4 Adımda Stres Yönetimi: Kendinizi Kandırın

Stres hakkında konuşmak bile stresli. Neredeyse tüm hastalıkların köküne indiğimizde bizi karşılayan stresi, bilim insanları lehimize kullanabileceğimizi söylüyor.

4 Adımda Stres Yönetimi: Kendinizi Kandırın

Stres hakkında konuşmak bile stresli. Neredeyse tüm hastalıkların köküne indiğimizde bizi karşılayan stresi, bilim insanları lehimize kullanabileceğimizi söylüyor.

Dublin Trinity College Sinir Bilimleri Enstitüsü'nün kurucu direktörü ve aynı zamanda ‘Sinir Testi: Baskı Sizi Nasıl Daha Güçlü ve Hilebaz Yapar’ kitabının yazarı Psikoloji Profesörü Dr Ian Robertson, doğru miktarda stres ve strese karşı doğru tutumla stresin lehimize kullanılabileceğini savunuyor. Nasıl mı?

4 Adımda Strese Hedef Şaşırtma

“Stres, kullanabileceğimiz bir enerji türüdür." diyen Robertson, stresi pozitif enerjiye çevirilebileceğini vurguluyor. İşte 40 yıldır çalışmalarını bu konu üzerine yoğunlaştıran Psikoloji Profesörünün, ardı ardına atılacak 4 adımla tanımladığı stres yönetimi sizlerle:

Adım 1: “Heyecanlıyım!”

Endişeli bir kişinin kendi kendine endişeli olduklarını hatırlatmasının zorlayıcı bir paradoksa sebep olduğunun altını çizen Dr. Robertson, ilk adım olarak, kişinin hissettiği duygunun aslında heyecan olduğuna kendine inandırması gerektiğini savunuyor.

Kendi kendinize “Heyecanlıyım!”, “Heyecanlı hissediyorum!” demek, stres duygusunun yönünü değiştirmekte tatlı bir hile olarak iş görüyor çünkü heyecan anında yaşanan semptomlar, salgılanan hormon (kortizol) stres anı ile neredeyse aynı. Böylelikle beyin, durumu bir meydan okuma olarak algılıyor ve hissedilen gerilimi daha kolay kontrol altına alabiliyor.

Adım 2: Nefes

Stres anını kalabalık bir izleyici kitlesi önünde konuşurken heyecanlanmanız gibi düşünebilirsiniz. Kaygı yerini heyecana bıraktığında artık tek yapmanız gereken heyecanınızı bastırmanın metotlarını gerçekleştirmek olur. Bunun için de en bilinen yöntem yavaş ve uzun nefesler alıp vermek. Dr Robertson’a göre, 5 alınan yavaş ve 6 uzun verilen nefes heyecanının sebep olduğu yüksek kalp atış ritmini kontrol altına almanızı sağlayacak.

Adım 3: Süper Kahraman Pozu

Yok yanlış okumadınız, profesöre göre kişinin kendine süper kahraman pozu bulması ve uygulaması, vücutta testosteron oranını arttırarak özgüven duygusunu tetikliyor. Bu konuda yaratıcılığa size bırakıyorum sevgili okurlar, hayal gücünüze sağlık. İnsan içinde yapın da demiyoruz her halde, siz de yani… 

Adım 4: Ellerinizi Sıkın

Elleri yumruk yaparak sıkmak, beynin sol tarafının çalışmasını sağlar. Analitik düşünme ve daha mantıksal düşünen sol beyin, sakinleşmenizde size daha hızlı yardım edecek. Bu mantıkla çalışan stres toplarını kullanabilir, ya da elinize aldığınız herhangi bir nesneyi de sıkabilirsiniz. 

YORUMLAR