Anne Dırdırından Kurtulmanızı Sağlayacak Oyunlarla İlgili 11 Gerçek

Oyunlar hakkındaki klişeleri yazımızdaki kanıtlarla yerle bir edin!

Anne Dırdırından Kurtulmanızı Sağlayacak Oyunlarla İlgili 11 Gerçek

Oyun oynamak günümüzde en yaygın olarak tercih edilen eğlence yöntemlerinden biri. Oyunlar bizi farklı dünyaya sürüklüyorlar ve hayal gücümüzü çalıştırmamızı sağlayarak sıradışı bir şekilde vakit geçirmemizi mümkün kılıyorlar. Fakat durum bizim için oldukça keyifliyken etrafımızdaki insanlar için aynı etkiyi yaratmayabiliyor. Birçoğumuz uzun süre oyun oynadıktan sonra annemizin "Sen hala yatmadın mı?" serzenişleriyle karşılaşmışızdır. Bunun yanında oyunların insanları zombileştirdiği ve beyni uyuşturduğu yönünde ortaya atılan iddialar oyunların kötü bir şöhrete sahip olmasına neden oluyor.

Kimi durumlarda oyunların gerçekten sağlık açısından risk oluşturabildiğini belirtmekte fayda var. Fakat bu riskler sadece ve sadece olağanüstü şartlar mevcut olduğunda söz konusu oluyor. Örnek olarak; hiç uyumadan günlerce oyun oynamak ya da silahla vurulduktan sonra oyun oynamaya devam etmek. Verdiğimiz bu örnekler dünyanın farklı yerlerinde yaşanmış olaylar. Günlük hayatımızda bu tür şartları oluşturmamız veya benzer olaylara dahil olmamız hemen hemen imkansız gibi.

Günümüzde oyunların faydaları ve zararları üzerine yapılan bilimsel araştırmalar bir hayli yüksek sayıya ulaştı. Bu da oyun oynama alışkanlıklarımıza farklı bir açıdan bakmamız açısından bize gerekli kaynakları sağlıyor. Ayrıca insanların oyunlar hakkındaki kalıplaşmış görüşlerini değiştirmeleri için oldukça sağlam veriler ortaya çıkıyor. Yani oyunların vakit kaybı olduğu ve oyun oynayanların benliklerini kaybettiklerine dair söylemlere karşı elimizde artık bilimsel kanıtlar var.

Peki oyunların kötü şöhretini ve çevremizdekilerin oyunlar hakkındaki asılsız iddialarını yıkmamızı sağlayacak bu bilimsel veriler neler? İşte bu 11 madde:

Oyunlar Göz Sağlığınıza Faydalıdır

Evet yanlış duymadınız, oyunlar aslında gözlerinize faydalı aktiviteler. Üstelik bunu biz de uydurmuyoruz, yapılan bilimsel bir araştırma bu iddianın büyük oranda gerçek olduğunu kanıtlıyor.

Uzun süre oyun oynamanın gözlerimizi bozacağı çevremizde en sık karşılaştığımız klişelerden biri. Bu asparagas yargı Kanada'daki McMaster Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma tarafından çürütülmüş, ayrıca oyun oynamanın gözlere zararlı olmadığının kanıtlanmasının yanısıra yararı bile olduğu gözlemlenmiş. Bu deneyde katarakt problemleri yaşayan bir grup deneğe bir ay boyunca FPS türündeki Medal of Honor oyunu oynatılmış. Deneklerden bu ay içerisinde en az 40 saat oyunda vakit geçirmeleri istenmiş. Deney süresi dolduğunda ise deneklerin hareketli öğeleri seçme ve yüzleri tanımlama gibi görsel yeteneklerinde yüzde 83 oranında bir artış elde edilmiş.

