Apple'ın iPhone X Hakkında Söylemediği 7 Özellik

Dün Türkiye saatiyle 19:30’da başlayan, Apple’ın 10. yılına özel düzenlenen etkinlikte tanıtılan ve herkesin merakla beklediği iPhone X, karşımıza düne kadar sızdırılanlardan çok da farklı olarak çıkmadı. Biz de ne yapalım, şaşırmış gibi yaptık.

Apple'ın iPhone X Hakkında Söylemediği 7 Özellik

Dün Türkiye saatiyle 19:30’da başlayan, Apple’ın 10. yılına özel düzenlenen etkinlikte tanıtılan ve herkesin merakla beklediği iPhone X, karşımıza düne kadar sızdırılanlardan çok da farklı olarak çıkmadı. Biz de ne yapalım, şaşırmış gibi yaptık.

Aaaa! Çerçevesiz ekran!! Ooooo! 4 kamera!! Amanın!! Yüz tanıma!

Peki dün etkinlik esnasında iPhone X hakkında dile getirilmeyenler nelerdi? İşte sizin için fazladan 7 bilgi.

1. 256 GB iPhone X Bin 149 Dolar

Dün, 999 dolar olarak tanıtılan iPhone X, yeni ismiyle iPhone 10, 64 GB kapasiteye sahip. Dün ekranda beliren ve herkesin istemsiz fotoğraf çekip, fiyatları 4’le çarpıp, tahmini vergi ekleyip hesaplamalar yapmasına sebep olan fiyat listesinde, yeni iPhoneların en ucuzlarına yer verildi.

Malum, algı yönetimi. Her ne kadar sahnede 256 Gb’lık iPhone X’den söz edilse de fiyatından bahsedilmedi. Hele bu fiyatın içine 199 dolar değerindeki AppleCare’in (Teknik Destek) dahil olmadığından hiç mi hiç bahsedilmedi.

Hooop, gitti mi eller hesap makinesine?

2. Hızlı Şarjı Destekliyor

Şimdi haklarını yemeyelim, etkinlik başında bu özellikten bahsedildi. Ancak çok sayıda özelliği bir arada, hızlı hızlı geçen Tim Cook ve diğer üst düzey yöneticiler, adeta iPhone X’e gelene kadar at koşturdu. İyi hoş, biz de bunun için gelmiştik de, iPhone X tanıtılırken de sanki biraz aceleye geldi ve neredeyse tüm iOS sevenlerin merakla beklediği bu özelliğe yeniden değinilmedi.

iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X Apple’ın hızlı şarjı destekleyen ilk telefonları olarak tarihe geçti. Bu da yeni iPhoneların yarım saat içerisinde yüzde 50 şarjının doldurulabileceği anlamına geliyor.

3. Galileo Desteği

iPhone, uzun zamandır ABD ordusuna GPS ağı için yerleşik destek veriyor. Şirket 2011'de Rusya'nın uydu konumsal sistemi olan Glonass'a da destek sağlamaya başlamıştı. Yeni iPhonelar 2016 sonundan itibaren, Avrupa’nın yeni uydu sistemi olan Galileo’yu destekleyen ilk modeller olacak. Apple ayrıca, Asya-Pasifik bölgelerinde daha iyi konumlandırma için QZSS'ye de destek sağlıyor. Kısacası, iPhone'unuzla kaybolmak her zamankinden daha zor olacak.

4. Ekran, Galaxy Note 8'de Olduğu Kadar Parlak değil

Şimdi bu ayrıntıyı kısaca şöyle açıklayayım. Normal bir ekranın parlaklık ölçümü 300 nits ise bu ekranın parlaklığının gayet iyi olarak kabul edilmesi anlamına gelir. Yeni iPhone’un ekranı 650 nits, ki bu da demektir ki çok çok iyi!

Ancak belirtmek istediğimiz şu ki, ne yazık ki bu değer Samsung’un son amiral gemisiyle karşılaştırıldığında oldukça geride kalıyor. Tam tamına bin 240 nits parlaklık derecesine çıkabilen Note 8, ‘gelmiş geçmiş en parlak telefon ekranı’ özelliğini Apple’a kaptırmadı.

5. Selfie Kamerası İyileştirilmedi

Her ne kadar Apple gözümüzü yeni emoji uygulaması ve yüz tanıma sistemiyle boyamaya çalışsa da yeni iPhoneların ön kamera özellikleri iPhone 7 ile tamamen aynı. Yeni modellerde daha iyi sensörler ve gelişmiş görüntü işleme gibi özelliklerle iyileştirmeye giden Apple, 7 megapikseli geçmiş ön kameralar için bizleri en az 1 sene daha bekletecek.

6. HEIF ve HEVC Formatlarını Destekliyor

HEIF yani ‘high efficiency image format’ meali, yüksek verimli görüntü formatı. HEVC yani ‘high efficiency video compression’ anlamı, yüksek verimlilikte video sıkıştırma.

Apple geçtiğimiz Haziran ayında gerçekleşen ‘Worldwide Developers Conference’ (WWDC) Türkçesi, Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı’nda bu özelliklerden zaten bahsetmişti. Belki de bu sebeple dün etkinlik sırasında yeni modellerin sahip olacağı bu yeni formatlara değinilmedi. Kısacası bu yeni özellikler, fotoğraf ve videoların depolanması sırasında sıkıştırılmasını, medyanın kalitesinden kaybetmezken hafızada daha az yer kaplamasına yardımcı olacak.

Bu niçin önemli derseniz eğer, zaten ateş pahası olan iPhone X’lerin, 64 GB’lık modelinin yeterli olabileceğini ummamızı sağlıyor. Malum dostlar, umut fakirin ekmeği.

7. Bildirim Merkezi, Her Zaman Olduğu Yerde

Biliyorsunuz yeni iPhone X’in ‘home’ yani ana menüye dönmemizi sağlayan tuşu artık yok. Ekranı yukarı kaydırarak ana sayfaya dönmemize olanak veren yeni modelde, bildirimlerin her zamanki gibi yukarıdan aşağı çekildiğinde görülmesi önemli bir detaydı. Her ne kadar sahnede bu ayrıntıya yer verilmemiş olsa da içinizden “Yuh artık onu da nereye sokacaklardı” diyor olmanız gayet mantıklı. Neyse biz söylemiş olalım da.

iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X Karşılaştırması

iPhone X Tanıtıldı, İşte Özellikleri

YORUMLAR