Android 5.0 Lollipop'la Gelen 10 Yeni Özellik

Yazımızda Android 5.0 Lollipop'un önemli özelliklerini inceliyoruz

Android 5.0 Lollipop'la Gelen 10 Yeni Özellik

Merhaba sevgili Tamindir takipçileri. Bildiğiniz üzere Google bir süre önce yeni mobil işletim sistemi Android 5.0 Lollipop'u duyurmuştu. Bu duyurunun üzerinden bir süre geçtikten sonra ise Android 5.0 ilk olarak belli Nexus cihazlar için yayınlanmaya başlandı. Android Lollipop'a genel olarak bakıldığında sadece rötuşlar içeren bir güncellemeden daha çok, yeni teknolojiler için gerekli altyapıyı Android cihazlara kazandıran ve performans iyileştirmeleri içeren bir güncelleme olduğu görülüyor. Biz de bu yazımızda Android 5.0 Lollipop'un bu özellikleri nasıl kazandığına göz atacağız ve Android 5.0 Lollipop'a has yenilikleri inceleyeceğiz.

Dilerseniz bu özelliklere kısaca göz atalım:

  • Daha yüksek performans

Android 5.0 Lollipop ile birlikte ciddi performans iyileştirmeleri bizi bekliyor. Android 5.0 Lollipop sayesinde arkaplanda çalışan uygulamaların ve hizmetlerin sistem üzerindeki yükü azaltılıyor ve bu sayede aktif uygulamalara daha çok kaynak ayrılabiliyor. Bu sistem pil ömrünü de uzatıyor ve Android cihazın komutlarınıza tepki verme süresini kısaltıyor. Android 5.0 Lollipop'un performans anlamında dikkat çeken en büyük yeniliği 64 Bit işlemci desteğinin Android cihazlara kazandırılacak olması.

  • Yeni batarya ayarları ve bildirimleri

Android 5.0 Lollipop içerisindeki pil ayarlarında yeni bir pil tasarrufu özelliği yer alıyor. Bu özellik sayesinde Android cihazınızın pil ömrü 90 dakikaya kadar uzatılabilmekte. Ayrıca Android 5.0 Lollipop ile birlikte cihazınız şarjda değilken onu ne kadar süre sonra şarja bağlamanız gerektiğine dair tahmini bilgi alabiliyorsunuz. Benzer şekilde Android cihazınız şarjdayken şarjın ne kadar süre sonra sonlanacağına dair bilgi alabiliyorsunuz.

  • Geliştirilmiş kamera

Android 5.0 ile birlikte kameranız yeni geliştirmeler kazanmakta. Bu yeniliklerden en önemlisi seri çekim modu gibi işlemlerin daha kolay desteklenebilecek olması. Bunun yanında fotoğraflarınıza ince ayar yapmak Android 5.0 ile birlikte daha kolay hale geliyor. Android 5.0 Lollipop ile tam çözünürlükte 30 FPS kare hızıyla video çekebiliyorsunuz. Artık YUV ve Bayer RAW gibi raw formatları da destekleyen Android 5.0 Lollipop'lu cihazınız yeni güncellemeyle birlikte Ultra HD (4K) kalitede videolar da oynatabilecek.

Android 5.0 Lollipop ile yüksek kaliteli yayın akışlarının (stream) performansı da iyileştiriliyor. Böylece Android TV'lerde daha akıcı ve daha kaliteli videolar seyredebileceksiniz.

  • Geliştirilmiş güvenlik

Eğer Android cihazınızı çocuğunuzla, eşinizle veya başkalarıyla birlikte kullanıyorsanız sizin hoşunuza gidebilecek oldukça güzel yenilikler Android 5.0 Lollipop'ta sizi bekliyor. Artık Android cihazınızı misafir kullanıcı modunu aktifleştirerek güvenli bir şekilde paylaşabileceksiniz. Bunun yanında artık aynı cihaz üzerinde birden fazla kullanıcı hesabı oluşturabileceksiniz. Bu sayede özel dosyalarınıza erişilmesini engelleyebilirken başkalarının Android cihazınızı kullanmasına izin verebileceksiniz.

