5 Farklı Sosyal Medya Takipçi Türü ve Etkileşime Girme Yolları

Sosyal medya kullanan 5 farklı kullanıcı türünü ve onlarla nasıl etkileşime girebileceğinizi yazımıza göz atarak öğrenebilirsiniz.

5 Farklı Sosyal Medya Takipçi Türü ve Etkileşime Girme Yolları

Günümüzde hemen hemen herkesin mutlaka sahibi olduğu bir sosyal medya hesabı bulunuyor. Peki sosyal medyada popüler, fenomen ya da trend bir hesap sahibi olabilmek nasıl olur? diye mutlaka  merak ediyorsunuz. Zaman geçtikçe sınıflandırılan ya da daha kibar bir tabirle ketegorilendirilen sosyal medya kullanıcı türleri, her biri için farklı şekilde geliştirilen yöntemler sayesinde sosyal medya üzerinde daha fazla vakit geçirebiliyor ve belirli sayfalar ve servisler üzerine yoğunlaşabiliyor. Bu yazımızda sosyal medya üzerinde yer alan farklı takipçi türlerine ve bu farklı türler ile nasıl etkileşime girebileceğinizi anlatacağım. Eğer kişisel ya da kurumsal amaçlı yönettiğiniz sosyal medya hesapları bulunuyorsa, yazımıza göz atarak sizin için önemli olan noktalar yakalayabilirsiniz.

Ülkemizde büyük bir çoğunluğu gneçlerden oluşmasına rağmen çok fazla sayıda sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Fakat yaş farketmeksizin her yaş gruptakikullanıcıların ilgilendikleri sosyal medya konuları farklılık gösterebiliyor. Bu şekilde kategorilendirilen 5 farklı türdeki sosyal medya takipçilerini ve onların ilgilerini nasıl çekebileceğinizi aşağıda bulabilirsiniz.

Kariyer Odaklı Sosyal Medya Takipçileri

Eğer Linkedin üzerindeki kariyerle ilgili gruplardan herhangi bir tanesine üyeyseniz kesinlikle siz de farketmişsinizdir ki, bazı kullanıcılar bu gruplar içerisinde kendi iş alanları ile ilgili makale paylaşımları, soru sorma ve iletişim kurma gibi yöntemler tercihg ediyor. Bu tür kullanıcılara verilen genel isim ise kariyer odaklı sosyal medya takipçileri. Bu kullanıcıların büyük çoğunluğu Linkedin üzerinde yer almasına rağmen, bir çoğunun kişisel yaşantısı için kullandığı birer Facebook hesabı da bulunuyor. Fakat bu kişiler kişiler kişisel yaşantılarının ve profesyonel iş yaşantılarının farklı olduğunun farkında oldukları için, Linkedin üzerinde daha çok profesyonel iş yaşantısına katkı sağlayabilecek paylaşımlar yapmayı ve bu amaca hizmet eden gruplarda vakit geçirmeyi seviyor.

Kariyer odaklı sosyal medya takipçileri daha dikkatli davranarak hangi içerikleri nerede paylaşmaları gerektiklerini bilen kullanıcılar oldukları için profesyonel iş yaşantısındaki duruşlarına katkı sağlayacak paylaşım ve takipleri doğru olarak yapabiliyorlar. Bu nedenle hangi sosyal medya servisi üzerinde hangi içeriği paylaşacaklarını ve nerede ne soru sorulması gerektiğini dikkatlice takip ederek, hem iş yaşantılarında kendilerine katkı sağlayabiliyor, hem de bu tecrübelerini kişisel yaşatılarında kullanabiliyorlar.

Kariyer Odaklı Sosyal Medya Takipçileri ile Etkileşime Girme Yolları

  • Eğer kariyer odaklı sosyal medya takipçileri ile sosyal medya üzerinde etkileşime girmek istiyorsanız, muhtemelen yapmanız gereken iş B2B servisi olmak ya da çalıştığınız alanın uzmanı olmak.
  • Kariyerlerini düşünerek sosyal medya kullanımı sağlayan takipçilerin dikkatini çekerek etkileşim kurmak için onların işine yarayacak sade ve temiz dille yazılmış ve gerçekten yarrlı içerikler üretebilirsiniz. Bu içerikler içerisinde çalıştıkları alanla ilgili tespitler ve tavsiyelerin de olması bu kullanıcıların oldukça dikkatlerini çekiyor.
  • Bu tür kullanıcıların dikkatlerini çekebilmek için özenle hazırlanmış bir Linkedin hesabına ihtiyacınız bulunuyor. Yani sahibi olduğunuz Linkedin hesabı, tamamen amacınıza yönelik ve doğru bir şekilde yönetilmeli ve gerekli olan tüm bilgileri girmiş olmanız gerekiyor. Deniz kenarında çektirdiğiniz bir fotoğraf ve bir çok bilgi ve tecrübenizin eksik olduğu bir Linkedin hesabı ile kariyer odaklı sosyal medya takipçilerine erişmeniz oldukça zor.

