Akıllı Telefonlar 5 Adımda Dünyayı Nasıl Değiştirdi?

Akıllı telefon tarihinde 10 yıl kadar geri gitmek, bu cihazların hayatımızı nasıl değiştirdiğini görmek, anlamak açısından faydalı bir hareket olurdu. Teknolojinin hızından olsa gerek kullanmaya hızla alıştığımız birçok kolaylığı benimseyerek rutin hayat

Akıllı Telefonlar 5 Adımda Dünyayı Nasıl Değiştirdi?

Akıllı telefon tarihinde 10 yıl kadar geri gitmek, bu cihazların hayatımızı nasıl değiştirdiğini görmek, anlamak açısından faydalı bir hareket olurdu. Teknolojinin hızından olsa gerek kullanmaya hızla alıştığımız birçok kolaylığı benimseyerek rutin hayatımıza entegre edebiliyoruz. Oysa son 10 yılda akıllı telefonlar hayatımızda birçok öylesine değiştirdiler ki, çoğumuz akıllı telefonlardan önce neyi, nasıl yaptığımızı hatırlamıyoruz bile.

Son 10 – 12 yıl içerisinde gelişen ve hayatımızı derinden etkileyen gelişmeleri bir kağıda sıralamak istesek en başa 2004 yılında Facebook’un kuruluşunu, 2005 yılında YouTube’u, 2006’da Twitter’ı, 2007’de iPhone’u, 2008’de HTC Dream / T-Mobile G1 ilk Android telefonu baş sıralara yazabilirdik.

İlginizi çekebilecek ilgili makale: Android’in Resimli Kısa Tarihi

Sosyal Medyanın Önemi ve Yükselişi

Sosyal medyanın yükselişini ve küresel olarak köklü değişiklikler yapabileceğini hepimiz 2011 yılı başlarından itibaren kanıksadık. 2011 yılı başlarında Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı saran Arap Baharı’nın böylesine kitlesel ve hatta bölgesel halk hareketine dönüşmesin de sosyal medyanın rolü yadsınamaz. Doğal olarak sosyal medyanın mobil telefonlara adapte olmasıyla beraber sosyal hareketlerin kitlesel, küresel etkileri son derece vurucu oldu.

İlginizi çekebilecek ilgili makale: Android İçin Gazete Uygulamaları

Sınırların Ötesine Geçebilmek

Son 50 yıldır sınır ötesi dolaşımlar artıyor. Çok uluslu ticaret yolları gelişiyor. İnsanlar daha fazla etkileşim içine giriyorlar. Bu noktada artan etkileşimin kaliteli iletişime ihtiyaç duyduğu gerçeği de kaçınılmaz bir gereklilik oluyor. Farklı kültürlerden gelen insanlar, etkileşim noktalarında akıllı telefonlara yükledikleri türlü uygulamalardan faydalanarak gittikleri ya da gidecekleri yerlere hızla adapte olabiliyorlar. Önceden bilgiye ulaşmak, dolaşım yapan kullanıcıların sürprizler yaşamalarını da engelliyor. Çeviri servisleri, seyahat uygulamaları ve harita yazılımlarının mobil cihazlara gelmiş olmasının da bu avantajlar arasında önemi büyük.  

İlginizi çekebilecek ilgili makale: İnternet Fenomeninden 19 Süper Seyahat Uygulaması

Hassas Durumlarda Can Simidi

Gelişen dünyanın karşılaştığı tehlikeler gerek insan kaynaklı olsun, gerekse doğal felaketlerden oluşsun haber alma ve imdat arama konusunda akıllı cihazların önemini göz ardı etmemiz mümkün değil. Son yıllarda yaşanan mülteci krizi ve yaşanan talihsiz ölümcül kazalar, terör saldırıları, depremler, yangınlar ve benzer her felaketin getirdiği zayiatın en aza indirgenmiş olmasında bu cihazların önemi büyük. İnternet üzerinde yayın olanağını en yoğun ve hızlı şekilde kullanabilen haber ajansları ve acil yardım kuruluşları her, çevrimiçi olanakları sonuna kadar kullanarak yukarıda yaşanan her felakete hızla yardım ulaşabilmesinde ön ayak oldular.

İlginizi çekebilecek ilgili makale: En İyi Online Çeviri Servisleri

Hep Beraber Problem Çözebiliyoruz

İnsanlığın yaşadığı sıkıntılar aslında bireysel değil. Toplumlar küresel olarak her yerde aynı sıkıntıları farklı şekillerde yaşayabiliyorlar. Bu noktada her hangi bir probleme gerek teknolojik, gerek beşeri çözümler bulunduğunda mobil cihazlar ve çevrimiçi yaşam alışkanlığı sayesinde ulaşabilmek son derece kolay ve hızlı olabiliyor. Teknoloji de en karmaşık problemleri dünyanın öbür ucundaki bir üniversiteden yardım alarak çözerken, finansal, sağlıkla ya da ailevi her konuda yaşanması mümkün sıkıntılara çözüm ve önlem bulmak da kolaylaştı.

 Sınırsız İletişim Fırsatı

Anında iletişimin artık bir yaşam tarzı olduğunu bir kenara bırak mıyorum elbette. Sadece son sıraya koydum. Çünkü yukarıda saydıklarımın hepsi, sınırsız ve anında iletişim olanağı sağlayan uygulamaların akıllı telefonlarda kullanılıyor olabilmesi ile çok ilintili. Gerek sosyal ağlara entegre olan anında iletişim uygulamaları, gerek tek başına kullanılabilen servisler tüm değişimin çekirdeğini oluşturuyorlar.

İlginizi çekebilecek ilgili makale: WhatsApp Alternatifi Ücretsiz Mesajlaşma Uygulamaları

YORUMLAR