Bu sonuçları destekleyebilecek başka bir bilgi ise gözlerimizin anatomik yapısıyla ilgili. Gözlerimizin hareketini sağlayan göz kaslarımız tıpkı vücudumuzun diğer kasları gibi kullanılmadıkları sürece zayıflarlar. Bu durumda gözlerinizin anlık olaylara tepki vermesi zorlaşır. Oyunlardaki hareketli görüntüler ve ince detaylar ise göz kaslarınıza düzenli egzersiz yaptırmanızı sağlıyor.

Bilgisayar kullanmanın göz bozukluğuna yol açtığı hakkındaki asparagaslara bu yazımızda detaylı olarak değinmiştik:

Monitörler Gerçekten Sağlığa Zararlı mı Yoksa Bu Bir Efsane mi?

Oyunlar Genç Kalmanızı Sağlıyor

Oyunların ruhunuzun genç kalmasını sağladığı gibi bedensel olarak da genç kalmanızı sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmış gerçek. Bu veriye ulaşabilmek için 2013 yılında Iowa Üniversitesi özel bir deney gerçekleştirmiş. Söz konusu deneyde deneklerin muhakeme yetenekleri üzerinde oyunların nasıl bir etki yarattığı ölçümlenmiş. 1 sene boyunca süren testte deneklere beynin hızını ve verimliliğini ölçen bir oyun oynatılmış. Bu sayede yaşlandıkça azalan muhakeme yeteneğinin oyun oynadıkça nasıl bir değişikliğe uğradığı ile ilgili veriler toplanmış. Sonuçta oyunu oynayanların 3 yıllık bir zihinsel kazanım elde ettiği ortaya çıkmış. Oyunlar belki yüzünüzde kırışıkların oluşmasına engel olmayabilirler ama beyninizi zinde tutabilirler.

Oyunlar Sayesinde Daha İyi Konsantre Olabilir, Birden Fazla İşi Aynı Anda Daha Başarılı Bir Şekilde Yürütebilirsiniz

FPS oyunları algılarınızı zorlamaları ve el - göz koordinasyonunuzu test etmeleri açısından ön plana çıkan oyunlar. Nişan alma yeteneklerinizi konuşturduğunuz bu oyunlar özellikle online karşılaşmalarda yüksek tansiyon ve adrenalin sunuyorlar. Bu tür bir oyunda belli bir noktaya odaklanarak nişan almanız oyunun sonu anlamına gelebiliyor; çünkü bir FPS oyununda başarılı olabilmenin altın kuralı etrafınızdaki öğelerin farkında olmanız. Bu da ister istemez sizi bir yandan nişan almaya diğer yandan da farklı görsel ve işitsel öğelere dikkat etmeye itiyor. Bu durumun beyniniz için doğal bir çoklu işlem yürütme egzersizi olduğu söylenebilir.

Peki FPS oyunlarının bu hızlı ve heyecanlı yapısı gerçekten de zihinsel yeteneklerimizi geliştirmemiz için işe yarıyor mu? Cenevre Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada hızlı ve yoğun aksiyon içeren bu tür oyunların zihninize pozitif etkide bulunduğu ve konstantrasyon ve çoklu işlem yürütme yeteneklerini geliştirdiği gözlemlenmiş. Bu tür oyunları oynayan oyuncuların görsel ve işitsel şeyleri beyinlerinde işlerken daha başarılı oldukları bu sayede kanıtlanmış. Bu da neticede oyuncuların konsantrasyonlarını kaybetmeden dikkatlerini anlık olarak başka yerlere vermelerini kolaylaştırıyor.

Oyunlar Depresyonlarla Mücadele Etmenize Yardımcı Oluyor

Depresyonun altında çeşitli biyokimyasal nedenler yatmakta. Bu biyokimyasal nedenler beyninizin 2 farklı bölgesinde küçülmeye neden olunca depresyona yakalanmanız kolaylaşıyor ve depresyonlardan çıkmanız zorlaşıyor. Hafıza ve öğrenme ile motivasyon işlemlerini yürüten bu iki beyin bölgesi oyunlar tarafından sıkça kullanılıyor ve bu sayede düzenli bir şekilde uyarılıyorlar. 