Trende Uyan Sosyal Medya Takipçileri

Trende uyan takipçileri için genç, popüler ve yaratıcı kelimelerini kullanmak sanırım yanlış olmaz. Tam olarak fenomen diyemiyor olsam bile bu tür kullanıcılar trend oldukları için diğer kullanıcılardan bir adım önde oluyorlar. Örneğin sınıfınızın başkanı, okul futbol takımının kaptanı ya da en yetenekli oyuncusu, okulun en yakışıklısı ya da benzeri şekilde bir takım özellikleri ile ön plana çıkmayı başaran sosyal medya kullanıcılarını etkiniz altına alarak onlarla etkişime girebiliyor olabilmek, yönettiğiniz sosyal medya hesaplarının başarılı bir şekilde yükselmesine yardımcı olur.

İngilizce'de cool olarak geçen kelimenin karşılığı şeklindeki içerikler ile bu tür sosyal medya kullanıcılarının ilgisini çekebilmeniz mümkün. Ayrıca en yeni ve en iyi içerikler ile de ilgilendikleri bir gerçek fakat en başında onlara yönelik oluşturacağınız içeriklerin kesinlikle cool olması gerekiyor. Bu tür kişiler popüler oldukları için beğendikleri içerikleri paylaştığında kısa sürede çok daha fazla kişi ile etkileşime geçme ihtimaliniz yüksek. Bu nedenle Trendy olarak geçen trende uyan sosyal medya takipçileri ile etkişime geçebilmek oldukça önemli.

Trende Uyan Sosyal Medya Takipçileri ile Etkileşime Geçme Yolları

  • Bu tür kullanıcılar belirli sosyal medya platformları üzerinde oldukça fazla aktif oldukları için etkişim sağlamak adına onlara yönelik bir kampanya oluşturabilirsiniz. Markanız adına oluşturacağınız bu kampanyayı özellikle Facebook, Twitter, Pinterest ve Snapchat üzerinden yürütmeniz bu kişiler ile daha kolay etkişime girmenizi sağlayacaktır.
  • Bu kişilerle iletişime girerken dikkat etmeniz gereken noktalardan bir tanesi ise siteniz üzerinde vereceğiniz bilgilerin oldukça kısa fakat son derece bilgilendirici olması gerekiyor.
  • Zamane gençlerinin tasarıma da çok fazla önem verdiğini düşününce, bu tür kullanıcılar ile sosyal medya üzerinde etkişime geçebilmek için şık bir tasarım ve yüksek çözünürlüklü fotoğraflar kullanmak yapmanız gereken zorunluluklardan bazıları haline geliyor.
  • Video paylaşım siteleri üzerindede boy göstermeyi düşünmek bu tür trend takipçilerin ilgisini çekebiliyor. Zira Y kuşağına ait sosyal medya kullanıcıları videoları oldukça etkileyici bulabiliyor.
  • Reklamını yaptığınız şey bir ürün ya da servis ne olursa olsun bu tür trend takipçilerin ilgisini çekebilmek için viral yöntemleri tercih etmeyerek, net olarak onlara konuşun. Yani en yakın dostunuza derdinizi anlatır gibi fakat kısa ve öz olacak şekilde düşünebilirsiniz.

Sosyalleşmeyi Seven Sosyal Medya Takipçileri

Yapılan araştırmalar sonucunda çıkan sonuçlara göre yüzde 73'lük orandaki sosyal medya kullanıcıları kendileri ile aynı beğenilere sahip kişiler ile içerik paylaşıyor. Bu tip kullanıcılar sosyal medyayı normalde olması gerektiği gibi kullanıyor ve diğer kullanıcılar ile birlikte sosyalleşmeye çalışıyorlar.

Sosyal medya üzerinde sosyalleşmeye çalışan takipçilerin bir diğer dikkat ettikleri durum ise sadece tartışmaya ya da hakkında konuşmaya değecek içerikler hakkında konuşmaları. Bu tür içeriklerle karşılaştıklarında etkileşim oranları artıyor. Bunun nedeni kullanıcılar bu içerikler hakkında arkadaşları ve tanıdıkları ile iletişime geçerek paylaşımlarda bulunabiliyor.

Sosyalleşemey meyilli olan sosyal medya takipçilerinin en çok tercih ettiği sosyal medya mecraları ise sırasıyla Facebook, Twitter ve Pinterest.

