Akıllı Telefon Kameralarıyla Fotoğrafçı Olamazsınız!

Akıllı telefonlarla profesyonel çekimlerin yapılamamasının nedenleri.

Akıllı Telefon Kameralarıyla Fotoğrafçı Olamazsınız!

Akıllı telefon üreticilerinin çıkardığı yeni ürünleri tanıtırken sürekli kameraya dem vurması bana oldukça lüzumsuz geliyor, neden mi?Şunu artık kabullenmeliyiz ki küresel güçler bir hedefine daha ulaştı. Öyle ki teknolojik cihazlarla hemhal oldukça bilgiyi üreten, geliştiren toplumların ülkelerin yeşereceğini ümit ederdim ama şuan ki manzara bunun pek de gerçekleşmeyeceğini söyler nitelikte. Küresel güçler gelişimin bir basamağı olan teknolojik ürünleri de ne yazık ki salt tüketim metasına dönüştürmüş durumda. Nitekim maaşının tamamına yakın yahut maaşını ikiye üçe katlayan fiyatlardaki akıllı telefonları hemen satın alıveren toplumumuzda Android’i, iOS’u doğru düzgün bilen, kendi uygulamasını üretebilen veya geliştirebilen, bu teknolojiler üzerine akıl yürütebilecek kapasitedeki insan sayısı bir elin parmaklarını geçer mi bilemiyorum.

Öte yandan “Yeni çıkan xxx telefonunun harika bir kamerası varmış” diyerek akıllı telefonlara talip olan bir güruh var ki bugün onları masaya yatıracağım. Şunu unutmayın ki “fotoğrafçılık” büyük bir sanat dalı olup, telefonlardaki mercimek kadar kameralarla icra edilebilecek kadar basit bir iş değildir. Bu sanata gönül verenler spor olsun diye taşımıyorlar büyüklü küçüklü objektif setlerini. İsterseniz şimdi maddeler halinde neden akıllı telefonlarla profesonel – yarı profesyonel fotoğrafçılık yapılamayacağını izah edelim.

1. “Yahu benim telefonda XX megapiksel kamera var. O biçim fotoğraf çekiyor, neden profesyonel çekim yapamayacak mışım?” diyebilirsiniz. Dilimizde tüy bitti ama megapikselin fotoğraf kalitesini etkileyen ana unsur olmadığını pek kimseye anlatamadık. Pazarlamacıların dilbazlığı teknik bir gerçeği gölgelemiş olsa da megapiksel = kalite diye bir şey yok. Nitekim megapiksel dediğimiz olay cihazın ürettiği fotoğrafın en x boy piksel sayısıdır. Bu da sadece ve sadece fotoğrafı ne kadar büyültebileceğimiz ile alakalıdır. Çektiğiniz fotoğrafları basmayacaksanız, poster afiş vb. işlerle uğraşmıyorsanız megapiksel değerleriyle pek de işiniz olmayacak. Kısaca bir hesap yaparsak, akıllı telefonunuz ile bir fotoğraf çektiniz. Fotoğrafın çözünürlük kısmında 3072x4096 yazdığını varsayalım. İkisini çarptığımız vakit 12,5 milyon küsür piksel rakamını elde ederiz ki buda 12.5 megapiksele tekabül eder yaklaşık olarak. Yani burada anlatılmak istenen fotoğrafı 81.28 cm x 108.37 cm ebatlarında ki bir yüzeye kayıpsız aktarabileceğimizdir. Bilboard, afiş basmayacaksak görüldüğü üzere çok megapikselin bize bir faydası yok.

2. Akıllı telefon kameralarında fotoğrafçıların diyafram açıp kapama dediğimiz olay yoktur/sınırlıdır. Objektife giren ışık miktarı üzerinde tam manasıyla bir hakimiyetimiz olmuyor haliyle. Bu durum nitelikle bir fotoğraf çekmemize büyük bir engel.

3. Ve yine akıllı telefonlarda fotoğrafçıların enstantane diye tabir ettiği perde açılıp kapanma süresini ayarlama diye bir durum yoktur. Haliyle çağlayan bir suyum damlacıklarını, kırılan bir bardağın yere düşmemiş parçacıklarını, hızla giden bir arabayı, koşan bir adamı sağlıklı bir şekilde fotoğraflayamazsınız.

4. Akıllı telefon kameralarında ISO (ASA) ayarı çok kapsamlı değildir veya hiç yoktur. Haliyle ışık hassasiyetini istediğimiz gibi özelleştiremeyiz.

5. Akıllı telefon kameraları genellikle geniş açı olduğu için obje çekimi yapmak zahmetlidir. Örneğin; yakın çekim yapmak istediğimiz çiçeğin dibine kadar sokulmanız gerekir.

6. Akıllı telefonlarda merceklerin birbirine yakınlaşıp uzaklaşmasıyla elde edilen “optik zoom” olayı da yoktur. Haliyle bir nesneyi kalite bozulmadan yakınlaştırıp netlemeniz mümkün değildir. Parmaklarınızla yaptığınız yakınlaştırma dijital zoom olarak ifade edilebilir ve pikseller üzerinde yakınlaştırma yaptığı için fotoğraf kalitesinden ciddi kayıplar meydana gelir.

Bu sanata gerçekten ilgi duyuyorsanız, fotoğrafçılığın sadece bir çerçeve yakalamak ve deklanşöre basmak kadar basit bir şey olmadığına kanaat getirdiyseniz, DSLR bir fotoğraf makinesiyle yolunuza devam etmek en iyisidir. 2.5-3 bin liralık telefon sahibi olmak size pek fazla bir şey katmaz ama tavsiyelere uyarak alacağınız bir fotoğraf makinesi sizi eşsiz bir sanatın icracısı olma yoluna iletebilir.

Windows Phone için En İyi Fotoğrafçılık Uygulamaları

YORUMLAR