Yapılan bir araştırma beynin bu iki bölgesinin oyunlar tarafından etkili bir şekilde kullanılmasının bu bölgelerdeki küçülmeyi engellediğine işaret ediyor. Bu da oyunların zihin sağlığınıza katkıda bulunduğunu gösteriyor. Yani oyun oynayan birinin depresyona girmesinin daha zor olduğunu ve depresyondan daha kolay kurtulabildiğini söyleyebiliriz.

Oyunlar Karar Alma Yeteneğinizi Güçlendiriyor

Yüksek tempolu aksiyon oyunları oynamak konsantrasyonunuzu ve çoklu işlem yürütme yeteneğinizi geliştirebildiği gibi hızlı karar alma yeteneğinizi de geliştiriyor. Bu iddianın kanıtlanabilmesi için Rochester Üniversitesi özel bir deney gerçekleştirmiş. Bu deneyde bir grup deneğe yüksek hızlı ve yoğun aksiyon içeren bir online FPS oyunu oynatılırken diğer gruba da aksiyon içermeyen ve rahat bir şekilde karar alabilecekleri The Sims oynatılmış. İlk grup sorulan sorulara çok daha hızlı bir şekilde cevap vermiş, ayrıca verilen cevaplar da diğer grupla aynı doğruluk oranına sahipmiş.

Oyunlar Sayesinde Travmalarınızı Atlatabilirsiniz

Oyunların zihinsel problemlerinizi ve travmalarınızı atlatmanız için bir ilaç olarak kullanılabildiğini söyleyebiliriz. Bunu söylerken dayanağımız da Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bir deney. Bu deneyde bir grup deneğe şiddet içeren ve travmatik etkiler bırakabilen resimler gösterilmiş ve ardından 10 dakika boyunca Tetris oynamaları istenmiş. Diğer grup ise bu görüntülere maruz kaldıktan sonra herhangi bir oyun oynamamış. Sonuçta ilerleyen haftalarda Tetris oynayan grupta daha az duygusal dalgalanmalar ve geçmişe dönüşler yaşanmış.

Oyunlar Kötü Alışkanlıklarınızla Mücadele Etmenize Yardımcı Oluyor

Oyunlar her ne kadar vakit öldürmek için tercih ettiğimiz eğlence yöntemleri olsalar da aslında birçok kötü alışkanlığımızı unutmamızı sağlayarak sağlığımıza katkıda bulunuyorlar. Bu da bizi sağlığımız için harcayacağımız para ve zamandan kurtarıyor. Peki oyunlar kötü alışkanlıkalr konusunda bize nasıl yardımcı oluyor?Bu soruyu cevaplayabilmek için Plymouth Üniversitesi ve Queensland Üniversitesi ortak bir deney yürütmüşler.

Deneyde bir grup denekten alkol, sigara, yiyecek ihityacı veya cinsel ihtiyaç hissettiklerinde bir SMS mesajı göndermeleri ve hemen 3 dakika süren bir oyun oturumuna başlamaları istenmiş. Diğer grup ise sadece SMS mesajı göndermiş ve oyun oynamamış. Deney sonucunda oyuncularda bu alışkanlıklarına duyulan ihtiyaçlarda yüzde 14 civarında bir düşüş gözlemlenmiş.

Oyunlar Doğru Seçimler Yapmamıza Yardımcı Oluyor

Oyunlarla ilgili en büyük klişelerden biri de bizi gerçek hayattan kopartarak şiddete yönelttikleri hakkındaki iddialar. Bu iddiaların yaygın olmasının nedeni de kolay bir şekilde hit kazanmak isteyen medya kuruluşları. 