Sosyalleşmeyi Seven Sosyal Medya Takipçileri ile Etkileşime Geçme Yolları

  • Yukarıda bahsettiğim sosyal medya takipçilerinin ilgisini çekebilmek için bilgilendirici, ilginç ve bahsetmek istediğiniz konuya net bir şekilde değinen içerikler paylaşıyor olmanız gerekiyor.
  • Ayrıca paylaşımlarınızda incitme olmadan konuyla ilgili minik tartışmalar çıkabilecek noktalara değinin. Bu şekilde onların ilgisini çekerek tartışmaya dahil olmalarını sağlayabilirsiniz.
  • Daha ucuza yemek yapma, CV hazırlama ya da basit eğlence amaçlı ne olursa olsun bu tür kullanıcıların daima ilginç ve bilgilendirici içeriklere ilgisi olduğu için bu tür paylaşımlar üzerinde mutlaka durarak daha fazlasına ihtiyaç duymalarını sağlayın.

İlgi Meraklısı Sosyal Medya Takipçileri

İster sevin ister nefret edin fakat ilgi görmek isteyen kişiler sadece sosyal medya değil hayatımızın her bölümünde karşımıza çıkabilir. Yapılan araştırmalarda çıkan sonuçlara göre 2000'li yıllardan sonra doğan sosyal medya kullanıcılarının yüzde 57 oranındaki kısmı sosyal medya üzerinde ilgi çekmek ve diğer kişilerin beğenisi kazanmaya çalışmakla uğraşıyor. Özellikle Instagram, Twitter, Facebook ve Snapchat'i tercih eden bu kullanıcılar, ellerinde her zaman paylaşmaya yönelik bir şeyler olduğunu düşünüyor ve bu şekilde sürekli fotoğraf, makale ve durum değişiklikleri paylaşımı yaparak istedikleri ilgiyi arıyorlar.

İlgi meraklısı kişiler için malesef sosyal medya tamamen kendilerine özel bir platform ve tek düşündükleri de yine kendileri. Bu nedenle başarı olarak gördükleri şeyler arasında en değerlisi aldıkları beğeni sayılarıdır.

İlgi Meraklısı Soyal Medya Takipçileri ile Etkileşime Geçme Yolları

  • Bu kullanıcıların amacı sadece beğeni almak olduğu için onlara istedikleri içerik ve etkileşimi sunacak ilgi çekici içerikler bulmanız gerekiyor. Böylece istem dışı paylaşımlarınıza katılarak onlar da sizin için etkileşime girmiş olurlar.
  • Yarışmalar, fotoğraf ve video kampanyaları ya da benzer şekilde sürpriz şeyler içeren etkinlikler ilgi meraklısı sosyal medya takipçilerinin en çok ilgisini çeken içerikler olarak sosyal medya üzerinde kullanılıyor. Bu nedenle hitap ettiğiniz kitlede yer alan ilgi meraklısı takipiler için bu tür etkinlikleri düzenli olarak düzenleyerek onların ilgisini çekebilirsiniz.

Seçici Sosyal Medya Takipçileri

İlgi meraklısı sosyal medya takipçilerinin tam tersi olarak nitelendirebileceğimiz seçici kişiler, sosyal medya üzerinde sadece zaten tanıdığı ve üzerinde etki bırakmaya ihtiyaç duymadığı kişiler ile etkişime girmek için kullanıyor. Bu nedenle bu kişiler sosyal medya üzerinde hitap edilmesi en zor kullanıcılar arasında yer alıyor diyebilirim.

Seçici takipçiler bir markayı sosyal medya üzerinde beğeniyorsa, bu beğeninin altında kişinin markayla, bir ürünüyle, markanın mesajları ya da içerikleri ile bağlantısı vardır. Bu tür kullanıcılardan sosyal medya üzerinde beğeni alabilmek, oldukça zordur çünkü sadece özel olduklarına inandıkları içerikler için etkişime giriyorlar. Bu nedenle bu kişiler ile iletişime geçmek ve sosyal medyada ilgilerini çekmek zor fakat sahip oldukları arkadaşlarının ilgisini çekebilecek içerikler paylaşmak da onların zaman zaman ilgisini çekebiliyor.

Seçici Sosyal Medya Takipçileri ile Etkişime Geçme Yolları

  • Bu tür kullanıcıları hedeflemek istiyorsanız, üzerinde araştırma yapılmış ve gerçekliği doğru olan içerikler paylaşmaya özel gösterin.
  • Seçeceğiniz içeriklerin içerisinde rakamların ve istatistiklerin olmas onlarla etkilişime girme oranınızı arttıracktır fakat bu değerlerin çok yoğun olmamakla birlikte yeteri hafiflikte olması da çok önemli. Verilen değerler dışında seçeceğiniz başlıkların da paylaşım yaptığınız konu ile tamamen uyuşması bu kullanıcı türü açısındna önem taşıyor.
  • İnfografikler, yüksek çözünürlüklü resimler ve başarılı şekilde tasarlanan görseller bu tür takipçi kitlesi için güvenilir görünmenizi sağlar. Ayrıca bu takipçilere sunduğunuz her şeyin arkasında sağlam gerekçelerinizin olması da onların gözünde güven kazanmanızı sağlar.

Sosyal Medyadaki Paylaşımlarımızın Etkisini Artıracak Altın Kurallar

YORUMLAR