Android 5.0 Lollipop ile birlikte cihazınızı kaybettiğinizde farklı Android cihazlarınızı kullanarak kayıp cihazınızı uzaktan kilitleyebileceksiniz. Android tablet veya telefonunuzla eşleştirdiğiniz giyilebilir cihazları ve hatta arabanızı bile bu iş için kullanabileceksiniz. Ayrıca uygulamalar için ek güvenlik önlemleri de bizi bekliyor.

  • Material Design

Material Design, bütün Android cihazları tek bir tasarım altında toplayacak bir görünüm ve kullanıcı tecrübesi sunuyor. Google'ın bu tasarımı Android 5.0 Lollipop'la birlikte aktifleştirmesinin nedeni bize iOS cihazlardaki tek tasarıma benzer bir sistem sunmak istemesi. Böylece bir mobil cihazı elimize aldığımızda o cihazın bir Android cihaz olduğunu hissedebileceğiz.

Material Design aktif pencereler ve uygulamalar arasında geçiş yaparken öğelerin dinamik bir şekilde küçülüp büyümesini sağlayacak ve 3 boyutlu bir görünüm sunacak. Bu tasarım uygulamalar ve özellikler arasında daha akıcı bir geçiş tecrübesi sunacak.

  • Geniş cihaz desteği

Android 5.0 Lollipop şu ana kadar yayınlanmış Android sürümleri arasında en geniş cihaz desteğine sahip olacak olan Android versiyonu. Farklı ekran çözünürlükleriyle uyumlu olan Android 5.0 Lollipop'u tablet ve telefonların yanında akıllı saatler, Android televizyonlar ve arabalarda da kullanabileceğiz.

  • Yenilenmiş bildirim ekranı

Android 5.0 Lollipop bize belirleyeceğimiz bildirimleri gizleyebilme seçeneği veriyor. Bunun yanında oluşturacağımız öncelik listeleri ile bağlantılı olarak sadece belli kişilerden gelen bildirimleri alabileceğiz. Artık kilit ekranımız üzerinden mesajları görüntüleyebiliyoruz ve cevaplayabiliyoruz, bunun yanında toplantdayken, sinemadayken, oyundayken  çağrıları engelleyebiliyoruz.

  • Yeni hızlı erişim seçenekleri

Android 5.0 Lollipop ile yenilenen bildirim alanında artık daha fazla hızlı erişim seçeneğine sahibiz. Bu alana el feneri, ekranı yayınlama seçeneği gibi seçenekler eklenmiş. Buradaki hızlı erişim şeçeneklerinin cihazdan cihaza farklılık gösterebilme ihtimali olabilmesine rağmen Android 5.0 Lollipop'un modifiyesiz hali bir önceki sürüme göre daha gelişmiş bir kullanım tecrübesi oluşturuyor:

  • Cihazlar arası senkronizasyon

Eğer Android 5.0 Lollipop işletim sistemini kullanan birden fazla Android cihaza sahipseniz daha gelişmiş bir kullanım tecrübesi sizi bekliyor. Android 5.0 Lollipop ile birlikte bir cihazda dinlediğiniz şarkılara, görüntülediğiniz fotoğraflara, uygulamalara ve hatta aramalara bile farklı Android cihazlarınızdan erişebileceksiniz. Bu özellik ile işinize veya eğlencenize kaldığınız yerden devam edebilmeniz amaçlanıyor.

  • Tap and Go özelliği ile hızlı başlangıç

Eğer eski Android cihazınızı yeni bir Android 5.0 cihazla değiştirecekseniz bu özellik hoşunuza gidebilir. NFC özelliğine sahip eski Android tablet veya telefonunuzda yüklü olan uygulamaları bu özelliği kullanarak tek dokunuşla yeni Android Lollipop cihazınıza aktarabileceksiniz. Google Play üzerinden çalışan Tap and Go özelliği cihazınızın kurulumunu ve başlangıç ayarlarını yapma sürecini kısaltacak bir özellik.

Listelediğimiz bütün bu özelliklerin yanında birçok küçük geliştirme ve performans iyileştirmesi de sizleri bekliyor. Android 5.0 Lollipop'un hangi cihazlara ne zaman geleceğini bu yazımızdan takip edebilirsiniz:

Android 5.0 Lollipop Hangi Cihazlara Gelecek?

YORUMLAR