil. Sadece yaygın olarak ortada dolaşan bir takım söylentiler bulunuyor ve bu söylentiler gözümüzü korkutuyor. İşte bu yazımızda bu tür bilgisayar toplama efsanelerinin doğru olmadığını açıklayacağız ve kendi toplama bilgisayarınızı oluşturabilmeniz için hangi adımları izlemeniz gerektiğinden bahsedeceğiz.

Dilerseniz bilgisayar toplama ile ilgili efsanelere kısaca değinelim:

Bilgisayar Toplamak Çok Karmaşık Bir İş

İnanın ki çoğu zaman bir bilgisayar toplamak IKEA'dan aldığınız mobilyaları birleştirmekten çok daha kolay bir iş. Hatta bu işi bir kere yaptıktan sonra tekrar bilgisayar toplamayı iple çekeceksiniz. Bütün zorluk ön yargılarınızı yenerek ilk bilgisayar toplama denemenizi gerçekleştirme aşamasında.

Eskiden internetin yaygın olmadığı dönemlerde bilgisayar toplama için bilgi edinebileceğimiz kaynaklar sınırlıydı. Şimdi ise yemek yapma, elektronik cihaz tamir etme, bilgisayar problemlerini çözme gibi birçok durumda olduğu gibi bilgisayar toplamada da internete başvurabiliyoruz. Bilgisayarınız olmasa bile dilediğiniz zaman akıllı telefon veya tabletinizden internete erişebilir ve aradığınız bilgisayar toplama kılavuzuna YouTube gibi kanallar üzerinden ulaşabilirsiniz.

Günümüzde bilgisayar kasaları da eskisine göre çok daha kolay şekilde montaj yapılacak şekilde tasarlanıyorlar. Çoğu zaman vida kullanmadan bilgisayarınızın parçalarını monte edebiliyorsunuz. Ayrıca standartlaşan parçalar ve kasalar sayesinde bir kasaya parçaların nasıl monte edileceği ile ilgili bir rehber bulamasak bile başka kasaların ve parçaların nasıl monte edildiğine göz atarak kendi parçalarımızı kasamıza monte edebiliyoruz.

Uyumlu Parçaları Seçmek Çok Zor

Bir toplama bilgisayar oluştururken rastgele parçaları seçerek bir araya getiremeyeceğiniz doğru; fakat uyumlu parçaları seçmek aslında hiç de zor değil. Birkaç parça haricinde bilgisayarınızın birçok parçası standart bağlantı şekillerine sahipler. Bu da onları seçerken esnek davranabileceğiniz anlamına geliyor.

Toplama bilgisayarınızda kullanacağınız parçaları seçmek için ilk önce ihtiyaçlarınızı belirleyin. Sonrasında ise bu ihtiyaçlarla uyumlu parçaları belirleyin. Bu iş için özel olarak hazırladığımız bilgisayar toplama rehberimizden faydalanabilirsiniz:

Bilgisayar Toplama Rehberi ile Kendi Bilgisayarlarınızı Oluşturun!

Bilgisayar toplarken kullanacağınız parçaları seçmeye ilk olarak işlemciden başlayın. Aşama aşama parça seçme sürecini özetlersek şu tablo karşımıza çıkıyor:

- İşlemcinizi belirleyin (Intel veya AMD)

- İşlemcinizin üzerinde stok fan yoksa (üst düzey işlemciler haricinde genelde birçok işlemci kendi fanıyla birlikte gelmekte) işlemcinizin soket yapısıyla uyumlu bir fan seçin

- İşlemcinizin soket yapısıyla uyumlu anakartı seçin

- Anakartınızla uyumlu RAM modüllerini seçin

- Ekran kartınızı seçin

- Ekran kartınızın güç ihtiyacını göz önünde bulundurarak yeterli güç çıkışı sunan bir güç kaynağı veya güç kaynağına sahip bir kasa seçin

- Kasa seçerken ekran kartı boyutunuza ve işlemcinizin fan boyutuna dikkat edin

Günümüzde sabit diskler, CD/DVD/BluRay gibi optik sürücüler, SSD diskler, ekran kartları, klavye, fare, hoparlör gibi donanımlar standart bağlantı şekillerine sahip oldukları için zaten bu parçalardan uyumsuz bir tanesini seçmeniz mümkün olmuyor. Optik sürücüler, SSD diskler ve sabit diskler SATA bağlantısını, ekran kartları PCI Express bağlantısını kullanıyorlar. Diğer çevre birimleri ise USB aracılığıyla bağlanıyor.

