Android N'in Yapıp iOS 9'un Yapamadığı 4 Şey

Google I/O 2016 etkinliğinde tanıtılan Android N'in özelliklerine değinirken iOS 9 ile karşılaştırmasını yapıyoruz.

Android N'in Yapıp iOS 9'un Yapamadığı 4 Şey

Google, geçtiğimiz haftaki I/O 2016 etkinliğinde Android işletim sisteminin yeni sürümü Android N’e getirilen yeniliklerden, yapılan iyileştirmelerden bahsetmişti. Hem güvenlik hem hız hem de kullanılabilirlik olarak şimdiye kadarki en iyi Android sürümü olacağı belli olan Android N ile gelen yenilikleri bir araya getirelim dedik ve hazır yeniliklerinden bahsetmişken iOS 9 ile karşılaştırmasını yapmayı da ihmal etmedik.

Geçtiğimiz hafta tanıtılan Android N (henüz ismi belli olmadı ve biz kullanıcılar belirleyecekmişiz ismini bildiğiniz üzere) aynı anda birden fazla uygulamayı çalıştırmanızı sağlayan bölünmüş ekran görünümü, bulunduğunuz uygulamadan ayrılmadan doğrudan bildirimden yanıtlama, telefonun kullanılmadığını anlayıp güç tüketimini önemli ölçüde azaltacak pil koruma özelliği Doze on the Go, Vulkan adını taşıyan çapraz platform 3D grafik API’si ile oyunlarda daha etkili grafikler, emoji çılgınları için 72 yeni emoji, mobil sanal gerçeklik platformu Daydream ve daha nice yenilikle geliyor. Daha kararlı çalışacağı söylenen hatta yeni yayınlanan üçüncü geliştirici önizleme sürümünün (Nexus veya Android One platformuna dahil General Mobile cihazlar için OTA güncellemesi olarak indirilebiliyor) olan beta kalitesinde olduğu söylenen Android N’in sunduğu iOS kullanıcılarının an itibariyle göremediği 4 özellik te var. Bunları listelememiz gerekirse;

Google I/O 2016 Etkinliğinde Öne Çıkanlar

iOS'ta Olmayan Yeni Android N Özellikleri:

  • Google Asistant (Asistan): Android sistemindeki asistan uygulaması her ne kadar ülkemizde kullanılmasa da bahsetmek gerekiyor; zira Google, yakın zamanda olmasa da Türkiye’de sunabilir ve Türkçe konuşabilen bir asistanla karşılaşabiliriz. Google’ın sanal asistanı bildiğiniz üzere Apple’ın Siri’si gibi sistemin derinliklerine ulaşamıyor, kullanıcıyla etkileşime giremiyor. Siri gerçekten yardımcı olma konusunda oldukça başarılı. Bazen söylediğimizi anlamayıp web aramasına yönlendirse de Google asistana göre daha başarılı ancak konuşurken robotumsu havasını üstünden atması gerekiyor; zira Android N ile birlikte yenilecek Google Asistan, Apple’ın Siri’sine göre daha doğal ikili diyaloglar yaşatacak.

  • Spilt-screen mode (Bölünmüş ekran modu): Aynı anda iki uygulamayı çalıştırmanıza izin veren bölünmüş ekran özelliği hali hazırda Samsung ve LG telefonlarda mevcut ancak Android N bu özelliği özünde destekleyecek. Hem telefon hem de tabletlerde bölünmüş ekran görünümü kullanılabilir olacak. Bu özellik iOS 9’da da mevcut ancak şu anda sadece iPad’de kullanılabilir. iPhone 7’de belki görebiliriz.
  • Instant Apps: Android N’in yanı sıra Android Jelly Bean gibi eski Android sürümlerde de çalışacak bu özellik, uygulamaları indirmeden denemenize izin veriyor. Özellikle ücretli uygulamalarda uygulamanın gerçekten söylediğini yapıp yapmadığını görmek, ücreti ödenen bir uygulamada sorunla karşılaşıldığında parayı geri almakla uğraşmamak adına güzel bir özellik olduğunu düşünüyorum. Bu özelliği de iOS’ta görmek istiyoruz Tim Cook deyip sona yaklaşıyoruz.
  • Doze on the Go: Google’ın pil koruma özelliği Doze, Android Marshmallow ile tanıtılmıştı ve telefon kullanımda olmadığı zaten arka planda gerçekleştirilen işlemleri durdurarak pil tüketimine olumlu katkıda bulunuyordu. Bu mod Android N ile daha da geliştirilmiş. Android’de telefonun cebimizde iken veya kullanmadığımız vakit otomatik olarak devreye girebilen pil tasarruf modu ne yazık ki iOS’ta aynı şekilde çalışmıyor. Ayarlar – Pil menüsüne girip Düşük Güç Modu’nu etkinleştirmeniz gerekiyor veya iPhone’un pili yüzde 20 seviyesine ulaştığında devreye giriyor. Zor durumlarda hayat kurtaran bu mod umarız yeni iOS sürümünde geliştirilmiş olur.

Android N ile Gelen iOS'ta Var Olan Özellikler:

Tabii ki bir de Android N ile gelen iOS’ta hali hazırda kullanılabilir olan özellikler var. Yeri gelmişken onlardan da bahsetmeden olmaz:

  • Bildirimlerden Yanıtlama: Android N ile birlikte yeni mesaj geldiğinde yanıtlamak için uygulamayı açmak yerine doğrudan bildirimler menüsünden yanıt verebileceksiniz. Hıza hız katan bu özellik iOS tarafında iOS 8 sürümüyle birlikte yani iki yıl önce kullanıma sunulmuştu.
  • Bildirimlerde Gruplanmış Uygulamalar: Android N’in bildirimler menüsünde yapılan diğer değişiklik te artık aynı uygulamadan gelen bildirimlerin ayrı ayrı gösterilmemesi. Yani Instagram’dan düşen bildirimler Instagram altında, Facebook’tan gelen bildirimler Facebook altında toplanacak. Aynı uygulamadan gelen bildirimleri ardı ardına görüp yanıtlamak için harika olan bu özellik iOS’ta Ayarlar menüsünden etkinleştirmeniz durumunda kullanılabilir oluyor.
  • Gece Modu: Gün ışığına göre otomatik veya isteğe göre devreye alınabilen gece modu, hava karardığı vakit ekranın renk sıcaklığını ayarlayarak göz sağlığını koruyan bir özellik ve Android N ile kullanımda. Apple’ın Gece Vardiyası olarak çevirdiği sonrasında orijinal ismiyle (Night Shift) Ayarlar menüsüne yerleştirdiği, Denetim Merkezi’nden de ayarlanabilir olan özellik iOS 9.3 güncellemesiyle sunulmuştu.

Android N Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

YORUMLAR