Android 6.0 Marshmallow'un En Çok Eleştirilen 8 Özelliği

Android 6.0 Marshmallow pek çok yeniliğe sahip olsa da otoritelere göre 8 büyük eksiği var.

Android 6.0 Marshmallow'un En Çok Eleştirilen 8 Özelliği

Google uzun süredir adından Android M olarak bahsettiği işletim sisteminin hem sürümünü hem de adını sonunda açıkladı. Android 6.0 Marshmallow pek çok yeniliğe sahip olsa da otoritelere göre daha çok fırın ekmek yemesi gerekiyor.

Android 6.0 Marshmallow Özellikleri ve Çıkış Tarihi başlıklı bloğumuzda yeni Android işletim sistemini detaylı olarak incelemiş ve özelliklerini sıralamıştık. Ancak otoriteler bu özelliklerin henüz tamamlanmamış ya da yetersiz olduğu konusunda hem fikir. Bakın otoritelere göre Android 6.0 Marhmallow’un daha nelere ihtiyacı var.

Kişiselleştirme

Gelen ilk eleştiri Android 6.0 Marshmallow’un kişiselleştirme özellikleri şu anda kullanılan pek çok hazır ROM’dan daha iyi değil. Hala üzerinde çalışılması gerekiyor. Eleştiriye göre işletim sisteminin karanlık-aydınlık arayüz seçimleri çok büyük bir yenilik değil ve bunu yapabilen bazı hazır Android ROM’lar piyasada bulunabiliyor.

Tablet arayüzü

Eleştiriler Android 4.0 Ice Cream Sandwich sürümünden sonra Android tablet arayüzlerinin çok da değişmediği kanaatinde. Marshmallow’da kullanıcıya bir yenilik sunmuyor. Lollipop ile arasında fark edilebilir bir değişiklik olmadığı fikri hakim. Eleştiriler bu noktada aslında ikiye ayrılıyor, kimi bunun kötü bir şey olamadığını alışkanlıkların devam etmesi açısından olumlu olduğunu savunurken, diğer taraftan bir yenilik getirmeyecekse sürüm atlamanın manası olmadığı tartışılıyor. 

RAM yönetimi ve çok işlem yapabilme kapasitesi

KitKat sürümüyle RAM yönetimi algoritmasını tamamen değiştiren Android işletim sisteminin, onca yeniliğe rağmen bu algoritma üzerine Marshmallow ile bir şey katmadığı konuşuluyor. Bunu savunanlar, Android M’in uygulama geliştiriciler için çıkardığı sürümü deneyen kullanıcılar. Uygulama geliştiricilerine göre, telefonlar henüz 4GB RAM kullanmayı bir standart haline getirmemişken “multitasking” yani çok işlem özelliği de optimize edilmemiş. 

El hareketleri ve kontrol

Eleştirilere göre Android 6.0 Marshmallow hala Nexus cihazlar için geliştirdiği el hareketleriyle komut verme işlemlerini kullanıyor ve bunları çeşitlendirmemiş. Bu durum ana ekran üzerinde daha fazla işlem yapabilmeyi, akıllı telefonun kontrolünü daha kolaylaştırmayı engelliyor. 

Daha iyi bir kilit ekranı ve Widget’lar

Android 6.0 Marrshmallow’un boot ekranı çok güzel olsa da, kullanıcılar kilit ekranın da Lollipop’dan daha değişik bir işlevsellik bulamamışlar. Bu da Marshmallow ve Lollipop arasında önemli bir fark olmadığının bir işareti olarak eleştiriliyor. Kilit ekranında kullanılabilen widget’lar ve bildirimler hala aynı ve yeni özelliklere ait çok az widget ya da az bildirim kilit ekranına taşınabiliyor. Ancak bildirimlerin Marshmallow’da daha düzenli ve kişiselleştirebilir olmasının da bir artı puan olduğuna dikkat çekiyorlar. 

Kişisel ayarlar ve izinler

Android 4.3 Jelly Bean ile geliştirilen hangi uygulamaların hangi izinleri kontrol edebildiğini düzenlemek Marshmallow ‘da daha da kullanıcının kontrolüne bırakılıyor. Ancak bazı kontrollere müdahale edebilmek hala çok mümkün değil. Bu özelliğin tamamen kullanıcıya bırakılması gerektiği savunuluyor.

Sistem yedekleme ve geri yükleme

Bir Android telefonun root yöntemiyle modifiye etmek her zaman uygulama geliştiricilerin tercih ettiği bir durumdu. Bunu yaparken verilerin yedeklenmesi ve tekrar yüklenmesi gerekliliği ise kolaylıkla halledilebiliyordu. Testlerde bu durumun Android 6.0 Marshmallow’da bazı sıkıntılar yarattığı tespit edilmiş. Android M uygulama geliştiriciler için çıkan sürümde cihazlar verileri tamamen yedekleyemiyormuş. Bu yüzden bu durum Android 6.0 Marshmallow’un en önemli ve giderilmesi gereken bir eksikliği olarak işaret ediliyor.

Bloatware kaldırılma özelliği

Google Android ROM’uyla beraber gelen yazılımların kullanıcılar tarafında kaldırılabiliyor olması artık en çok tartışılan ve talep edilen Android özelliklerinin başında geliyor. Telefon operatörlerinin ya da üreticilerinin cihazlara eklediği uygulamalar hala tamamen telefonlardan kaldırılamıyor. Bu uygulamaları kapatmak Araç Çubuğun'da görünmelerini ve arkada çalışmalarını engelliyor ama tamamen telefondan kaldırmak hala mümkün olamıyor. Bu da kullanıcı da “acaba çalışıyor mu?” paranoyası yaratıyor. Marshmallow’da bu konuda tatmin edici tam bir çözüm sunmuyor. Bu yüzden de eleştiriliyor. 

Son söz

Yukarıdaki eleştiriler, hala geliştirilme aşamasında olan Marshmallow’un kesin olmayan eksikliklerine yöneltilmiş. Bu özelliklerin çoğunun hala değişme şansı var. Bakalım telefonlara yerleştiğinde nasıl bir Android 6.0 Marshmallow ile karşılaşacağız. 

Android M'nin Resmi Adı Belli Oldu: Marshmallow

Android 6.0 Marshmallow Duvar Kağıtları Yayınlandı, Hemen İndirin

Neden Android 6.0? Google Sürüm Sıralamasında Nasıl Birkaç Basamak Atladı?

YORUMLAR