Apple'ın 2016 MacBook Pro'da Yer Vermediği 5 Teknoloji

Hello Again etkinliğinde tanıtılan Apple MacBook Pro (2016) ile tarihe gömülen 5 teknolojiyi listeledik.

Apple'ın 2016 MacBook Pro'da Yer Vermediği 5 Teknoloji

"Hello Again" etkinliğinde tanıtılan 2016 model yeni MacBook Pro, Şimdiye kadarki en ince ve hafif, en iyi ekrana sahip aynı zamanda en güçlü MacBook Pro olma özelliğini taşıyor. Hem tasarım hem de donanım tarafında iyileştirmeler yapılan cihaz etkileyici olsa da birçok teknolojiyi de tarihe gömüyor.

Apple’ın iPhone 7 tanıtımıyla açtığı Apple TV ile devam ettiği MacBook Pro ile son noktayı koyduğu "Hello Again" etkinliğinde merakla beklenen MacBook Pro (2016) sahneye çıktı. Yeni MacBook Pro, tasarım tarafında klavye üzerinde Touch Bar ve Touch ID sensörünü barındırmasıyla; donanım tarafında da USB Type-C portlarıyla dikkatleri üzerine çekti.

Yeni 2016 MacBook Pro İlk İzlenim:

MacBook Pro (2016) yeni uzay gri rengiyle büyülese de portlarıyla çoğu kullanıcıyı üzdü. Yeni MacBook Pro bir önceki modele göre bariz daha ince, daha hafif ve daha az yer kaplıyor ancak Apple, incelik uğruna en çok kullanılan portların tümünden vazgeçmiş. Touch Bar ve Touch ID sensörlü 13 inç ve 15 inç MacBook Pro’da toplam 4 adet USB Type-C portunun haricinde sadece 3.5mm kulaklık girişi yer alıyor. Ne HDMI, ne USB 3, ne de SD kart okuyucu yer almıyor. Cihaz her ne kadar profesyonellere yönelik yapılsa da günümüzde hala geçerliliğini koruyan bu portlardan vazgeçmemeliydi Apple. En azından iki USB 3 iki de USB Type-C portu şeklinde yapılabilirdi diye düşünüyorum.

Şimdi biraz daha detaya inelim ve yeni MacBook Pro’yu satın almayı düşünenler için nelerden vazgeçmek zorunda kalacaklarını bir başka ifadeyle Apple’ın pahalıya sattığı veya üçüncü parti şirketlerin lisanslı adaptörlerini kullanmadan faydalanamayacakları teknolojilerden bahsedelim.

Yeni 2016 MacBook Pro Eksileri:

HDMI:

Yeni satın aldığınız MacBook Pro’yu TV’ye bağlamak istediğinizde, Apple TV’niz yoksa arayacağınız HDMI portunu boşuna aramayın; yok. İncelikten ödün vermemek için koyulmadığını düşündüğümüz HDMI portuna ihtiyaç duyduğunuzda Apple’ın kendi online mağazası üzerinden 259 TL’ye sattığı USB-C Dijital AV Çoklu Bağlantı Noktası Adaptörü’nü satın almanız gerekiyor. Oldukça pahalı bu adaptörü başka yerlerde de bulma şansınız elbette var ancak böylesine ince tasarlanmış, uzay gri rengiyle şık duran bir cihazda uçta sallanan beyaz renkli bir adaptörün olması iyi bir görüntü oluşturmayacaktır.

USB 3:

Yeni MacBook Pro’nun tüm USB girişleri 3.1 Type-C türünde. Bu da ucu USB Type-C olmayan aygıtlarınızı doğrudan kullanamayacağınız daha da kötüsü telefonunuzu şarj edemeyeceğiniz, fotoğraf ve videolarınızı bilgisayarınıza yedekleyemeyeceğiniz anlamına geliyor. A tipi USB girişine sahip aygıtını kullanabilmeniz içinse yine Apple’ın oldukça pahalıya sattığı USB-C - USB Adaptörü (79 TL), USB-C Dijital AV Çoklu Bağlantı Noktası Adaptörü (259 TL) satın almanız gerekiyor. Fotoğraflarınızı SD karttan bilgisayara aktarma noktasında da yine bir adaptöre ihtiyacınız olacak.

SD Kart Okuyucu:

Sadece fotoğrafları aktarmak için değil bilgisayarın depolama alanını da genişletmenize imkan tanıyan SD kart slotu, yeni MacBook Pro’da arayacaklarınız arasında olacak. SD karttaki verileri bilgisayarınıza kopyalamak istediğinizde yine bir masraf kapısı açılacak; USB-C kart okuyucu (SanDisk Extreme Pro SD UHS-II Card USB-C Reader gibi) satın almanız gerekecek. Bu ürünlerin de fiyatı tahmin edeceğiniz üzere çok ucuz değil.

ESC ve Fonksiyon Tuşları:

Yeni MacBook Pro’nun klavyesinin üzerine konumlandırılmış OLED dokunmatik ekran, kullandığınız uygulamaya göre değişkenlik gösteren kısayollar sunuyor. Kısayolların sadece Apple uygulamalarına özel olmaması da güzel. Klavyede dikkat çeken diğer nokta da Force Touch özellikli trackpad’in iki kat büyütülmesi. Hem Touch Bar’ın gelmesi hem de trackpad’in büyütülmesi beraberinde bir eksikliği getiriyor. Fonksiyon tuşlarının yanı sıra gün içerisinde fazla kullanmadığımız ESC tuşuna yeni MacBook Pro ile birlikte veda ettik. Daha doğrusu bu tuşlar mevcut klavyelerdeki gibi ayrı olarak yer almıyor; OLED ekranda karşımıza çıkıyor.

MagSafe:

MacBook Pro kullanıcılarının favorisi MagSafe, 2016 model MacBook Pro’da yer almıyor. Güç girişinin zarar görmesini engellemenin yanı sıra gece vakti güç girişine erişimi kolaylaştıran MagSafe, yine incelik uğruna feda edilen bağlantı noktaları arasında.

MacBook Air:

Yeni MacBook Pro modellerinin tanıtılmasıyla birlikte hem Retina ekransız MacBook Pro hem de MacBook Air, rafa kaldırıldı. 2016 MacBook Pro satın almak istediğinizde 13 inç iki model (birinde Touch Bar ve Touch ID sensörü var diğerinde yer almıyor) 15 inç (profesyonellere yönelik tasarlanan üst seviye model) olmak üzere üç farklı seçeneğiniz var. Ayrıca 2015 Retina ekran MacBook Pro satışta. Hangisi seçerseniz seçin ekran Retina ancak MacBook Air’ı satın almayı düşünürseniz Retina opsiyonu olmadığı gibi desteklenen en yüksek çözünürlük 1440 x 900.

Türkiye fiyatı 5.999 TL’den başlayan MacBook Pro 2016, daha hızlı işlemci ve grafik işlemci, Touch ID parmak izi sensörü, Touch Bar ikinci ekran, daha geniş Force Touch trackpad, geniş renk gamına sahip daha parlak ekran, daha fazla kullanım süresi, temel model için daha fazla bellek, 4 USB-C / Thunderbolt 3, daha hızlı ssd, uzay gri rengi ile dikkat çekiyor. A tipi USB, HDMI, Thunderbolt 2, Mini DisplayPort, SD kart portu, MagSafe, ayrı fonksiyon tuşları barındırmaması eksikleri arasında.

YORUMLAR