Android Oreo ile Gelecek 14 Yenilik

Google'ın işletim sistemi Android'in yeni sürümü tanıtıldı. Yeni sürümde bizleri bekleyen tüm yenilikler yazımızda.

Android Oreo ile Gelecek 14 Yenilik

Google'ın mobil işletim sistemi Android'in yeni sürümü olan 8.0 tanıtıldı ve adının Oreo olacağı kesinleşti. Android O, öncelikli olarak Google cihazlarına yani Pixel, Pixel XL ve Nexuslara dağıtılacak. Sonraki etapta ise Android One cihazlarının olacağı düşünülüyor. Diğer markaların ise kendi düzenlemelerini yaptıktan sonra kullanıcılarına güncellemeyi dağıtması bekleniyor.

Peki Google'ın tatlı mı tatlı Android Oreo'su bizlere neler sunacak, ne gibi yenilikleri bizlere getirecek? Şimdi bunlara göz atalım. 

1- Yeni Emojiler

Yıllardır kullandığımız emoji klavyesine hoşçakal deme vakti gelmiş gibi görünüyor. Çizgi film karakterlerine benzetebileceğimiz yeni emojiler ve yeni emoji klavyesi Android Oreo'da bizlerle olacak.

2- Picture in Picture Özelliği

Samsung ve Sony gibi markalarda görmeye alıştığımız ekranı ortadan bölmeye gerek kalmadan iki uygulamayı aynı anda çalıştırma fonksiyonu artık Android'in en saf halinde de olacak. Markaların bunu ayrıca eklemesine gerek kalmayacak. Tabi burada uygulama geliştiricilerin vereceği destek çok önemli.

3- Uygulama Kısayolları

iPhone'larda görmeye alışkın olduğumuz 3D Touch ile açılan uygulama kısayol menüsü, Android Nougat ile Android işletim sistemi kullanan telefonlara da gelmişti. Google şimdi ise bunu bir üst seviyeye taşıyarak bu özelliği daha gelişmiş şekilde bizlerle buluşuturuyor. Aynı zamanda Android Oreo ile widgetların da geliştirileceği açıklandı. 

4- Yeni Ayarlar Menüsü

Koyu renk bir ayarlar menüsünden daha çok Samsung'un Android 7 ile sunduğu açık renk ayarlar menüsüne benzer bir menüye geçiş yapılacak. Bu menüde sol taraftan kaydırılarak çekilen ve ayarlar içerisinde daha hızlı gezinmeye olanak sunan pencere gidecek. Ve tüm ayarlar yeniden kategorize edilmiş olacak. Yani ayarlar menüsüne alışmamız kısa da olsa zaman alabilir.

5- Akıllı Metin Seçimi

 

Yukarıdaki GIF'te de gördüğünüz gibi Android Oreo'da eğer kopyalamanız ve daha sonra da aramanız gereken bir metin varsa bunu iki adımda yapmanıza gerek kalmayacak. Eğer bir telefon numarası seçerseniz metin seçme menüsünde "Ara", bir adres seçerseniz ise "Google Maps" seçeneği olacak. Yine de belirtmekte fayda var, bu özellik telefonunuzda bulunan uygulama ve Google'ın sunduklarına göre değişiklikler gösterebilir. 

6- Güvenlik Menüsü

Açık kaynak kodlu olması sebebiyle güvensiz olduğu düşünülen Android'in; güvenli olduğu konusunda kullanıcıları rahatlatmak isteyen Google, güvenlik ayarları kısmına uygulamaların hangi sıklıkla tarandığını gösteren bir bölüm eklemiş. Böylece herhangi bir güvenlik tehdidinde, Android Oreo en büyük yardımcınız olacak. 

7- Otomatik Kablosuz Ağ Aramayı Açma

Android Oreo'nun kullanıcıları en çok sevindirecek özelliklerinden biri de sanırım bu olacak. Telefonunuz GPS'e göre evden çıktığınızda kablosuz ağ aramayı kapatacak, eve ya da daha önceden kaydettiğiniz bir yere geldiğinde kablosuz ağ aramayı tekrar aktif hale getirecek. Böylece kablosuz ağları açmayı unutup mobil veri paketinizi bitirme ihtimaliniz ortadan kalkacak.

8- Yeni Batarya Ayarları

Bataryamızı hangi uygulama ne kadar tüketmiş bunu şimdiye kadar yüzde olarak görebiliyorduk. Ancak bundan sonra daha da detaylı bir batarya tüketim ekranı bizlerle olacak. Uygulamanın aktif kullanımda ne kadar batarya tükettiği de arka planda çalışırken ne kadar batarya tükettiği de yeni ayarlar ile görülebilecek.

9- Gece Modu Ayarları

Android'in önceki sürümlerinde harici uygulamalarla ekranı sarartarak ekran ışığından daha az etkilenmemiz mümkündü. Artık bu özellik de Android'in içinde hazır olarak Night Light adıyla gelecek ve ekrandaki mavi ışık oranını ayarlama imkanı da bizlere tanınacak.

10- Uygulama İkonlarının Şeklini Değiştirme

Şimdiye kadar uygulama ikonlarında herhangi bir değişiklik yapmak istediğiizde üçüncü parti bir başlatıcı kullanmak zorunda kalıyorduk. Sadece uygulama ikonlarını değiştirmek için bundan sonra böyle bir şeye gerek yok çünkü Google bunu da Android Oreo ile birlikte bizlerle buluşturacak. İlk ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi Google Chrome tam kare iken, son ekran görüntüsüne doğru uygulama ikonunun hatları gittikçe yuvarlaklaşıyor. Bu özellik de ilk etapta Google uygulamaları ile çalışacaktır. Sonrasında Google ve uygulama geliştiriciler iş birliği ile desteklenen uygulama sayısı artacaktır.

11- Kalıcı Bildirimler Küçülüyor

Whatsapp Web gibi sağa sola kaydırdığımızda gitmeyen, sürekli üst pencerede kalan bildirimlerin boyutu artık çok küçük olacak. Bildirimin yanındaki büyütme ikonundan ayrıntılı bilgi edinebiliceğiz fakat bu zamanlar dışında bu tarz bildirimler en küçük boyutta kalacak.

12- Yeni Hızlı Ayarlar Görünümü

Genel hatlarıyla aynı kalan hızlı ayarlar menüsünde renk değişikliklerine gidilmiş. Renk değişikliği dışında herhangi bir tasarım değişikliği söz konusu değil.

13- Bildirim Sayacı

Saf Android kullananların en büyük sorunlarından biri de bu olabilir. Diğer markalar kendi arayüzlerinde bu özelliği her ne kadar veriyor olsalar da saf Android kullananlar bundan mahrumdu. Android Oreo ile saf Android kullananların en büyük dertlerinden biri de sona erecek gibi duruyor.

14- Uygulama İçi Otomatik Şifre Doldurma

Sadece Chrome'da olan otomatik doldurma özelliği Google'ın öncülüğünde diğer uygulamalara da gelecek. Görmüş olduğunuz ekran görüntüsü Snapchat'e ait ve Snapchat henüz Android Oreo için özel bir güncelleme almadı. Ancak yine de Google'ın otomatik doldurma özelliği bu uygulamada çalıştı. Ayrıca 1Password gibi uygulamalar, sadece herhangi bir uygulamaya girerken değil aynı zamanda uygulama içinde tekrar girmeniz gereken bir şifre olduğunda bunu sizin yerinize yapabilecek.

YORUMLAR