Avast ile Açılışta Başlangıç Taraması Nasıl Yapılır?

Avast Antivirüs programında başlangıç taraması nasıl yapılır, kapatmak için hangi yol izlenir sorularının yanıtı bu yazımızda.

Avast ile Açılışta Başlangıç Taraması Nasıl Yapılır?

Bu rehber yazımızda Windows PC’lerini güncel güvenlik tehditlerinden korunmak için ücretsiz ve etkili antivirüs programı Avast Free Antivirüs’ü kullanan kullanıcılarımız için başlangıç (açılış) taramasını nasıl yapacaklarını ve kapatmak için nasıl bir yol izleyeceklerini adım adım gösteriyoruz. İşletim sistemi açılmadan sinsi bir şekilde çalışmasını sürdüren bir virüsle başınız dertteyse, tam tarama yapmanıza rağmen zararlı yazılımı kaldıramadıysanız bu yazımız oldukça işinize yarayacaktır.

İnternette gezinme esnasında veya taşınabilir bir cihaz üzerinden farkında olmadan bilgisayarınıza sızan zararlı yazılımlar genellikle tüm antivirüs programları tarafından tam sistem taraması uygulandığında kaldırılır ve sistemi yeniden başlattığınızda eski çalışmanıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Ancak bazı virüsler -ender de olsa- sisteme yerleşttikten sonra tam taramada dahi kendini başarılı bir şekilde saklayabilir ve bilgisayarınızı açtığınız anda diğer dir deyişle işletim sistemi yüklenmeden devreye girer. Sistemin açılış hızını ciddi anlamda etkileyen bu tip virüslerden kurtulmanın tek yolu ise başlangıç taraması yapmaktır. Ancak Kaspersky, Norton gibi popüler antivirüs programları dahil çoğu güvenlik programı bu seçeneği sunmaz. Recovery Tool adını verdiklerini ayrıca indirip yüklemeniz gereken kurtarma araçlarına yönlendirilirsiniz. Bu araçlarla başlangıç virüslerini temizlemek mümkündür ancak bu yazılımlar hem yüksek boyutlu olduklarından hemen indiremezsiniz, hem de uzun bir kurulum ve hazırlanma aşaması gerektirir. Neyse ki bu aracı entegre şekilde sunan antivirüs programları da mevcut.

Windows 10 Teknik Önizleme sürümünde dahi sorunsuz bir şekilde çalışan nadir antivirüs programlarından biri olan Avast Free Antivirus 2015 ile başlangıç taraması yaparak virüsleri sonsuza dek sistemden uzaklaştırmak oldukça basit. Sadece birkaç adımda başlangıç taramasını başlatabiliyorsunuz. Lafı fazla uzatmadan Avast’ın sunduğu bu seçeneği nasıl kullanacağınıza geçmek istiyorum:

Avast ile Başlangıç Taraması Yapma:

  • Öncelikle Avast Free Antivirus programının son sürümünü Windows PC’nize indirip kurmanız gerekiyor. Kurulum işleminin ardından otomatik olarak kısa bir tarama gerçekleşiyor ve sonrasında aşağıdaki başlangıç ekranı sizleri karşılıyor:

  • Sol panelde “Tara”yı buluyor ve ardından “Virüs Taraması Yap”ı seçiyorsunuz.

  • Tara penceresinde, başlangıç taraması yapacağınızdan açılır menüden “Açılış Taraması”nı seçmeniz gerekiyor.

Bu noktada doğrudan “Başla” butonuna tıklayarak Avast’ın varsayılan olarak sunduğu ayarlara göre başlangıç taraması yaptırabileceğiniz gibi “Ayarlar” bağlantısına tıklayarak ek seçeneklere ulaşabiliyorsunuz. Bu ek seçeneklerden ikisi oldukça önemli:

Taranacak Bölgeler:

Başlangıç taraması yaptırmak için seçtiğiniz alanlar oldukça mühim. Burada varsayılan olarak sistemi sürücüsü (yani işletim sisteminizin kurulu olduğu alan) ve otomatik başlayacak şekilde ayarlanmış programlar seçeneği karşımıza çıkmakta. Dilerseniz bunlar haricinde tüm sürücülerin (oyun için ayrı işletim sistemi için ayrı bir sistem kullanıyorsanız) taranmasını veyahut zip, rar gibi sıkıştırılmış dosyaların da taranmasını istediğinizi “Ekle” butonuna tıklayarak isteyebiliyorsunuz.

Tehlikeli Bulunduğunda Yapılacak İşlem:

Başlangıç taraması yaptırdığınızda Avast herhangi bir zararlı tespit ederse burada belirlediğiniz seçeneğe göre hareket eder. Örneğin; Sor olarak ayarlarsanız tespit edilen zararlı kaldırılmadan önce size sorulur. Veya sili seçerseniz zararlı size sorulmadan anında temizlenir. Buradaki seçeneği “Sor” olarak ayarlamanızı yani değiştirmemenizi öneririm.

  • Ek seçeneklere de göz attıktan sonra taramayı başlatmak için “Başla” butonuna tıklamanız ardından çıkan uyarıy “Evet” olarak yanıtlamanız yeterli oluyor. Şayet o anda bilgisayarınızda önemli bir işlem yapıyorsanız “Hayır”ı seçebilir ve sistemin bir sonraki başlamasında başlangıç taramasının uygulanmasını sağlayabilirsiniz.

Avast Başlangıç Taraması Kapatma:

  • Başlangıç taramasını kapatmak için tek yapmanız gereken Tara ekranında Açılış taramasının hemen yanındaki “Programlama” butonuna tıklamak.

Avast Virüs Silme Nasıl Yapılır?

YORUMLAR