Android Cihazınızdaki Tüm Geçmişinizi Nasıl Silersiniz?

Bu rehberimizde, Android cihazınızdaki tüm geçmişinizi nasıl silersiniz? maddeler halinde anlatıyoruz.

Android Cihazınızdaki Tüm Geçmişinizi Nasıl Silersiniz?

Akıllı cihazlar, bilgisayar korsanları ve kötü niyetli kişilerin hedefinde olan içeriklerle dolu. Kendimizi güvende tutmak için yapmamız gereken en önemli şeylerden biri de cihaz geçmişini silmek olacaktır. Bu rehberimizde, Android cihazınızdaki tüm geçmişinizi nasıl silersiniz? maddeler halinde anlatacağız.

1. Google Chrome

İnternet tarayıcınız, telefonunuzdaki geçmişinizin kaydedildiği en belirgin yerlerden biridir. Google Chrome tarayıcısını kullanmıyorsanız, kullandığınız tarayıcının ayarlarından geçmişi sil seçeneğini kullanabilirsiniz. Bu işlemi Google Chrome’da yapmak için tarayıcıyı açtıktan sonra sağ üst köşedeki üç noktalı butona tıklıyoruz ve Geçmiş > Tarama Verilerini Temizle adımlarını izliyoruz. Silmek istediğiniz verileri “en baştan” seçeneğiyle tamamen silebilir, ya da özelleştirerek uygun bir aralığı seçebilirsiniz.

2. Facebook Arama Geçmişi

Facebook arama geçmişiniz bazı durumlarda utanç verici olabilir. Çeşitli felaket senaryolarında sıkıntı yaşamamak için bu bölümü de temizlemenizde fayda var. Uygulamanın üst kısmındaki arama bölümüne tıkladıktan sonra Düzenle butonuna tıklıyoruz.  Bu butona tıkladığınızda Hareketler Dökümü sayfasına yönlendirileceksiniz. Arama kayıtlarını sil seçeneğiyle Facebook arama geçmişinizi tamamen temizleyebilirsiniz.

3. Play Store Geçmişi

Play Store üzerinde yaptığınız aramalar, sizin hakkınızda açıklayıcı bilgiler sunabilir ve hatta utanç verici sırları açığa çıkarabilir. Arama geçmişinizi silmek için arama kutusunun yanındaki üç çizgili butona tıklıyoruz ve Ayarlar bölümüne gidiyoruz. Ayarlar bölümünde ise Yerel arama geçmişini temizle butonuna tıklamanız yeterli olacaktır. İşlemin başarılı olup olmadığını kontrol etmek için arama kutusuna dokunarak, herhangi bir aramanın listelenip listelenmediğinden emin olabilirsiniz.

4. Bildirim Geçmişi

Birçok Android kullanıcısı, cihazın bildirim geçmişini günlüğe kaydettiğinin farkında bile değil. Bildirim Günlüğü’nü elle temizlemek için bir çözüm ne yazık ki sunulmuyor. Bu nedenle üçüncü taraf bir uygulama yüklemeniz gerekiyor. Bu konuda en iyi çözümlerden biri Notification History uygulaması. Uygulamayı yükledikten sonra Settings > Auto Purge adımlarını izlemeniz yeterli olacaktır.

5. Çağrı Geçmişi

Çağrı geçmişi, telefonunuzun güvenliğinde başka bir boşluk bırakan hususlardan biridir. Sıklıkla iletişim kurduğunuz kişiler bu bölümden kolaylıkla öğrenilebilecektir. Neyse ki, çağrı geçmişinizi temizlemek için herhangi bir ek uygulama gerekmiyor. Geçmişin silinmesi için Telefon uygulamasını açıyoruz ve tüm aramalar bölümüne gidiyoruz. Cihaz modeline göre değişkenlik göstermekle birlikte, sağ üst köşedeki üç noktalı butona tıklayarak Çağrı geçmişini temizle seçeneğine tıklıyoruz.

6. Gboard Geçmişi

Google’ın klavye uygulaması Gboard bile geçmişi kaydediyor. Özel kelimeler, Google aramaları ve daha birçok şeyi kaydedebilen uygulamada bu geçmişi silmek için Ayarlar > Uygulamalar > Gboard > Depolama adımlarını izliyoruz ve Verileri Temizle butonuna tıklıyoruz.

7. Spotify Geçmişi

Müzik zevkiniz, bazı kimseler tarafından yargılanıyor olabilir. Spotify’da aradığınız müziklerin, daha sonra başkasının görmesiyle sizi sıkıntıya sokabileceğini düşünüyorsanız arama geçmişinizi düzenli olarak silmeyi düşünmelisiniz.

Uygulamayı açtıktan sonra Ara butonuna dokunuyoruz ve açılan listenin en alt kısmındaki Son arananları temizle seçeneğine tıklıyoruz.

8. Twitter Geçmişi

Facebook gibi, Twitter geçmişi de sizin hakkınızda birçok sırrı ortaya dökebilir. Bu arama geçmişinin, başkaları tarafından görülmesini istemiyorsanız  uygulamayı açın ve ekranın üst kısmındaki arama simgesine dokunun. Arama kutusuna da bir defa dokunduktan sonra Yakın zamanlı seçeneğinin yanındaki çarpı işaretine dokunun ve Temizle butonuna tıklayın.

9. SMS Geçmişi

Anlık mesajlaşma uygulamaları yerine hala SMS kullanmayı tercih ediyorsanız, gelen kutunuzda birçok hassas konuşmalar yer alıyor olabilir. Bu mesajların başkaları tarafından ele geçirilmesini istemiyorsanız, silmek istediğiniz mesajların üstüne basılı tuttuktan sonra diğer mesajları da seçerek silebilirsiniz.

10. Cihazınızı Fabrika Ayarlarına Sıfırlama

Yukarıdaki maddelerin yerine daha kalıcı ve kapsamlı bir çözüm için cihazınızı fabrika ayarlarına sıfırlamanızı tavsiye ediyoruz. Cihazınızı geri dönüşüm yapmayı, satmayı veya bir aile üyesine vermeyi planlıyorsanız bu yöntem en güvenli çözüm olacaktır.

Bu seçeneği kullandığınızda cihazınıza kaydettiğiniz tüm veriler, uygulamalar, fotoğraflar ve müzikler her şey tamamen yok olacaktır. Ayarlar > Yedekle ve Sıfırla > Fabrika Verilerine Sıfırla adımlarını izleyerek bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Tüm Verilerinizi Yeni Android Telefonunuza Kolayca Nasıl Aktarırsınız?

Hayatınızı Kolaylaştıracak 10 Android Uygulaması

YORUMLAR