Peki bu iddianın bilimsel dayanağı var mı? 2014 yılında Buffalo Universitesi tarafından yapılan bir araştırmada oyunlarda kötü kahramanları seçmenin ve yanlış bir şekilde davranmanın gerçek hayatla bağlantısı araştırılmış. Bu araştırmada denek olan oyunculardan kötü kahramanları seçmeleri ve oyunları etik kurallarının dışında kararlar vererek oynamaları istenmiş. Deney sonunda suçluluk duyguları ölçümlenmiş. Ortaya çıkan sonuçlarda ise deneklerin suçluluk duygularında artış gözlemlenmiş ve etik kuralları hakkında pozitif olarak daha hassaslaştıkları not edilmiş. Bu da oyunlarla ilgili en büyük klişelerden birini yıkan bir sonuç.

Oyunlar Sizi Daha İyi Bir Cerrah Yapmakta

Buradaki cerrah gerçek hayatta sağındaki solundaki insanları biçen bir cani ya da Surgeon Simulator oyununda ustalaşmış bir oyuncu anlamına gelmiyor. Bahsi geçen cerrahı tıbbi anlamıyla kullanıyoruz; yani ameliyatlara giren doktorlardan bahsediyoruz. Iowa Üniversitesi'nin doktorlar üzerinde yaptığı bir deneyde doktorlar 2 gruba ayrılmış. Bir gruptan haftada 3 saat video oyunlar oynamaları istenmiş. Diğer grup ise bu süre boyunca hiç oyun oynamamış. Deneyin sonunda doktorların ameliyat performansları ölçülmüş. Oyun oynayan doktorların laparoskopik ameliyatlarda yüzde 37 daha az hata yaptıkları ve operasyonları yüzde 27 daha hızlı tamamladıkları gözlenmiş. Oyunların bu konuda oldukça ciddi bir faydası olduğu söylenebilir. Eğer doktor olmayı düşünüyorsanız oyun oynamayı ihmal etmemenizde fayda var. 

Oyuncular Bilime Katkıda Bulunabiliyorlar

Hiç oyun oynayarak bilime katkıda bulunabileceğinizi düşünmüş müydünüz? Bu işi gerçekleştirmenizi sağlayacak farklı online oyunlar mevcut. Hem eğlenebileceğiniz hem de bilime katkıda bulanabileceğiniz bu tür oyunlardan biri olan Foldit sayesinde oyuncular 2011 yılında maymunlarda AIDS'e sebep olan virüsün yapısını çözmeyi başarmış. 2014 yılında ise sentetik kimyada kullanılan önemli bir protein yine Foldit aracılığıyla yeniden tasarlanmış.

Oyunlar Sizi Zengin Edebilir

Her geçen yıl oyunculuk kültürü giderek artan bir ilgi kazanıyor. Artan yayın sayıları, dünya çapındaki ödüllü oyun turnuvaları, oyun sektöründeki iş imkanları bu gelişen oyun kültürüne bağlı olarak karışımıza çıkmakta. YouTube üzerinde yaptıkları yayınlarla hayatını kazanan ve hatta milyon dolarları cebine indirmeyi başaran Jordan "CaptainSparklez" Maron gibi oyuncular bize hayatı sorgulatıyorlar. Binlerce dolarlarlık ödüllerin dağıtıldığı oyun turnuvaları ise profesyonel oyunculuğun önemini gösteriyor.

Belki yaptığınız yayınlardan milyon dolarlar kazanamayabilirsiniz ya da profesyonel bir takımla dünya çapındaki turnuvalara katılamayabilirsiniz; fakat yine de gelişen oyun sektörü içerisinde kendinize bir iş imkanı bulabilmeniz mümkün.

Artık elinizde oyun oynamanızdan şikayet eden ebeveynlerinize ya da arkadaşlarınıza gösterebileceğiniz kapı gibi bir belgeniz var. İyi eğlenceler!

İşte Steam Üzerinde En Çok Oynanan Oyunlar

YORUMLAR