Seçtiğiniz parçaların neye göre uyumlu olup olmadığını yine yukarıda paylaşmış olduğumuz bilgisayar toplama rehberimizden faydalanarak detaylı olarak öğrenebilirsiniz.

Bilgisayar Toplarken Parçalara Zarar Verebilirim

Bilgisayar toplamanın lego oynamakla benzer olduğunu söyleyebiliriz. Bilgisayarınıza monte edeceğiniz parçalar sadece belli yuvalara belli şekilde monte edilebiliyor. RAM ve ekran kartı için montaj işlemi tıpkı eskiden televizyonlarımıza bağladığımız oyun konsollarındaki kartuş takma işlemine benziyor.

Bilgisayar parçalarını monte ederken en çok dikkat etmeniz gereken nokta işlemciyi anakarta ve işlemci fanını işlemci üzerine monte etme aşaması. Bunun sebebi ise işlemci veya anakart üzerindeki küçük iğneler şeklindeki pinlerin yamulması veya kırılması gibi kazalar. Bu tür kazalar işlemcinizin veya anakartınızın kullanılamaz hale gelmesine sebep oluyor. Fakat bilgisayarınızı toplamadan önce işlemcinizi ve işlemci fanınızı nasıl monte edeceğinizi bir videodan seyrederek olası kazaları önleyebilir, süreç hakkında bilgi sahibi olabiliriniz.

Bilgisayar parçalarını monte ederken dikkat etmeniz gereken bir diğer altın kural ise yuvasına oturmayan bir parçayı zorlamamanız gerektiği. Eğer bir parçayı kasanıza veya anakartınızın üzerine oturtamıyorsanız montaj videolarını araştırın ve sonrasında monte etmeye çalışın.

Bilgisayar parçalarınızı monte ederken statik elektriğe de dikkat edin. Parçalarınızı monte ettikten sonra duvara veya masanıza dokunarak üzerinizdeki elektriği topraklamanızda fayda var.

Bu noktalara dikkat ettiğiniz sürece bilgisayar parçalarınıza zarar verme ihtimaliniz yok.

Bilgisayar Toplamak için Özel Aletler Gerekiyor

İnanamayacaksınız ama bilgisayar toplamak için matkap, dekupaj testeresi, çekiç, mala, kürek, vidanjör gibi aletlere ihtiyacınız yok. Sadece standart bir yıldız tornavida ile bütün montaj işlemlerini tamamlayabilirsiniz. Şimdi elinize tornavidayı alın, yukarı kaldırarak "Gölgelerin gücü adına!" diye bağırın. Artık güç sizde.

Çok nadir olarak penseye ihtiyacınız olabilir. Kasanıza sıkışan anakart montaj vidalarını penseyle çıkartabilirsiniz.

Bilgisayar Toplamak İçin Teknisyen Olmak Şart

Bilgisayarınızın parçalarının nasıl çalıştığını, hangi parçanın ne işe yaradığını bilmiyor olsanız, elektronik hakkında bilgi sahibi olmasanız bile bilgisayar toplamanız mümkün. Sadece bilgisayar parçlarının hangisinin nasıl göründüğünü bilmeniz yeterli. Bu iş için her zaman interneti kullanabilir, parçaların adını aratarak resimlerine göz atabilirsiniz. Parçaların nasıl göründüğünü öğrendikten sonra adım adım bilgisayarınızın parçalarını birleştirebilirsiniz.

Bilgisayarınızın parçalarını monte etmek için şu adımları izleyebilirsiniz:

- İlk olarak kasanızı açın ve güç kaynağını yuvasına vidalayın (Güç kaynağının dahil olduğu bir kasa kullanıyorsanız bu adımı atlayabilirsiniz)

- Kasanızın arka tarafında bulunan bölüme anakartınızın kutusundan çıkan anakart aynasını takın:

- Kasanızın iç bölümüne kasanızın kutusundan çıkan anakart montaj vidalarını anakartınızın üzerindeki vida yuvalarına denk gelecek şekilde takın:

- Montaj vidalarını taktıktan sonra anakartınızı bu vidaların üzerine yerleştirin ve üstten vidalayarak yerine sabitleyin

- Anakartı sabitledikten sonra dikkatli bir şekilde işlemcinizi yerine takın, işlemciyi taktıktan sonra işlemci fanınızı monte edin. Fanı monte ederken kullanma kılavuzundan faydalanın ya da internetten montaj videolarını izleyin. İşlemci fanını yerleştirdikten sonra fanı hareket ettirmeyin, sağa sola oynatmayın veya çekip çıkarmaya çalışmayın. İşlemcinizin üzerine uygulamış olduğunuz termal macun yapışkan nitelikte bir madde olduğu için fanı oynattığınızda veya çektiğinizde işlemcinizin de beraberinde gelmesine yol açacaktır. Bu da işlemcinizin veya anakartınızın pinlerinin yamulmasına, kırılmasına neden olacaktır.

- RAM modüllerinize RAM yuvalarınıza takın. RAM yuvalarınızın nerede olduğunu anakartınızın kullanma kılavuzundan öğrenebilirsiniz

- Sabit diskinizi veya SSD diskinizi yuvasına yerleştirin, vidalayın ve SATA kablosuyla anakartınıza bağlayın, güç kaynağından gelen güç kablosunu sabit diskinize veya SSD'nize bağlayın.

- Sabit diskinize benzer şekilde optik sürücünüzü yerine yerleştirin ve vidalayın, anakartınıza SATA kablosunu bağlayın, güç kaynağınızdan gelen kabloyu optik sürücünüze takın

- Kasanızın  arkasındaki ekran kartı plakalarını ekran kartınızı anakartınız üzerinde yerleştireceğiniz yere göre çıkartın. Ekran kartınızı monte edeceğiniz PCI Express yuvasının nerede olduğunu anakartınızın kullanma kılavuzundan öğrenebilirsiniz: 

- Ekran kartınızı PCI Express yuvasına monte edin ve kasanıza vidalayın. Eğer ekran kartınız üzerinde güç girişi bulunuyorsa güç kaynağınızdan gelen 6 pinlik veya 8 pinlik güç bağlantılarını yapın:

- Kasanızdan gelen açma, kapama, reset atma, sabit disk ışıkları, USB girişleri, ses girişleri gibi bağlantı kablolarını anakartınıza bağlayın. Bu kabloları nasıl bağlayacağınızı anakartınızın kullanma kılavuzundan öğrenebilirsiniz:

- Güç kaynağınızı anakartınıza bağlayın ve güç kaynağınızdan güç alan parçaların kablolarını bağlayın. Bu işi nasıl yapabileceğinizi öğrenmek için bu yazımıza göz atabilirsiniz:

Bilgisayar Güç Kaynağı Nasıl Takılır ve Sökülür?

- Kasa fanlarınızın, işlemci fanınızın ve diğer fanların kablolarını anakartınıza bağlayın. İşlemci fanınıza ve diğer fanlara ayrılmış bağlantı noktalarının nerede olduğunu anakartınızın kullanma kılavuzundan öğrenebilirsiniz.

- Klavye, fare, monitör, hoparlör, güç kablosu bağlantılarını yapın

Artık bilgisayarınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Toplama Bilgisayar Her Zaman Daha Ucuzdur

Hazır bilgisayarlarda bize belli konfigürasyonlar belli fiyatlarla sunuluyor. Fakat bu konfigürasyonlar ihtiyacımızı karşılamıyorsa doğal olarak toplama bilgisayarlara yöneliyoruz. Render, 3 boyutlu modelleme ve oyun gibi amaçlar için toplanan bilgisayarlarda tek bir parça bile basit bir hazır bilgisayarın maliyetinden yüksek olabiliyor.

Eğer kendiniz bilgisayarınızın parçalarını birleştirecekseniz, işletim sistemini kendiniz yükleyecekseniz toplama bir bilgisayar taslağı belirleyip fiyatını hesaplamanız, aynı konfigürasyona sahip bir hazır bilgisayar ile fiyatını karşılaştırmanız en doğrusu olacaktır. Kimi zaman hazır bilgisayardan ucuza bilgisayarınızı toplamanız mümkün olabiliyor. Ayrıca 2. el parçalar temin etmek de maliyeti aşağı çekebiliyor.

Kimi zaman da hazır bilgisayarlarda düzenlenen kampanyalar bu bilgisayarları cazip yapıyor. Bu nedenle piyasayı araştırmak, karşılaştırma yapmak her zaman için mantıklı bir fikir. Ama en önemli nokta ihtiyaç belirlemek ve ihtiyacınıza uygun bilgisayarı seçmek.

Umarız yazımız bilgisayar toplama konusundaki ön yargılarınızı ve korkularınızı yenmenize yardımcı olmuştur.

Uygun Fiyatlı Oyun Bilgisayarı Nasıl Toplanır?

İyi Bir Oyun Bilgisayarının En Önemli Kriteri Nedir?

YORUMLAR